A társasjáték nem csak a logikai készségét fejleszti a gyereknek: 5 érv, ami mellette szól

A társasozás nem csak minőségi időtöltést nyújt a családnak, de fejleszti a gyermek képességeit is.

GettyImages-175536995

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg, téli esték és a hétvégék remek alkalmat kínálnak arra, hogy összejöjjön a család, és társasozással múlassák az időt. Amellett, hogy a közös tevékenység összekovácsolja őket, számos más pozitív hozadéka is van a gyermekekre nézve.

A szülő számtalan módon támogathatja a szülő a gyermek figyelmének, szókincsének, logikai készségének vagy éppen az EQ-jának, azaz az érzelmi intelligenciájának fejlesztését, miközben játékra hívja őt. A mai társasok egy része a fantáziára, kreativitásra épül, ahol a gyermek könnyen és játékosan fejlesztheti képességeit úgy, hogy közben észre sem veszi.

 Miért társasozz minél többet a gyerekekkel?

A karácsony remek alkalmat kínál arra, hogy a szülők minőségi időt tölthessenek el a gyermekeikkel, miközben a kognitív funkcióit és képességeiket is fejleszthetik.

GettyImages-539948890

Logikai készség

Attól függően, hogy milyen társasjátékról van szó, a cél érdekében szükség van a játékosok részéről egy képzeletbeli tervezésre, hogyan, milyen stratégia mentén menjenek, ami végül győztesként hozza ki őket a játékból. Bizony, meg kell ehhez dolgoztatni az agytekervényeket, a gyermekek pedig megtanulnak előre gondolkodni azáltal, hogy fejben megtervezik az adott lépéseket, vagy menet közben a másik játékos reakciójára gyorsan reagálva megváltoztatják a stratégiájukat.

Megengedi, hogy kudarcot valljon

Mindenki ismeri a mondást, miszerint az ember a maga hibáiból tanul. A társasok remek alternatívát nyújtanak arra, hogy a gyerkőcök bátran kipróbálhassák magukat benne, és még ha nem is győzelemmel zárul a játékuk, "megengedik" nekik, hogy kudarcot valljanak, ami lehetőséged ad számukra, hogy legközelebb más módon, más logikai út mentén közelítsenek a célhoz, ami az önbizalmukon is nagyot dob.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Türelemre és a szabályok betartására tanít

Minél több a játékos, annál tovább tart maga a játék, így még a kevésbé türelmes gyerkőcöknek is nagy önuralmat kell tanúsítaniuk ahhoz, hogy kivárják azt, amíg ők következnek a körben, ezáltal a szabályok betartásának fontosságát is megértik.

Együttműködővé tesz

A kooperatív társasoknál a játékosoknak nem egymást kell legyőzniük, de közösen összefogva, egy csapatként kell együttműködniük a cél elérése érdekében. A másokkal való kooperáció, az összefogás és összetartás roppant fontos emberi tulajdonság, amit a gyermek felnőttkorában is kamatoztatni tud.

GettyImages-657915048

Javítja a szociális készségeket

A gyermekek fókuszált figyelme kitolható azáltal, hogy a társast elejétől a végéig, megszakítások nélkül végigjátsszák, így a televíziót vagy a mobiltelefont is érdemes kiiktatni erre az időre. A gyerekek a figyelem, összpontosítás és koncentráció mellett megtanulják, hogyan kell osztozni, kivárni, ha kell, elfogadni a vereséget és tanulni a hibáikból.

7 logikai játék, ami fejleszti az agyat

Az alábbi gyűjteményben szereplő játékok is mind ezeket a készségeket hivatottak erősíteni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük