Amikor a lánymagzatot már a méhben megölik: 22 millió nő hiányzik a világon a szelektív abortuszok miatt

A szelektív abortusz mellett az is nagy probléma, hogy több millió fiúgyermek marad majd később pár nélkül.

Szelektív abortusz lánymagzat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos kultúrákban, főként az ázsiai országokban előnyben részesítik a fiúgyermekeket a lányokkal szemben. Ők azok, akik továbbviszik a család nevét, felnőttként pedig rájuk hárul a pénzkeresés és az ország gazdaságának fenntartása, valamint ők gondoskodnak idős szüleikről is.

Ezzel szemben a családoknak drága hozományt kell fizetniük a lányok kiházasításáért cserébe, akik túl korán, gyakran a nehéz megélhetés miatt már az iskola elvégzése előtt kirepülnek a családi fészekből, többnyire egy idősebb férfi feleségeként. Az edukáció hiánya miatt pedig "csak" az anyaszerepre képesek, így az országnak az ő olvasatuk szerint nincs haszna belőlük.

Amikor a lánymagzatot már a méhben megölik

A nemi szelekción alapuló abortusz sajnos bevett szokás több országban, főként Kelet- és Dél-Ázsiában, a Kaukázus vidékén és Európa délkeleti részén található Balkán-félszigeten. Kínában, Albániában, Örményországban, Grúziában, Indiában rengeteg lánymagzatot ölnek meg a méhben csak azért, mert nőnek születnének.

GettyImages-472049259

A National Academy of Sciences folyóiratban megjelent adatok szerint közel 23,1 millió nő hiányzik a nemi alapon történő szelektív abortuszok miatt 12 ázsiai és európai országban. Kínában jelenleg körülbelül 11,9 millió, Indiában pedig nagyjából 10,6 millió hiányzó nőről van szó. Utóbbiban évente 500 ezer terhességet szakítanak meg azért, mert kiderül, lány születne - írja a Downtoearth.

Amellett, hogy ma az abortuszra - függetlenül attól, ki milyen indokkal dönt a terhességmegszakítás mellett -, sokan mint gyilkosságra tekintenek, a nemi alapon történő szelekció társadalmi szinten is nagyon komoly problémára hívja fel a figyelmet.

Azzal, hogy ezekben a családokban a fiúk születését preferálják, jelentősen átalakulóban van a nemek aránya a társadalomban. Kínában például 70 millióval több férfi él, mint nő, köszönhető a több mint 35 éven át tartó születésszabályozó egykepolitikának, amely 400 millió gyerek, köztük rengeteg kislány születését akadályozta meg.

GettyImages-878491166

Az egykepolitika és a nemi alapon történő szelektív abortuszok miatt eltolódtak a nemi arányok, Kínában például 2005-ben 100 lányra majdnem 120 fiú jutott. Nagy probléma, hogy rengeteg férfi nem tud családot alapítani, mivel nem találnak megfelelő pár maguknak, így az egyedül maradt férfiak az egyre növekvő illegális nőkereskedelemben és prostitúcióban keresik a megoldást.

Kutatások szerint 2035-ben lesz a legrosszabb helyzet, a nemi arányok tekintetében 150 millióval kevesebb nő lesz világszerte, mint férfi.

A hely, ahol minden 10. tini anya lesz

A gyermekanyaság a világ számos országában jelen van, a fiatal lányok jóval idő előtt, akkor adnak életet első babájuknak, amikor még ők maguk is gyerekek. 

14 éves, szegény és terhes: a Fülöp-szigeteki babagyár, ahol minden 10. tini anya lesz

Mindennap ötszáz filippínó lányanya hozza világra gyermekét.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük