A legtöbb kismama előre fél, hogy ez ciki lesz: 5 kínosnak vélt dologról beszélt a szülész-nőgyógyász

Dr. Oláh Orsolyát kérdeztük a kellemetlennek vélt dolgokról.

no-szurke-pulover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy az első három hónap embert és gyomrot próbáló időszakot jelent a kismamák számára, és a többi hat sem mindig könnyű a hátfájás és egyéb kényelmetlenségek miatt, de alapvetően a terhesség egy igazán örömteli időszak a nők életében. Aztán elkövetkezik a szülés, melynek kapcsán - teljesen normális módon - számos aggodalom üti fel fejét a kismamákban. 

Sokan tartanak a fájdalomtól, a gátmetszéstől, és mindenki aggódik a baba egészsége miatt is, de sajnos felesleges feszültséget okoz a kismamákban, hogy szülés közben kínosnak vélt dolog is történhet. Öt ilyen gyakori félelem kapcsán adott megnyugtató válaszokat dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász.

5 kínosnak vélt dolog szülés közben

- Sok kismamát aggaszt a meztelenség, félmeztelenség a szülőszobán. Mit tudnál nekik mondani megnyugtatásképp? 

- Teljesen természetes, ha valaki kiszolgáltatottnak érzi magát ettől. Egyrészt ott az idegen szülőszoba, ami akármilyen otthonos, színes, és már talán volt alkalmunk várandósan megtekinteni, akkor sem a hálószobánk. Ott van a szülésznőnk és a szülészorvosunk, akik bár lehetnek a legjobb szakemberek, normál esetben nem vetkőznénk le előttük. A javaslatom, hogy próbáljuk elengedni ezt a kérdést. Aki a szülőszobán dolgozik, több száz szülő nővel találkozott már, ha nem több ezerrel. A szakemberek számára ez annyira természetes, mintha ruhában lennénk. 

- Sokan előre tartanak attól, hogy körülállják majd őket a szülésnél közreműködők, és egy időben többen is vizsgálgatják őket lentről. Ez természetes, de hogyan győzze le a feszélyezettség érzését a kismama? 

- A több órás vajúdás alatt még hálóingben lehetünk, csak a kitolási szakban kell felhúznunk, meg persze császármetszésnél kell levetkőzni. Általában mire a vajúdás alatt ebbe a szakaszba kerül a kismama, már nem ez a központi kérdés a fejében. És ha esetleg mégis zavarban lenne, ahogy a kezébe foghatja a kisbabáját, el fognak terelődni a gondolatai. 

- Szülés közben elő-előfordul olyan, hogy távozik némi széklet. Ilyenkor mi van? Hogyan készüljön fel erre lélekben egy kismama, hogyan gondoljon rá, hogy ne érezze kellemetlennek? A babára nem veszélyes a baktériumok miatt?

- Nem veszélyes és teljesen természetes. De érdemes mérlegelnünk, hogy például apás szülésnél zavarna-e minket, ha az apukajelölt ilyen szituációban látna minket. Ha igen, akkor talán megfontolandó, hogy a kitolási szakot már az apuka nélkül csináljuk végig, akár más segítővel.

- Nyomás közben esetleg szelek távozása is rém ciki lehet a szülésre készülő kismama számára. Arra hogyan érdemes lélekben készülni? Miért ne érezze cikinek? 

- Ez a gondolat szerintem csak a terhesség alatt foglalkoztatja a kismamát, a kitolási szak olyan komoly koncentrációt igényel, hogy sokszor észre se veszi sem a szelek, sem a széklet távozását. Ha esetleg mégis szégyenérzetet szülne a helyzet, maximálisan meg szeretném nyugtatni a kismamákat, hogy ez a világon senkit nem zavar, legfeljebb őket. 

- Mi van, ha szülés alatt pisilni kell a kismamának? 

- Vajúdás alatt ki tud menni, kitolási szakban viszont néha be is lehet pisilni, ez is természetes. Ha nagyon kritikus pillanatban kell kimennie a kismamának, vagy orvosi szempontból problémát jelent a telt húgyhólyag, egy szilikonkatéterrel körülbelül 20 másodperc alatt le lehet engedni fájdalommentesen.

Ezt is szeretjük