Meddig tart a boldogság a gyerek születése után? Meglepő kutatási eredmények

És a magyar szülők mennyire boldogok?

szulok-boldogsag
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életben kevés döntés fontosabb annál, mint hogy vállalj-e gyereket, vagy sem. A közvélekedés úgy tartja - különösen a nők esetében -, hogy a gyermekkel boldogabb életet élhetnek, mint nélküle.

Nem mindenkit lehet azonban beleszuszakolni a skatulyába, és természetesen semmi nem fekete vagy fehér, így van ez a családdá válás esetében is. A kutatókat is érdekelte a kérdés, hogy mennyire boldogítja a szülők életét a gyerekvállalás, illetve a tudatosan gyermektelenek élete mennyire harmonikus.

Meddig tart a boldogság a gyerek születése után?

Tény, hogy általában a gyerek születése egyfajta boldogságfröccsöt hoz a szülők életébe. Ennek a lelki okokon túl hormonális alapja is van - sok egyéb mellett a szülés során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felel érte. Kutatások szerint azonban ez az extra boldogságérzet nagyjából a gyermek egyéves korára csillapodik, elillan. Ekkorra az állandó éjszakázások kimerítik a szülők energiatartalékait, külső segítség és idő hiányában a párkapcsolatra az addig megszokotthoz képest jóval nagyobb nyomás nehezedik. A továbbiakban pedig a dackorszakkal együtt járó hisztik, az iskolai problémák, az időhiány, a kamaszkort uraló feszültségek nehezítik a boldogság megélését a szülők részéről.

Gyerekkel vagy gyerek nélkül vagyunk boldogabbak?

A boldogság egy igen összetett dolog, melynek része az élettel való megelégedettség, a jólét érzése, valamint a mentális és fizikai egészség. A Princeton Egyetem és a Stony Brook Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a szülők és a tudatosan gyermektelen párok hasonló szintű elégedettséggel éreznek az élettel kapcsolatban, ám a szülők napi szinten több örömet és stresszt tapasztaltak, mint azok a párok, akik nem vállaltak gyereket. Amellett, hogy nagyobb felelősség nehezedik rájuk, a szülők a hétköznapok során sok nagyon magas és sok mélypontot élnek át. Tehát gyermeket vállalni annyit tesz, mint felülni egy évekig tartó érzelmi hullámvasútra. Az élet gyerekek nélkül egyszerűen sokkal stabilabb és kiszámíthatóbb.

Egy 2019-es tanulmány szerint a gyerekkel együtt járó magasabb stressz-szint nem szűnik meg pusztán attól, hogy a gyerekek felnőnek. A tanulmány szerint az idősebb szülők boldogságszintje akkor lehet magasabb a hasonló korú gyermektelen párokhoz képest, ha a gyerekeik már kirepültek. Ugyanakkor tény, hogy bár a szülői lét egyértelműen magasabb stresszel jár, ám a gyermekvállalás értelmet ad az életnek, és olyan szoros emberi köteléket jelent, mely semmilyen más kapcsolatban nem élhető át.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyar szülők mennyire boldogok?

Egy 2016-os tanulmány 22 országban vizsgálta a szülők és a gyermektelen emberek boldogságszintjét. Eredményeik szerint az, hogy a gyerekek léte milyen mértékben teszi boldoggá a szülők életét, nagyban függ az adott ország családpolitikájától, illetve attól, hogy jár-e fizetett szülési szabadság. A norvég és a magyar szülők például boldogabbak, mint a gyermektelen párok, de az ausztrál és a brit szülők kevésbé boldogok, mint gyermektelen társaik.

Vicces gyerekek

Bár ritkán merül fel mint gyermekvállalásra buzdító indok, de a kicsik tagadhatatlan pozitívuma, hogy nagyon viccesek. A következő képeken te is jókat nevetsz majd!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük