Minden második szülőnek bűntudata van, amiért nem elég jó anya és apa: nyomasztó kutatási eredmény született
A szülők harmada úgy érzi, hogy nincs felkészülve az anyaság vagy apaság nyers valóságára.

GettyImages-1028900412
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyermekes szülők világszerte nagy tehernek érzik, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, és bizonytalanok abban, hogy elég felkészültek-e az anyaságra, illetve az apaságra - világított rá a Nestlé megbízásából készített globális, reprezentatív Parenting Index kutatás, amely a modern gyereknevelés kihívásait vizsgálta. A friss szülők harmada egyedül érzi magát a szülés utáni hónapokban, és arra vágyik, hogy nyíltan és őszintén beszélhessen a problémáiról.  

Svédországban, Németországban és Chilében a legkönnyebb ma szülőnek lenni - mutatott rá a Nestlé megbízásából készített reprezentatív Parenting Index felmérés, amely a világon elsőként vizsgálta azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket, amelyek megnehezítik, vagy éppen segítik a gyereknevelést.

A megfelelési kényszer világszerte nagy nyomásként nehezedik a szülőkre

A globális kutatásban 16 országból összesen 8000 anya és apa vett részt, akik 0-12 hónapos korú gyermekeket nevelnek. A rangsort 11 szempont alapján állították össze, amelyek között szerepelt például a megfelelni vágyás, az anyagi biztonság, a munkáltatói támogatás, a baba természete és a szociális juttatások. A vizsgált tényezők nemcsak az országok közti különbségekre mutattak rá, hanem arra is, hogy a megfelelési kényszer világszerte nagy nyomásként nehezedik a szülőkre - még a legmagasabb pontszámmal rendelkező Svédországban is. 

GettyImages-521112693

A megkérdezettek szerint a külső és belső nyomás a legnagyobb kihívás a modern gyereknevelésben. A megkérdezettek 51%-át nyomasztja, hogy mások mindent jobban tudnak náluk, amihez a közösségi média is hozzájárul. A szülők harmada úgy érzi, hogy nincs felkészülve az anyaság vagy apaság nyers valóságára, a válaszadók 53%-ának pedig több kompromisszumot kellett kötnie gyermeke születése után, mint amire fel volt készülve. A szülés utáni hónapokban 32%-uk egyedül érezte magát annak ellenére is, hogy a digitális eszközök már rengeteg kapcsolódási lehetőséget kínálnak. A megkérdezettek 45%-a pedig folyamatos bűntudattal küzd, mert nem érzi magát elég jó szülőnek. Igaz, ezen némileg enyhített a COVID-19-járvány: ennek hatására sokan több támogatásról és elfogadásról számoltak be a környezetükben. 

A magyarok is magas elvárásokkal küzdenek

A Parenting Index kiegészítéseként a Nestlé Hungária egy külön kutatásban arra kérte a magyar szülőket, hogy egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékeljék a gyereknevelés kihívásait. Ezek alapján a válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy anyának vagy apának lenni nehezebb, mint amire számítottak. Kétharmaduk szerint nagy nyomás nehezedik az anyákra, hogy megfelelően táplálják gyermeküket, 56%-uknak pedig sokszor van lelkiismeret-furdalása, amiért nem elég jó szülő.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Bár a gyereknevelés egy rendkívül felelősségteljes feladat, szülőként mégsem szabadna túl szigorúnak lennünk magunkhoz. Fontos, hogy legalább annyira figyeljünk oda saját testi-lelki jólétünkre, mint a babáéra, hiszen akkor tudjuk a legtöbbet nyújtani számukra, ha mi is kiegyensúlyozottak vagyunk. Gyermekünk egészséges fejlődése szempontjából rengeteget számít, ha elég időt szánunk saját feltöltődésünkre. Ne akarjunk megfelelni a közösségi média hamis valóságának, és felejtsük el, hogy tökéletes szülőnek kell lenni: bőven elég, ha elég jó szülők vagyunk - tanácsolja Hérák Anita védőnő. 

Az anyák és apák harmada úgy érzi, hogy nem beszélhet őszintén a gyerekneveléssel kapcsolatos problémáiról és a kétségeiről, mert egy szülőtől mindenki azt várja, hogy boldog legyen. Nekik különösen sokat jelentene, ha többet és nyíltabban beszélhetnének az újdonsült szereppel járó nehézségekről: ezzel az állítással az összes megkérdezett 76%-a egyetértett. A válaszadók leggyakrabban édesanyjukhoz, anyósukhoz, illetve a védőnőhöz fordulnak tanácsért és támogatásért, de hasznos segítséget nyújthatnak a gyerekneveléssel kapcsolatos blogok, fórumok, weboldalak is.

GettyImages-829373880

- Egy kisbaba érkezésével család is születik. Tudjuk, hogy minden ezzel járó öröm ellenére szülőnek lenni nem könnyű. Hiszünk benne, hogy minden szülőt támogatnunk kell, és tiszteletben kell tartanunk azokat a döntéseiket, amiket a baba születését követő első 1000 napban hoznak. A Parenting Index egy fontos első lépés a szülővé válás komplexitásának megértésében. Mi egyedül nem tudunk mérhető változásokat létrehozni, ezért is fontos, hogy együttműködjünk minden olyan szereplővel, aki nyitott a párbeszédre, és változást akar elérni. Hogy együtt, közösen egészségesebb, boldogabb generációkat neveljünk - mondta Evetovits Iván, a Nestlé Infant üzletágának vezetője. 

Az 5 legnagyobb szülői hiba

Vannak bizonyos helyzetek, amikor a szülők akarva-akaratlanul is olyan mondatokkal, szófordulatokkal vagy jó megoldásnak tűnő, ám kártékony javaslatokkal élnek, amelyek könnyen és egy életre beivódnak a gyermek lelkébe, ezzel aláásva önbizalmát és önértékelését.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük