A társasjáték nem csak a logikai készségét fejleszti a gyereknek: 5 érv, ami mellette szól
A társasozás nem csak minőségi időtöltést nyújt a családnak, de fejleszti a gyermek képességeit is.

GettyImages-175536995
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg, téli esték és a hétvégék remek alkalmat kínálnak arra, hogy összejöjjön a család, és társasozással múlassák az időt. Amellett, hogy a közös tevékenység összekovácsolja őket, számos más pozitív hozadéka is van a gyermekekre nézve.

A szülő számtalan módon támogathatja a szülő a gyermek figyelmének, szókincsének, logikai készségének vagy éppen az EQ-jának, azaz az érzelmi intelligenciájának fejlesztését, miközben játékra hívja őt. A mai társasok egy része a fantáziára, kreativitásra épül, ahol a gyermek könnyen és játékosan fejlesztheti képességeit úgy, hogy közben észre sem veszi.

 Miért társasozz minél többet a gyerekekkel?

A karácsony remek alkalmat kínál arra, hogy a szülők minőségi időt tölthessenek el a gyermekeikkel, miközben a kognitív funkcióit és képességeiket is fejleszthetik.

GettyImages-539948890

Logikai készség

Attól függően, hogy milyen társasjátékról van szó, a cél érdekében szükség van a játékosok részéről egy képzeletbeli tervezésre, hogyan, milyen stratégia mentén menjenek, ami végül győztesként hozza ki őket a játékból. Bizony, meg kell ehhez dolgoztatni az agytekervényeket, a gyermekek pedig megtanulnak előre gondolkodni azáltal, hogy fejben megtervezik az adott lépéseket, vagy menet közben a másik játékos reakciójára gyorsan reagálva megváltoztatják a stratégiájukat.

Megengedi, hogy kudarcot valljon

Mindenki ismeri a mondást, miszerint az ember a maga hibáiból tanul. A társasok remek alternatívát nyújtanak arra, hogy a gyerkőcök bátran kipróbálhassák magukat benne, és még ha nem is győzelemmel zárul a játékuk, "megengedik" nekik, hogy kudarcot valljanak, ami lehetőséged ad számukra, hogy legközelebb más módon, más logikai út mentén közelítsenek a célhoz, ami az önbizalmukon is nagyot dob.

A cikk az ajánló után folytatódik

Türelemre és a szabályok betartására tanít

Minél több a játékos, annál tovább tart maga a játék, így még a kevésbé türelmes gyerkőcöknek is nagy önuralmat kell tanúsítaniuk ahhoz, hogy kivárják azt, amíg ők következnek a körben, ezáltal a szabályok betartásának fontosságát is megértik.

Együttműködővé tesz

A kooperatív társasoknál a játékosoknak nem egymást kell legyőzniük, de közösen összefogva, egy csapatként kell együttműködniük a cél elérése érdekében. A másokkal való kooperáció, az összefogás és összetartás roppant fontos emberi tulajdonság, amit a gyermek felnőttkorában is kamatoztatni tud.

GettyImages-657915048

Javítja a szociális készségeket

A gyermekek fókuszált figyelme kitolható azáltal, hogy a társast elejétől a végéig, megszakítások nélkül végigjátsszák, így a televíziót vagy a mobiltelefont is érdemes kiiktatni erre az időre. A gyerekek a figyelem, összpontosítás és koncentráció mellett megtanulják, hogyan kell osztozni, kivárni, ha kell, elfogadni a vereséget és tanulni a hibáikból.

7 logikai játék, ami fejleszti az agyat

Az alábbi gyűjteményben szereplő játékok is mind ezeket a készségeket hivatottak erősíteni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük