Lelketlen szinglik hobbija: az abortusz miatt fogy a magyar?
Holnaptól lép életbe a szívhangrendelet Magyarországon.

GettyImages-1295833423
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világsajtót felkavarta az a 2022 nyarán bejelentett törvénymódosítás, mely az USA tagállamainak több mint felében abortusztilalomhoz vezetett. Alig telt el három hónap, és hazánkban is elindult valami.

A szívhangtörvényt Dúró Dóra, a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom politikusa szorgalmazta már egy ideje, így sokakat nem ért váratlanul, hogy Pintér Sándor belügyminiszter aláírta azt a rendeletet, melynek értelmében 2022. szeptember 15-től csak úgy végezhető terhességmegszakítás Magyarországon, ha az abortuszt kérő nő rendelkezik olyan orvosi papírral, mely bizonyítja, hogy a „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” megmutatták neki. Vagyis a már eleve többkörös - két alkalom a családvédelmi szolgálatnál és kettő a kórházban - eljárás fájdalmas zárásaként még kötelező meghallgatni az embrió szívhangját, mielőtt végleges döntést hozna a nő.

A nemzethalálba vezető népességfogyás

A KSH adatai szerint hazánkban a terhességmegszakítások száma évről évre csökken. Míg 1990-ben évi 90 ezer, addig 2021-ban már csak 21 ezer abortuszt végeztek Magyarországon. Ezzel egy időben a születések száma is jelentősen csökkent: a rendszerváltás idején még évi 268 ezer gyermek született, 2021-ben azonban már csak 93 ezer látta meg a napvilágot.

Bár Dúró Dóra aggódik, hogy a népességfogyás nemzethalálba vezet, a statisztikai adatokból világosan látszik, hogy nem a terhességmegszakítások száma okozza a gondot. Az abortusz pusztán az utolsó utáni lehetőség arra, hogy megakadályozzák egy olyan élet világrajövetelét, melyre az anya nem volt felkészülve, és úgy érzi, hiába állította a sors kész tények elé a nem kívánt terhességgel, ő továbbra sem érzi, hogy képes lenne méltó körülmények között felnevelni a gyermeket. Az abortusz nem lelketlen szinglik hobbija, az emberek elenyésző száma használja fogamzásgátlásra, a terhességmegszakítás minden esetben egy nehéz döntés eredménye, egy nő - illetve jobb esetben egy pár - legbensőbb magánügye.

Megakadályozni pedig nem egy a nőkre mért utolsó, kegyetlen mozzanattal kellene: „Hallgasd csak meg, mielőtt…!” A megoldás sokkal inkább a megelőzés lenne: többek között a megfelelő iskolai szexuális felvilágosítás - aminek kereteit azonban a kormány egyre szűkebbre szabja -, illetve annak tudatosítása, hogy a gyermeket bár biológia okokból a nő hordja ki, és szüli meg, fogantatásáért és egész létéért ketten felelnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem az abortusz miatt fogy a magyar

A kezdődő abortuszszigorítás - mely félő, itt nem áll meg - tehát nem gyógyír a nemzethalálba vezető tragédiára. Ami sokkal inkább befolyásolhatja a népességfogyást, illetve a születésszámot, azok a hazai szülészeti ellátásban uralkodó állapotok, a rendszerhibák okozta gyakori szülészeti erőszak, a másfél évtizede nem növekvő családi pótlék összege, a korlátozott bölcsődei férőhelyek száma, a nevetségesen alacsony pedagógusfizetések révén a hazai közoktatás minőségének mind mélyebb szintre züllesztése, a tény, hogy a hazai keresetek és az egyre növekvő rezsiköltségek mellett sokszor még diplomás szülőként sem garantált egy három-négy fős család anyagi biztonsága. Lennének ötleteink, hogyan lehetne a gyermekvállalásra ösztönözni a magyar lakosságot, de a kötelező magzatiszívhang-hallgatás nincs a listán.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük