14 éves, szegény és terhes: a Fülöp-szigeteki babagyár, ahol minden 10. tini anya lesz

Mindennap ötszáz filippínó lányanya hozza világra gyermekét.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a tiniterhességek aránya a legtöbb országban csökkenő tendenciát mutat, addig a Fülöp-szigeteken a számok növekednek. Az ENSZ szerint minden tizedik tinédzser 15-19 éves korában válik anyává.

A gyermekanyaság a világ számos országában jelen van, a fiatal lányok jóval idő előtt, akkor adnak életet első babájuknak, amikor még ők maguk is gyerekek. Ennek okai a gyermekházasság kényszerében, a rossz döntésekben, a mélyszegénységben, a különböző fogamzásgátláshoz való korlátozott hozzáférésben, a szexuális felvilágosítás és az edukáció hiányában, valamint az abortusz illegalitásában keresendő. 

A Fülöp-szigeteki babagyár

A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában található dr. Jose Fabella kórházat a világ egyik legnagyobb "babagyárának" nevezik, ahol napi szinten rengeteg kismama a kórház egyetlen kórtermébe zsúfolva hozza világra babáját. Nem ritka, hogy egy franciaágyon több vajúdó kismama osztozik, ahogy az sem, hogy ezen a helyen szokatlanul magas a fiatal lányanyák aránya.

A kórházban évi szinten húszezer kismama szül, akiknek nagy része nem töltötte még be a felnőttkort. A BBC riportja szerint évente 2500 lányanya hozza világra gyermekét, sokan, mire elérik a 19 éves kort, a harmadik vagy negyedik gyermeküknek adnak életet. Palawan tartományban az egyik legnagyobb a tiniterhességek aránya: ott minden ötödik tizenéves válik anyává.

- A korai terhesség arra készteti a lányokat, hogy minél hamarabb felnőtté váljanak, miközben a testük, lehet, hogy még nem áll rá. A korai teherbe esés nagyobb kockázatot is jelent, emiatt gyakoribbak a szövődmények, és nagyobb a csecsemőhalandóság aránya - mondta Atty. Alberto Muyot, a Save the Children’s Global Childhood Report igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amina Evangelista-Swanepoel, az egészségvédelmi civil szervezet, a Roots of Health alapítója szerint a tiniterhességek magas arányának széles körű következményei vannak. Nem csupán azokat a tinédzsereket érinti, akik idejekorán szülőkké válnak, de a kormányt is, hiszen a munkanélküli tinik az ország gazdasági helyzetét is nagyban befolyásolják.

- A tinédzser anyák nem tudnak bekapcsolódni az ország vérkeringésébe, gazdasági fellendítésébe. Mivel nem fejezték be a középiskolát, és nem tanultak szakmát, nem tudnak elhelyezkedni sem, ami bevételkiesést, vagyis nagy problémát jelent az országnak - mondja.

A mélyen konzervatív, katolikus országban a beleegyezési korhatár mindössze 12 év, a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés korlátozott, az abortusz pedig illegális: noha a lányok 12 éves kortól legálisan szexelhetnek, 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek a szülők engedélyére van szükségük fogamzásgátló felírásához vagy a HIV-teszt elvégzéséhez. 

"14 évesen estem teherbe"

Ahogy a legtöbb lányanya, Angela is a mélyszegénységből jött, és a szüleitől szinte semmilyen szexuális felvilágosítást nem kapott.

Ő 14, barátja pedig 19 éves volt, amikor a legelső szexuális együttlétük alatt teherbe esett. A fiú vállalni akarta a babát, de végül az első terhesség spontán vetéléssel zárult. Pár hétre rá ismét állapotos lett, a fiatal lánynak négy gyermeke született azóta.

- A szüleim és a barátaim is azt mondták, a fogamzásgátlásnak súlyos mellékhatásai vannak, károsítják a méhet. Megijedtem, így mindig teherbe estem - mondta. 

Mi lenne a megoldás?

Palawan alelnöke, Dennis Socrates szerint a megoldás egy intenzívebb oktatási kampányban és szexuális felvilágosításban rejlik.

Ezzel Angela is egyetért. Úgy gondolja, a fogamzásgátlás engedélyezése, a különböző fogamzásgátlási módszerek ismerete és a szexuális felvilágosítás megváltoztathatta volna az életét. Helyette egy apró kunyhóban lakik párjával és négy gyermekükkel, napról napra élnek, és arra törekszik, hogy elegendő ételt tudjon a gyermekei elé tenni.

- Sokszor sírok, mert a gyermekeim szenvednek, mivel nincs mit enniük. Néha azt kívánom, bárcsak ne történt volna meg ez az egész. Ha még egyszer szülnöm kellene, inkább meghalok - mondta az alzajeera.com-nak adott interjúban.

 Hat saját gyereke mellé fogadott örökbe Irene 

Irene, az ugandai nő és férje mélyszegénységben él, mégis boldog családot alkotnak hat saját és hét örökbe fogadott gyermekükkel.

Borító-és ajánlóképek: Instagram/kirankreer

Ezt is szeretjük