Friss kutatás! A vetélés meglepő oka: lehet, hogy termékenyebb vagy az átlagnál
A méh szupertermékenysége okozhatja az ismétlődő vetéléseket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Brit és holland kutatók szerint a méh szupertermékenysége okozhatja egyes nőknél az ismétlődő vetéléseket - számolt be róla a BBC hírportálja.

A nők egy részénél a méhfal sejtjei akkor is segítik az embrió beágyazódását, ha annak minősége gyenge, ezért inkább ki kellene lökődnie.

Életképtelen embriót is befogad a méhük

A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai hat normál termékenységű nő méhéből vettek mintát, valamint hat olyan nőéből, akik már többször átestek vetélésen.

Az így nyert méhsejteket laboratóriumi körülmények között úgy helyezték el, hogy a lehető legjobban imitálják a méhben lévő viszonyokat, majd jó és gyenge minőségű embriókat tettek a közelükbe.

Megfigyelték, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek csak a jó minőségű embriók irányában kezdtek el növekedni, mintegy kinyúlva értük, hogy segítsék beágyazódásukat, miközben figyelmen kívül hagyták a gyenge minőségű embriókat.

Ezzel szemben azoknak a nőknek a sejtjei, akik már többször átestek vetélésen, mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé növekedtek.

- Sok érintett nő bűntudatot érez amiatt, hogy teste egyszerűen kilöki a terhességet. Mi azonban azt fedeztük fel, hogy ez nem azért lehet, mert nem tudják kihordani, hanem azért, mert szupertermékenyek lehetnek, hiszen olyan embriókat is elfogadnak, melyek normális esetben nem ágyazódnának be - magyarázta Nick Macklon, a kutatók egyike. A PLoS ONE című online tudományos portálon ismertetett elmélet szakértők szerint nem minden vetélést magyaráz meg, és további tesztek szükségesek igazolására.

További okok a vetélés hátterében

Természetesen nem kizárt, hogy egészen más oka van a bajnak, mely orvosi vizsgálatot és kezelést igényel.

Van, hogy tünetmentes

Ismétlődő vetélésről, szaknyelven abortus habitualisról akkor beszélünk, ha két vagy több terhesség vetéléssel fejeződik be. Statisztikák szerint az összes megfogant terhesség 20%-a, a felismert terhességek 10%-a végződik spontán vetéléssel. A harmadik vetélés után az ismétlődés kockázata több, mint 55%. A habituális vetélések valódi okára azonban az esetek csupán 50-60%-ában derül fény. Ha kíváncsi vagy, mi állhat a probléma hátterében, illetve milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra, kattints korábbi cikkünkre!

Az sem mindegy, mit mozogsz

Amikor kisbabát vársz, nemcsak az ő érkezésére kell felkészülnöd, hanem magadat is fontos a lehető legjobb formában tartani.

Ha szeretsz mozogni, és problémamentes a terhességed, továbbra sem kell lemondanod a sportokról, csak alaposan meg kell fontolni, hogy mit választasz, és milyen mértékben űzöd. Ide kattintva megtudhatod, melyek a javallt és ellenjavallt mozgásformák - ám a biztonság kedvéért az orvosod tanácsát is kérd ki!

Ezt is szeretjük