Megérett a gyerek a szobatisztaságra? 6 jel, hogy télen kell belevágnotok

Nem minden gyerek nyáron lesz szobatiszta.

gyerek-bili
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szobatisztaságról van szó, a legtöbb szülő a nyári hónapokra igyekszik időzíteni a szoktatást, pedig nem biztos, hogy minden gyereknél ez válik be leginkább.

Érdemes figyelni az ő jelzéseire is, mert lehet, hogy esetében éppen télen jön el az a szenzitív időszak, amikor az ő igényeiből és természetesen kíváncsiságából kiindulva viszonylag könnyen sikerülhet elhagyni a pelenkát.

Megérett a gyerek a szobatisztaságra?

Kétségtelen, hogy a nyárnak megvan az az előnye, hogy kevesebb ruhát viselünk, könnyebben megérzi a totyogós az ingert, és egyszerűbb hirtelen egy bugyit lehúzni, mielőtt bilire ül, mintha plusz egy harisnya és egy nadrág is nehezítené a kivitelezést. Ha azonban még éppen nem érdekli a dolog nyáron, vagy pont túl van a szenzitív időszak csúcspontján, és már nem annyira izgatja a téma, a jó idő önmagában nem fogja megoldani a peluskérdést. Minden 1,5-3 éves kicsi életében évszaktól függetlenül jön el az a periódus, amikor elkezd érdeklődni a bili, WC iránt - ezt pedig jó kihasználni, akkor is, ha éppen február van. Az alábbi jelek mutatják, ha érdemes belevágnotok.

6 jel, hogy a kicsi megérett a szobatisztaságra

  • Megnevezi a pelenka tartalmát.
  • 2-3 órán át száraz marad a pelenkája.
  • Magától is leveszi a pelenkát, nadrágját. 
  • Rosszul viseli magán a pisis vagy kakis pelenkát.
  • Érdekli, hogy mit csinálnak a családtagok a WC-n.
  • Szól - kezdetben csak utólag -, hogy pisilnie, kakilnia kell.

Ami segíti a szobatisztaságot télen

Kétrészes - kabát, sínadrág - kinti öltözet ajánlott, amennyiben télen jön el a szobatisztaságra szoktatás ideje. Az egyrészes overallokban jóval nehezebben kivitelezhető a mutatvány, ha éppen odakint kell pisilnie. A gumis derekú nadrág - melyet a legtöbb kicsi amúgy is előnyben részesít a gombos-cipzárassal szemben - ugyancsak hasznos lehet, hiszen egyedül is le tudja tolni. Önállóban használhatja a bilit, WC-t.

Vastag zokni, bundás kinti cipő amúgy is javasolt télire, de ha a szobatisztaság elérése a cél, további pluszpontot jelent, hiszen minél kevésbé éri a hideg a kicsi lábát, annál valószínűbb, hogy elkerülhető a kelleténél gyakoribb vizelési inger.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos, hogy felkészült legyél! Természetesen mindig legyen nálad váltás ruha, hogy az esetleges baleseteket gyorsan orvosolhasd. A hosszabb-rövidebb autós utazásokkor pedig jól jön egy pelenkázó alátét is az autós ülésbe. Szerezz be néhány egyik oldalán frottír, másik oldalán vízhatlan lepedőt a gyerekágyra és a szülői ágyra is! A téli hónapokban lassabban száradnak a matracok. Amire pedig a legnagyobb szükséged lesz, az sok-sok türelem. És ez természetesen évszaktól függetlenül ajánlott.

Amikor nem érdemes belevágni

Vannak élethelyzetek, melyek olyan komoly változással járnak, annyira megzavarják a hétköznapokat, hogy egyszerűen kár belekezdeni a szobatisztaságra szoktatásba, mert eleve kudarcra van ítélve. Ilyen lehet a költözés, kis testvér születése, válás vagy egy közeli családtag, barát halála. Ezek az események a kicsi életére is akkora hatással vannak, hogy akár a már szobatiszta gyerek esetében is teljesen normális, hogy újra bepisil.

Eldobható pelenka vagy mosipelus?

Öt gyakorló anyát kérdeztünk meg arról, ők melyikre szavaznak: miért jobb az egyik vagy a másik? Pro és kontra érvek következnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük