Mikor lehet újra szexelni szülés után? Ennyit kell várni a szülész-nőgyógyász szerint
Dr. Vida Gábor válaszolt a kérdéseinkre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex a párkapcsolat, a házasság egyik fontos tényezője, nem is csoda tehát, hogy a várandóssággal összefüggésben számos kérdést felvet. Az egyik gyakori, hogy szabad-e nemi életet élni a terhesség alatt, nem árt-e a babának, a másik, hogy a szülés után mikor szabad újra szexelni, és más lesz-e, mint azelőtt.

Az előbbi kérdésre ide kattintva kaphatsz választ, az utóbbira pedig az alábbiakban. Dr. Vida Gábor szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg a témában.

Mikor szabad újra nemi életet élni?

Szülés után az új helyzet a babával sok energiát felemészt, mindemellett az anya a szülés jelentette igénybevétel után meg kell, hogy erősödjön, így teljesen egyértelmű, hogy a szex nem a legfontosabb dolog ezekben a hetekben. Mégis sokakban felmerül a kérdés, egészségügyileg meddig ajánlott várni a szexszel szülés után.

- Szülés után, császármetszés esetén is hat hetet szoktunk javasolni szexuális tilalom gyanánt, hozzávetőleg ennyi idő alatt szűnik meg a gyermekágyi vérzés és váladékozás, ennyi nagyjából a "tisztulási idő". Ebben az időszakban a kádban fürdés, az uszoda, a szaunázás is kerülendő - mondja dr. Vida Gábor.

A 42 nap, amit a szexszel várni érdemes, nem csak emiatt fontos azonban. Ha egy pár nem várja ki az ajánlott időt, az veszélyeket rejthet magában.

- A korai együttlét fokozott fertőzésveszéllyel járhat, hiszen a gyermekágyi vérzés jó táptalaj lehet bármely kórokozó számára. Ha esetleg volt gátmetszés, a teljes regeneráció ideje is körülbelül ennyi, előtte fájdalmas, kényelmetlen lehet az együttlét - figyelmeztet a szülész-nőgyógyász.

Mire kell figyelni az első alkalommal?

Tehát amikor a gyermekágyi vérzés már abbamarad, és az esetleges gátmetszés vagy repedés is begyógyulni látszik, akkor jön el az ideje annak, hogy a friss szülők ismét szeretkezzenek, ám ekkor sem szabad a férfinak ajtóstul rontania a házba, figyelnie kell párja minden rezdülését. A szülés okozhat ugyanis változásokat a hüvelyben, illetve figyelembe kell vennie bizonyos lelki tényezőket is.

- Óvatosan, szerelmesen, finoman kell közeledni a férfinak, hiszen egyrészt megváltozhattak a viszonyok, főleg, ha gátmetszés történt, lehet szűkebb, érzékenyebb a hüvely, a szoptatás alatt más a hüvelynyálkahártya viselkedése, szárazabb lehet, így az óvatosság soha nem árt. Másrészt a nőkben általában van némi szorongás, vajon milyen lesz az első együttlét, olyan lesz-e, mint annak előtte, nem lesz-e fájdalmas, és így tovább.

- Nyilván a nő jelzi párja felé, ha valami nem igazán komfortos. Erős fájdalom, vérzés esetén ajánlott a nőgyógyászati vizsgálat - mondja dr. Vida Gábor.

Teherbe lehet esni ennyi idővel szülés után?

Mondják, a szoptatás alatt nincs esély a teherbeesésre, mi mindenesetre megkérdeztük a szülész-nőgyógyász véleményét. Kiderült, hogy már a szülés utáni első együttlétkor sem szabad elfeledkezni a védekezésről, ugyanis nem kizárt az újabb terhesség.

- A szoptatás valóban ad némi védelmet az újabb várandóssággal szemben, ezen időszakban a peteérés hormonális hatások eredményeként általában gátolt, de ez nem jelent bizonyosságot, szoptatás alatt is teherbe lehet esni. Ezért erre alapozni a védekezést nem elégséges. Élettanilag az első peteérés alkalmával - amelynek ideje egyénenként változó, a szoptatás időtartamától függ elsősorban - terhes lehet a nő ismét, kérdés, hogy a saját élethelyzetében nem minősül-e ez korainak, hiszen ott az elsőszülött, olykor még igen apró gyermek - válaszolja a szülés-nőgyógyász.

Ezt is szeretjük