Az 5 leggyakoribb betegség, ami szexszel terjed: van, aminek alig van tünete
Nem mindig viszket vagy ég az intim terület, mikor fertőzés áll fenn.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a betegségek esetleges kellemetlen tünetei miatt fontos a nemi fertőzésekről szólni, de következményeik miatt is: ha sokáig észrevétlenül van jelen egy fertőzés, nem kezelik, nem vesznek róla tudomást, akkor az szervi károsodáshoz, meddőséghez is vezethet.

A nemi fertőzések szexuális úton terjednek, de nem kizárólag. Vannak, amelyek strandon, edzőteremben, nyilvánosvécé-használattal és tulajdonképpen a higiéniára való odafigyelés nélkül - kézmosás hanyagolása, felületes tisztálkodás, közös törölköző - szinte akárhol elkaphatók.

Olyan is előfordulhat, hogy valaki az uszodában szed össze valamit, amit azután szexszel ad tovább.

Öt nemi betegség tünetei

Némelyikük egy darabig tünetmentes lehet, így nem árt néha tükröt ragadni, és lenézni délre, nincs-e valami gond, elváltozás, illetve rendszeresen rutinellenőrzésre menni, ahol az orvos felismerheti a problémát. Betegség esetén gyógyszeres kezelésre van szükség, a szex pedig a gyógyulásig kerülendő.

Herpesz

A HSV-fertőzés, vagyis herpeszvírus-fertőzés esetén a nemi szerveken apró hólyagocskák jelennek meg. A fertőzés égető érzéssel, fájdalommal, illetve esetenként lázzal, rossz közérzettel jár.

Chlamydia

Ez egyfajta gombás fertőzés, amely cseppfertőzéssel és szexuális úton is terjed. A chlamydia a férfiaknál és nőknél is lehet tünetmentes, előbbieknél az esetek 80, utóbbiaknál 50%-ában, de haspuffadás, hasfájás, folyás is felkeltheti a gyanút.

Gombás fertőzés

Gyakori a gombás fertőzés, amelyet egy amúgy is a hüvelyben élő baktérium, a Candida albicans elszaporodása okoz. A tünetei viszketés, folyás és kipirosodás. El is kapható, de a hüvelyflóra felborulása - műszálas fehérnemű vagy szűk nadrág viselése, tamponhasználat vagy antibiotikum-szedés következtében - is előidézheti.

Tripper

A gonorrhea, vagyis tripper a nőknél vizes, nyákos folyással, a férfiaknál gennyes húgycsőfolyással járhat, de sokáig tünetmentes lehet. A fertőzött ilyenkor is továbbviheti a betegséget partnerére. Kezeletlenül hagyva később húgycsőszűkület, kismedencei gyulladás, májkárosodás, ízületi problémák és akár meddőség is lehet a következménye.

HPV

A humán papillómavírus 130 típusa közül van, amelyik nemi szervi betegséget okoz, illetve kiváltója lehet a méhnyakráknak.

Sokáig tünetmentes lehet, később fájdalmas szex, viszketés, illetve jellegzetesen a nemi szerven megjelenő szemölcs hívhatja fel a figyelmet a fertőzésre.

Az immunrendszer megvéd?

Akik óvszerrel védekeznek, azok a szexuális úton való megfertőződéstől szinte biztosan védve vannak, ahogy a nem kívánt terhességtől és az AIDS-től is jó eséllyel védhet a gumi. Mások jobban ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.

Az immunrendszer sem képes mindig kivédeni a fertőzéseket, ha legyengül, például stressz, kevés pihenés, rossz táplálkozás miatt. Hosszabb antibiotikumos kezelés is megtizedelheti a nemi védőflórát, ami szintén hajlamosít a megfertőződésre.

Ezt is szeretjük