Ez a mai magyar valóság: 15 éves kismamák az orvosi várókban, lerészegedő tinédzserek

Megérkezett a 2018-as Gyermekjogi Jelentés, sajnos az adatok elkeserítőek. Érdemes átgondolnunk a saját felelősségünket is.

alkohl-ivas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elsőnek lenni jó, ám tudjuk, hogy nem szívesen kerülünk bármilyen lista élére. Olykor egyáltalán nem ad okot büszkeségre az ilyesmi, sőt, kifejezetten kétségbeejtő: a 2018-as Gyermekjogi Jelentésben közölt statisztikák láttán pedig egyenesen arcunkra fagyott a mosoly.

A tizenévesekről ugyanis, mint a jelentésből kiderül, elkeserítőek az adatok. Európában nálunk a leginkább érintettek az alkoholfogyasztásban, és rendkívül magas a 15-19 éves lányok körében a teherbeesések száma is.

15 év felett már isznak és cigarettáznak a fiatalok

Az említett adatokat a WHO, az Egészségügyi Világszervezet európai összehasonlítása alapján tette közzé a Gyermekjogi Jelentés. A legfrissebb jelentés szerint a hazai tinik körében a 15 éves fiúk 41,2%-a és a 15 éves lányok 33,5%-a már legalább kétszer berúgott életében.

2016-os adatok azt mutatják, hogy a 15-19 éves korosztály 13%-a minden héten fogyaszt alkoholt, és napi szinten dohányzik is. A felmérések alapján a problémában leginkább a fiúk érintettek.

Bár az alkohol- és cigarettavásárlást törvényileg korlátozták, a fiatalok sajnos megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy valamilyen módon hozzájussanak a káros termékekhez. A rés a pajzson elsősorban az őket segítő 18 év felettiek lehetnek, illetve azok a bolti eladók, akik nem elég gyanakvóak, és a koruknál kicsivel idősebbnek tűnő fiataloktól nem kérnek a 18. életévük betöltését igazoló dokumentumot. Ismét csak a felnőttek felelőssége rajzolódik tehát ki, mint a legtöbb, gyerekeket érintő probléma gyökere.

15-19 éves kismamák a szülészeteken

Ugyancsak megdöbbentő, és az alkoholfogyasztásnál is komolyabb odafigyelést igénylő jelenség, hogy 2011 óta, mint a Gyermekjogi Jelentés írja, 36%-kal nőtt a 15-19 éves lányok körében a szülések száma. A KSH 2018-ban megjelent adatai szerint 2017-ben 2400 baba született tizenéves korú anyától, ami naponta hat-hét tinédzser szülést jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha a gyermekáldás gyönyörű dolog, ebben a korban óriási törést jelent, a lányok sem testileg, sem lelkileg nincsenek felkészülve, megérve a feladatra, ráadásul, ahogy a jelentés fogalmaz, egy ilyen esemény jelentősen korlátozza az érintett fiatal nők életesélyeit.

A teherbeesések ebben a korcsoportban a jelentés szerint regionális különbségeket mutatnak. Észak-Magyarországon és az észak-alföldi régióban szül a legtöbb 15-19 éves. E területeken 2011 óta jelentősen, 50%-kal nőtt a korcsoportban a szülések száma.

A KSH 2018-ban megjelent, 1990 és 2016 közötti időszakot jellemző adatai szerint a rendszerváltás óta ugyan csökkent a tinik körében az abortuszok száma, de az elmúlt hat-hét évben ez a szám változatlan maradt, azaz nem csökkent tovább. 2016-os adatok szerint az abortuszon áteső nők egyharmada tini.

A probléma sajnos abból fakad, hogy a 15-19 évesek 10%-a csak néha, 7%-a pedig egyáltalán nem szokott védekezni a nem kívánt terhesség ellen.

A prevenció és a nagyobb szülői odafigyelés fontos lenne

A fenti adatok láttán felmerül a kérdés, hogyan lehetne megfékezni, visszaszorítani, elejét venni a problémáknak. A kulcs a sokkal komolyabb és célirányosabb prevenció lehetne az iskolákban, de otthon, szülői részről is nagyobb odafigyelésre lenne szükség, úgy az alkoholfogyasztás veszélyei kapcsán, mint az alapos és felelősségre nevelő szexuális felvilágosítás terén. Bár sok intézményben egyre inkább figyelnek erre, és szülői oldalról is belátják ezek fontosságát, sajnos sok helyütt még mindig nem esik ezekről - elég - szó. Legfőképp ezek hiányában érdemes átgondolnunk a fent közölt, elkeserítő adatokat.

A cikkben közölt adatok forrása: Gyermekjogi Jelentés 2018.

Képek: Getty Images.

Csodás fotók a születésről

Ha a szülők korban és lelkileg is érettek a feladatra, hogy gyermekük szülessen, sokkal időszerűbb és felelősségteljesebb a gyermekvállalás. Az alábbi képeken szülések utáni, gyönyörű és egyben megismételhetetlen pillanatokat mutatunk.

Ezt is szeretjük