Szex a menstruáció ideje alatt: csillapítja a fájdalmat, fokozza az élvezetet
Nem mindenki vállalja be, de miért jó ilyenkor a szex?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik bevállalják, mások ódzkodnak tőle - akárhogy is, a szex a menstruáció ideje alatt más élményt nyújthat.

Miért jobb ilyenkor a szex?

A menstruáció alatt a libidó megnőhet, ami részben az alhasi vérbőséggel, részben a megváltozott hormonszinttel magyarázható. Ilyenkor a hüvelyfal is duzzadtabb, szűkebb lehet, illetve a nedvessége is fokozott - ez mind együtt járul hozzá, hogy a szex a menstruáció alatt más lehet, kellemesebb érzetet nyújthat.

Jót is tehet, de árthat is

Van az a fájdalom és rossz közérzet, ami visszatartó erő lehet a szextől, de jó tudni, hogy a menstruáció alatti szex enyhítheti az ilyenkor tapasztalható kellemetlen alhasi fájdalmakat. Erős fájdalom esetén azonban mindenképpen finom, lassú, óvatos együttlét javasolt. Fájdalomcsillapító hatása részint abban is rejlik, hogy szex közben a szervezetben oxitocin szabadul fel, amelynek ezt a hatást tulajdonítják. Mindemellett a menstruáció alatti szex a kedélyállapotot is javítja, hiszen közben endorfin, boldogsághormon is termelődik a szervezetben.

Fontos, hogy a menstruáció alatti szex veszélyeket is rejthet magában. Ilyenkor a nő sokkal fogékonyabb az intim fertőzésekre, így fokozottan oda kell figyelni a higiéniára a nőnek és a férfinak is.

A szex a menstruáció alatt továbbá - noha ezt illetően megoszlanak az orvosi vélemények - sokak szerint az endometriózis kialakulásának kockázatát is növelheti, a behatolás okozta pumpáló hatás által ugyanis a hasüregbe kerülhetnek nyálkahártyadarabok, amelyek ott megtapadhatnak, és később oda nem illő szövetszigetekké válhatnak, előidézve a betegséget. Hangsúlyozzuk, nincs arra bizonyíték, hogy a két dolog valóban összefügg, de érdemes ezt mérlegelni.

Mire kell figyelni?

Mind a férfinak, mind a nőnek érdemes az együttlét előtt lezuhanyozni, hogy minél kevesebb baktérium legyen jelen az intim területeken. A zuhanyzás által átmenetileg a vérzés is enyhülhet.

Irrigálni, vagyis hüvelyt öblíteni azonban menstruáció alatt nem szabad, de máskor is megfontolandó, egyáltalán érdemes-e a természetes hüvelyflórát ilyen módon macerálni.

Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy a teherbeesés esélye a menstruáció alatt csökken, még mindig nem nulla! Ilyenkor ugyanúgy szükséges védekezni, mint máskor, ám kizárólag óvszerrel. Azok, akik fogamzásgátlót szednek, elvileg a megvonásos vérzés alatt is védve vannak a nem kívánt terhességtől, de higiéniai megfontolásból ilyenkor jobb, ha a férfi nem a hüvelybe ejakulál.

Végezetül egy praktikus tanács: mivel szex közben is távozhat némi menstruációs  vér, érdemes az ágyra teríteni egy jó nedvszívó képességű törölközőt. Ha valaki inkább marad a simogatásnál, pettingnél, ez tampon használatával elkerülhető. Így tulajdonképpen minden ugyanolyan lehet, mint máskor, és miután szex alatt nemcsak a behatolás értendő, ez is ugyanúgy fokozott élvezetet és fájdalomenyhülést nyújthat.

Ezt is szeretjük