Mikor egyen a baba?

A szoptatási ritmus kialakítása

Vannak, akik a rendszerességre, mások a baba igénye szerinti szoptatásra esküsznek. Tudd meg, hogyan hangolhatod össze a kettőt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak szerint a baba pontosan tudja, hogy mikor és mennyit kell ennie, így a mama teljes mértékben hagyatkozhat rá. Mások azt tartják, hogy a csecsemőnek szüksége van valamiféle napirendre, ellenkező esetben nem alakul ki a normális bioritmus. A gyakorlatban azonban, ahogy az az elméleteknél lenni szokott, az igazság valahol félúton van, ugyanis a kettő együtt adja meg a kiegyensúlyozott baba-mama kapcsolat alapját jelentő biztonságot.

Az átállás első napjai

Az első napok jellemzően hektikusak. A baba sokszor és változó időközönként éhezik meg. Gyomra befogadóképessége még nagyon kicsi, szervezete pedig könnyedén feldolgozza az anyatejet - holott az anyaméhben megszokta, hogy folyamatosan kapja a táplálékot. A legjobb, ha ekkor még teljes mértékben alkalmazkodsz az igényeihez.

Emellett a tejtermelés szempontjából is előnyös a gyakori szoptatás. Minél többször ürül ki a mell, annál magasabb lesz a tejtermelésért felelős hormonok szintje, azaz annál több tej termelődik.

Hányszor és mikor szoptass?

Miután sikeresen átvészeltétek a kezdeti, nehéz időszakot, együttes erővel kialakíthatjátok a baba szoptatási ritmusát.
Segít a rendszer kialakításában, ha néhány etetést a nap bizonyos időpontjaihoz kötsz, de persze nem kell óraműpontossággal időzítened. Első lépésben elég, ha a reggeli, a déli, a délutáni és az esti szoptatás időpontja nagyjából stabil, ily módon a többi etetési időpont mintegy magától beáll. A folyamatot felgyorsíthatod, ha a séta, a játék és a fürdés számára ugyancsak kijelölsz egy-egy időintervallumot.

A legtöbb csecsemő a négy, illetve négy és fél kilós súly eléréséig napi 8-12 alkalommal, körülbelül kétóránként szopik. A későbbiekben a szokásos ritmus a háromóránkénti vagy négyóránkénti etetés. Mindez persze nincs kőbe vésve: plusz-mínusz félórás eltérések minden további nélkül beleférnek a napirendbe. Elképzelhető az is, hogy gyermeked többször vagy kevesebbszer éhezik meg: ez teljesen normális, a hangsúly ugyanis nem az etetések gyakoriságán, hanem azok viszonylagos rendszerességén van.

Az éhség jelei
Figyeld meg a baba viselkedését! Ha a kicsi láthatóan nyugtalan, cuppog, sóhajt, gőgicsél, szopómozgást végez, a száját nyalogatja, a fejét forgatja, a homlokát ráncolja, vagy gyorsan mozgatja a szemeit, biztosra veheted, hogy üres a pocakja. Mindenkinek jobb, ha nem várod meg, amíg ezt sírással nyomatékosítja, már csak azért sem, mert ekkor már nehezebb mellre tenni.

Csökkentett, éjszakai üzemmód

A tejtermelés fenntartása érdekében az első félévben hagyd, hogy a csecsemő éjszaka is szopjon! Amúgy sem érdemes korlátozni, hiszen, ha valóban éhes, semmiféle elterelő hadművelet nem javít a helyzeten.
Jellemzően már az egészen pici csecsemő is ösztönösen kevesebbszer és rövidebb ideig szopik éjszaka, mint nappal. Hogy ez így is maradjon, teremts nyugalmat és csendet a baba körül! Az éjszakai etetésnél legfeljebb egy kislámpát kapcsolj fel, és csak akkor tedd tisztába a kicsit, ha ez szükséges. Elképzelhető az is, hogy éppen a nappali nyüzsgés hiányzik neki, és hosszabb időbe telik, mire átáll az éjjeli csökkentett üzemmódra.

A tapasztalatok szerint a baba két hónapos és féléves kora között többé-kevésbé békés éjszakákra számíthatsz. Ezt követően lehetséges, hogy gyakrabban ébred fel, és nehezebben alszik vissza, de ennek már nem feltétlenül az éhség az oka. Mivel ebben az időszakban mindinkább elmélyül a baba és a mama közötti kapcsolat, a kicsi valószínűleg inkább csak a testkontaktust igényli, ami érzelmi-fizikai biztonságot jelent számára, de az is lehetséges, hogy a fogai készülnek áttörni.

Ha nem tapasztalod rajta az éhség nyilvánvaló jeleit, szoptatás helyett ringatással, babusgatással próbáld megnyugtatni! Ellenkező esetben hajlamossá válhat arra, hogy a táplálkozást egyfajta testi-lelki vigaszként élje meg, ez pedig ahhoz vezethet, hogy felnőttkorára kényszeres evő lesz.

Ha átalussza az éjszakát
Megeshet, hogy a baba néhány hónapos korára mindenféle külső ráhatás nélkül leszokik az éjszakai szoptatásról. Ha a súlya normális ütemben gyarapszik, ne próbáld visszaállítani a korábbi rendszert! Mindketten jobban jártok, ha a csecsemő végigalussza az éjszakát. Igyekezz az utolsó etetést viszonylag későre, az elsőt pedig kora reggelre időzíteni, mivel így megelőzheted melled fájdalmas túltelítődését.

Mennyi ideig szopjon a baba?

A csecsemők többsége 15-20 percig szopik az egyik mellből, majd 10-15 percig a másikból. Néhány baba hamarabb jóllakik, míg másoknál ez tovább tart.

Fontos, hogy ez utóbbi esetben ne korlátozd a szoptatás időtartamát! Így ugyanis a kicsi csak az anyatej tejcukorban gazdag részét fogyasztja el, a zsírban és kalóriában gazdagabb részéről azonban már lemarad. Emiatt pedig a súlya is lassabban fog gyarapodni.

Ezt is szeretjük