A szülés utáni depresszió 7 jele az apáknál: rengeteg férfit is érint a kutatások szerint

Nemcsak az anyáknál, de a friss apukáknál is kialakulhat szülés utáni depresszió.

GettyImages-1302820508
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekvállalás az élet egyik legszebb és legnagyobb adománya, ám nem minden családban úgy alakulnak a babával töltött első hetek és hónapok, ahogy azt álmaikban elképzelték.

Sokan szégyellnek arról beszélni, hogy a baba megszületése utáni kezdeti szakasz rendkívül megterhelő a pár számára, az állandó kimerültség, a felelősségteljes szerepkör, a szülés miatti poszttraumatikus stressz vagy akár a hormonok játéka lehet az oka a szülés utáni depressziónak, amely a tévhittel ellentétben nem csak a nőket érinti. 

A szülés utáni depresszió jele az apáknál

- Kutatások szerint minden 10. apát érint a gyermek születése utáni hirtelen rosszkedv vagy depresszió, közel 20%-uknál pedig jelentős szorongásos tünetek alakulhatnak ki - mondtaJill Garrett pszichológus, aki szerint az édesapák még annyira sem kérnek segítséget, mint a szülési depresszióban szenvedő édesanyák. Hiszen a legtöbb férfi és újdonsült édesapa nem beszél erről.  

GettyImages-200518807-001

Természetes, hogy az első hetekben a fiatal szülők a szokásosnál nagyobb terhelésnek vannak kitéve, kevesebbet alszanak és sokat aggódnak az újszülött miatt. A férfiak az első hetekben, hónapokban a háttérbe szorulnak, hiszen az édesanya szinte csak a babával foglalkozik. Nyomásként nehezedik rájuk az, hogy innentől kezdve ők a családfenntartók és a kenyérkeresők, és úgy érezhetik, az ő felelősségük az, hogy biztos egzisztenciát teremtsenek a családjuk számára.

- Az újdonsült apák olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a fáradtság, a korábban élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, alvási problémák, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység vagy a stressz hatására jelentkező fizikai tünetek, olykor pedig az öngyilkosság gondolata is felmerülhet bennük, ezért fontos, hogy az apák mentális és pszichés egészségére is nagyobb figyelmet irányítsunk - mondta Erin O’Callaghan pszichoterapeuta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken kívül a szakértők azt mondják, hogy az újdonsült apák nagyobb kockázatnak vannak kitéve akkor, ha a családban az anya is szülés utáni depresszióban szenved, ha a családi kórtörténetükben vannak olyan személyek, akik mentális egészségügyi problémákkal küzdenek vagy küzdöttek, illetve ha a terhességet nem tervezték, vagy ha a szülés traumatikus élmény volt számukra. A baba születése utáni depresszió kialakulásában az addigi rossz párkapcsolat vagy az anyagi létbizonytalanság is hozzájárulhat. 

GettyImages-987444524

Hogyan beszélj a partnereddel erről?

- Mint tudjuk, a férfiak többsége nem érzelgős és nehezen nyílik meg, ebben a partnernek kell szemfülesnek lennie, aki észreveszi a változást a viselkedésében, és ezt higgadtan jelzi az apa számára. Az anya biztosítsa a partnerét abban, hogy ott áll mellette, és meghallgatja, ha arra van szüksége - vallja O’Callaghan. Fontos, hogy akárcsak az anyáknak, az apáknak is mielőbbi szakértői segítségre van szükségük ahhoz, hogy túllendülhessenek a depressziós életszakaszon, hiszen a hosszan tartó tünetek később a család életére is rányomhatják a bélyeget.

Ilyen az, ha az apu és a gyerek egyedül marad otthon: 10 vicces kép a magyar apától, akit imád a net

Punkzdad vicces képeivel elsősorban szórakoztat, de egyfajta görbe tükröt is állít az apaság elé. Fotóival ötleteket, ihletet szeretne adni más édesapáknak, hogy milyen kreatív megoldásokkal tölthetnek el minőségi időt a gyerekekkel. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük