Lelketlen szinglik hobbija: az abortusz miatt fogy a magyar?

Holnaptól lép életbe a szívhangrendelet Magyarországon.

GettyImages-1295833423

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész világsajtót felkavarta az a 2022 nyarán bejelentett törvénymódosítás, mely az USA tagállamainak több mint felében abortusztilalomhoz vezetett. Alig telt el három hónap, és hazánkban is elindult valami.

A szívhangtörvényt Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom politikusa szorgalmazta már egy ideje, így sokakat nem ért váratlanul, hogy Pintér Sándor belügyminiszter aláírta azt a rendeletet, melynek értelmében 2022. szeptember 15-től csak úgy végezhető terhességmegszakítás Magyarországon, ha az abortuszt kérő nő rendelkezik olyan orvosi papírral, mely bizonyítja, hogy a „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” megmutatták neki. Vagyis a már eleve többkörös - két alkalom a családvédelmi szolgálatnál és kettő a kórházban - eljárás fájdalmas zárásaként még kötelező meghallgatni az embrió szívhangját, mielőtt végleges döntést hozna a nő.

A nemzethalálba vezető népességfogyás

A KSH adatai szerint hazánkban a terhességmegszakítások száma évről évre csökken. Míg 1990-ben évi 90 ezer, addig 2021-ban már csak 21 ezer abortuszt végeztek Magyarországon. Ezzel egy időben a születések száma is jelentősen csökkent: a rendszerváltás idején még évi 268 ezer gyermek született, 2021-ben azonban már csak 93 ezer látta meg a napvilágot.

Bár Dúró Dóra aggódik, hogy a népességfogyás nemzethalálba vezet, a statisztikai adatokból világosan látszik, hogy nem a terhességmegszakítások száma okozza a gondot. Az abortusz pusztán az utolsó utáni lehetőség arra, hogy megakadályozzák egy olyan élet világrajövetelét, melyre az anya nem volt felkészülve, és úgy érzi, hiába állította a sors kész tények elé a nem kívánt terhességgel, ő továbbra sem érzi, hogy képes lenne méltó körülmények között felnevelni a gyermeket. Az abortusz nem lelketlen szinglik hobbija, az emberek elenyésző száma használja fogamzásgátlásra, a terhességmegszakítás minden esetben egy nehéz döntés eredménye, egy nő - illetve jobb esetben egy pár - legbensőbb magánügye.

Megakadályozni pedig nem egy a nőkre mért utolsó, kegyetlen mozzanattal kellene: „Hallgasd csak meg, mielőtt…!” A megoldás sokkal inkább a megelőzés lenne: többek között a megfelelő iskolai szexuális felvilágosítás - aminek kereteit azonban a kormány egyre szűkebbre szabja -, illetve annak tudatosítása, hogy a gyermeket bár biológia okokból a nő hordja ki, és szüli meg, fogantatásáért és egész létéért ketten felelnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem az abortusz miatt fogy a magyar

A kezdődő abortuszszigorítás - mely félő, itt nem áll meg - tehát nem gyógyír a nemzethalálba vezető tragédiára. Ami sokkal inkább befolyásolhatja a népességfogyást, illetve a születésszámot, azok a hazai szülészeti ellátásban uralkodó állapotok, a rendszerhibák okozta gyakori szülészeti erőszak, a másfél évtizede nem növekvő családi pótlék összege, a korlátozott bölcsődei férőhelyek száma, a nevetségesen alacsony pedagógusfizetések révén a hazai közoktatás minőségének mind mélyebb szintre züllesztése, a tény, hogy a hazai keresetek és az egyre növekvő rezsiköltségek mellett sokszor még diplomás szülőként sem garantált egy három-négy fős család anyagi biztonsága. Lennének ötleteink, hogyan lehetne a gyermekvállalásra ösztönözni a magyar lakosságot, de a kötelező magzatiszívhang-hallgatás nincs a listán.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük