Mintha meg se hallana az óvodás? 3 hatásos módszer szelektív hallás ellen

Ezt tedd kiabálás helyett, ha a gyerek nem reagál!

GettyImages-1166831212
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óvodás gyerekek szüleinél olykor eljön az a pont, amikor elkezdenek rajta gondolkozni, hogy 3-6 éves gyerekük talán nem is hall jól, és esetleg hallásvizsgálatra kellene vinni.

A legtöbb esetben azonban nem erről van szó, hanem a kicsikre jellemző, úgynevezett szelektív hallásról, mely leginkább a figyelem elkalandozásának - vagy épp a játékban való elmélyülésnek - tudható be. Persze hiába tudjuk, ettől még vagyunk tisztában ezzel, bosszantó lehet, ha a kicsi nem reagál a sokadik felszólításra sem.

3 hatásos módszer szelektív hallás ellen

Csak egyszer szólj!

Ne feledd: minden változás belülről indul! Először neked kell alakítanod a megszokott rutinon ahhoz, hogy a gyerek is másképp reagáljon. Határozd el, hogy csak egyszer fogsz szólni, ha kész a vacsora. Ilyenkor azonban fontos, hogy ezt ne úgy tedd, hogy elkiáltod magad, miközben a melegszendvicset veszed ki épp a sütőből. Vedd figyelembe a körülményeket - mit csinálnak épp a gyerekek, milyen messze vannak tőled -, és ennek megfelelően használd fel ezt az egy esélyedet. Ha te is, és ők is megszokják, hogy csak egyszer szólsz, az hozzásegít ahhoz, hogy a szavaidnak súlya legyen.

Legyenek reálisak az elvárások

Ha a gyerekek épp a szobájukban legóznak, matricáznak vagy rajzolnak elmélyülten, valószínűleg te magad sem gondolhatod komolyan, hogy meghallanak, ha a konyhából szólsz nekik. Menj be, hajolj le hozzájuk, vedd fel a szemkontaktust, és úgy mondd el nekik, hogy mit szeretnél. Ha épp az egész szobát beteríti a legó, ne várd, hogy fürdés előtt tíz perc alatt elpakoljanak, legyenek reálisak az elvárásaid! Ilyenkor ajánld fel, hogy te is segítesz.

Ne kiabálj!

Nehéz megszokni, de igyekezz tartani magad ahhoz az elhatározáshoz, hogy a jövőben nem a hangerőn múlik majd, hogy történik-e valami. Ha elsőre mégsem hallaná meg a gyerek a kérésedet, felszólításodat, ne a kiabálás legyen a következő - hiszen úgy csak egyre fokozhatod a hangerőt. Menj oda, mondd el még egyszer, hogy most már indulni kell fürdeni. Fogd meg a kezét, és kísérd a fürdőbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor valódi halláscsökkenésről van szó

Természetesen, ha gyanakszol, hogy esetetekben mégis állnak fizikai okok a háttérben, érdemes elmenni fül-orr-gégészhez. Az óvodás korosztálynál leggyakrabban középfülgyulladás, esetleg fülkürthurut áll a háttérben. A fájdalommal nem járó savós középfülgyulladást nehéz felismerni, hiszen sokáig nem okoz olyan panaszt, melyet a gyerek jelezne. Ilyenkor a dobüregben savós folyadék jelenik meg, felhalmozódhat, és kocsonyássá válhat, végül idült gyulladás alakulhat ki belőle.

Mielőtt gyerekünk lett

Sok mindenről, amit a szülés előtt gondoltunk, ma már másként vélekedünk. Négy gyakorló, kisgyerekes édesanya vallomása következik.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük