Hogyan nevelj jó embert a gyerekedből? 4 aprónak tűnő, de fontos dolog

A gyerek tettei tükrözik azt, amit otthon lát.

GettyImages-997711042

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül mondják azt, hogy a szavak helyett a gyerek főként abból tanul, amit a szülőktől lát és tapasztal. Az otthonról hozott minta hatással lesz egész életére, ez formálja személyiségét, és ezek alapján fog a gyerkőc elindulni fiatal felnőttként a világban.

A szülő feladata, hogy felkészítse a gyermekét a nagybetűs életre, de ahhoz, hogy jó ember váljon belőle, már egészen kicsi korától tanítgatni kell.

Így lesz jó ember a gyerekedből

Szülőként mindenki a legjobbat szeretné a saját gyermekének, azt, hogy talpraesett, okos, egészséges, sikeres, kiegyensúlyozott ember váljon belőle. Ehhez azonban áldozatokat kell hozni. Ha mindent megveszel neki az üzletben, ha nem tudsz neki nemet mondani, de még ha mindentől te magad próbálod megvédeni, azzal már a legelején nehéz helyzetbe hozhatod magatokat.

GettyImages-854450808

Ahhoz, hogy jól nevelt, empatikus, jószívű ember váljon a csemetédből, érdemes az alábbiakat megfogadnod.

Együttérzés és empátia

Miért fontos, hogy együttérző legyen a gyerkőc? Mert a társas, emberi kapcsolatokban ez a képesség segít abban, hogy valaki beleélje magát mások helyzetébe, segítsen megérteni, mit gondolnak, hogyan éreznek mások. Ezt később, konfliktuskezelés vagy konszenzusra jutás alkalmával kamatoztathatja akár a párkapcsolatában, akár a munkahelyén.

Az empátia a kicsinél ott kezdődik, amikor megvigasztalja síró testvérét, amikor segít megkeresni valakinek az elveszett plüssjátékát, vagy puszit ad a bibis ujjra. Ez a képesség fejleszthető mesékkel, és ezekhez fűzött magyarázattal, amelyekből a gyermek megérti az empatikus viselkedés lényegét: "Szegény mókuskának eltörött a lába, de milyen jó, hogy épp arra járt a nyuszi, és segített neki orvost hívni, aki meggyógyította."

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szülő folyamatosan példaként áll a gyermek előtt: ha a lurkó azt látja, hogy az anyukája, apukája látogatja, és segít a nagyszülőknek, ételt ad a rászorulónak, vagy segít átkelni az úton egy látássérültnek, a gyerekben is megerősítheti az elesetteken való segítés képességét.

Felelősségtudat

A gyerekeket már kicsiként - akár játékosan - rá lehet vezetni arra, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért. Amikor már kellő korban van, rá lehet bízni például egy virág vagy egy kis házi kedvenc életben tartását. Fontos, hogy megerősítsd a gyermekedben az állatszeretetet, és elmagyarázd neki, miért rossz az, ha húzza a farkát vagy a bajszát. Nagyobb gyerekeknél lehetőséget kell adni, hogy hibázhassanak, és vállalják a következményeket tetteikért, hiszen ezek jó lehetőséget biztosítanak a pozitív fejlődéshez.

GettyImages-1132608442

A határok kijelölése és a következetesség

Bármilyen megterhelő a szülőnek, a következetesség, valamint a határok kijelölése és ezek kommunikálása egy idő után megtérül. A gyereknek szüksége van keretekre, egy világos rendszerre, hiszen ezáltal lesz számára kiszámítható, biztonságos a családi közeg, ahol nevelkedik. A következetesség elve pedig azt jelenti, hogy amit megígér a szülő, azt betartja: ne legyen még egy kis csokika vagy még egy mese, ha az előzőekben nem ebben állapodtatok meg. Azoknál a szülőknél, akik nem következetesek, a gyerekek előbb-utóbb elkezdik a határok feszegetését.

Érzelmek kifejezése

Akár jó, akár rossz érzésekről van szó, fontos róluk beszélni. A szülők sem viselkednek mindig példaértékűen, van, hogy elvesztik a türelmüket, vagy becsúszik egy-egy szitokszó. Fontos, hogy a szülő saját elkövetett hibáiért is elnézést kérjen. Ugyanúgy, ha a gyermek tett rosszat, fontos, hogy már lehiggadt állapotban beszéljék át, miért haragszik rá a szülő, és mit tehet azért, hogy helyrehozza a dolgokat.

Amikor a gyerek szó szerint veszi, amit mondanak neki

A Bored Panda gyűjteményéből szemezgettünk néhány fotót: vitathatatlan, hogy ezek a gyerekek megérik a pénzüket! Leleményesek, és mit tagadjuk, igazuk van.

Amikor a gyerek szó szerint veszi, amit mondanak neki: ennél viccesebbet ma már nem látsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük