Veszélyezteti a terhességet, ha nincs belőle elég a szervezetedben - A nőgyógyász elmondja, mi a teendő
Nagyon egyszerűen orvosolható a probléma.

terhes-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő táplálkozás kiemelkedően fontos, főleg akkor, ha már nem csak magadról, de születendő gyermekedről is gondoskodsz. Egy kisbaba kihordása mindenképpen megnövekedett vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemszükséglettel jár, amit biztosítani kell, hogy minden problémát elkerülhessen, és nyugodtan készülhessen a kismama a családalapításra.

Rengeteg betegséggel és a terhesség során kialakuló kórképpel lehet találkozni az interneten, melyek többsége szerencsére orvosolható. Azzal azonban viszonylag kevesen foglalkoznak, hogy mi történik akkor, ha bizonyos anyagokból hiány lép fel. Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász beszélt néhány lehetséges hiányállapot tüneteiről.

Hiánytünetek a terhesség alatt

Vas

A vashiány fáradtsággal, étvágytalansággal, dekoncentráltsággal járhat együtt. A vas a vérképzésben játszik fontos szerepet, így a terhesség alatti vaspótlásnak kiemelt szerepe van. A vashiány kialakulása jellemzőbb a vegetáriánusoknál, illetve azoknál, akik kevés húst fogyasztanak.

Bár tény, hogy a leveles zöldségek - mint például a spenót - tartalmaznak vasat, a húsfélékből - például a májból - sokkal jobban képes hasznosulni az anyag, mivel ehhez bizonyos fehérjék jelenléte is szükséges.

Cink

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy ez az ásványi anyag mekkora jelentőséggel bír a szervezetben. A cink fontos szerepet játszik az enzimképzésben, így például hatással van a bőr állapotára, de hiányában lassabb a sebgyógyulás is.

Emellett a cink szerepet játszik a kiegyensúlyozott hormontermelésben, és csökkenti a vetélés, valamint a koraszülés kockázatát. Mindemellett a folsav hasznosulásához is elengedhetetlenül szükséges.

Réz

Erről az anyagról is keveset beszélnek, pedig a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Nagyobb mennyiségben az anyag mérgező, ám kis mennyiségben a vérképzéshez, az oxidatív stressz okozta hatások ellensúlyozásához, illetve az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez is elengedhetetlen.

Hiányában vérszegénység léphet fel, mivel a vas csak a réz jelenlétében képes a hemoglobinhoz kötődni, így részt venni a gázanyagcserében. Terhesség során a jelentősége a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében van, hiányában súlyos idegrendszeri betegségek alakulhatnak ki, mint a Menkes-kór.

Biotin

A biotin vagy H-vitamin egy olyan anyag, melyet a szervezet önmaga is képes előállítani, így rendszerint külön bevitelre nemigen van szükség. Ezt persze megváltoztatja a várandósság, illetve a babavárás időszaka is. Ennek oka, hogy a biotin szerkezetére rossz hatással vannak az ösztrogéntartalmú gyógyszerek, melyek többek között a teherbeesés esélyének növelésére alkalmasak.

A H-vitamin alapvető eleme az antitesteknek, részt vesz a csont- és izomrendszer, az idegrendszer, az immunrendszer és az anyagcsere-folyamatok megfelelő működésében. Hiányában hányinger, fáradtság, depresszió és vérnyomásproblémák is kialakulhatnak.

Táplálkozás és mozgás

Dr. Angyal Géza azt is kiemelte, hogy a kismamák vagy a babát tervező párok esetében kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Sok esetben azonban még ez is kevés a raktárak feltöltésére, így a szakemberek jelentős részével együtt javasolja várandós vitamin alkalmazását a jobb eredmény elérése érdekében.

Azonban arra is érdemes figyelni, hogy a kiválasztott vitamin megfelelő mennyiségben és persze megfelelő tagolásban biztosítsa a baba fejlődési szakaszainak megfelelő tápanyagokat, hogy valóban a lehető legtöbbet tehessen a kismama a tápanyagok pótlása érdekében.

Ezt is szeretjük