Ez volt a 4 legolvasottabb gyereknevelési könyv 2022-ben - Friss statisztika
Természetesen Vekerdy Tamás is benne van a top 4-ben.

GettyImages-1349249677
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2022-ben leginkább önismereti könyveket, krimit, romantikus műveket, szépirodalmi alkotásokat és gyerekkönyveket olvastunk - a Bookline friss statisztikája szerint.

A webáruház már hatodik éve teszi közzé hazai könyveladásai alapján a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistát. Ebből a toplistából szemezgettük ki azokat a gyermeknevelési könyveket, melyek a legnépszerűbbnek bizonyultak a 2022-es év során.

2022 legnépszerűbb gyereknevelési könyvei

1. Joanna Faber - Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek - Hogyan vészelhetjük át a 2 és 7 éves kor közötti időszakot?

17. lett a Top 50-es listán Joanna Faber - Julie King gyermeknevelési könyve. A cím és a név is ismerős lehet, hiszen az egyik író édesanyja, Adele Faber társszerzője volt többek között a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje és a Testvérek féltékenység nélkül könyveknek.

2022 legnépszerűbb gyereknevelési könyvének olvasása közben megkönnyebbülve sóhajthatunk fel, hogy a gyermeknevelés nem csak számunkra jelent időnkét "lehetetlen küldetést", és olyan megoldásokra, eszközökre lelhetünk, amelyek meglepően egyszerűek, de mégsem bukkantunk rájuk magunktól, mert az a szemléletváltás hiányzott, amit éppen ez a könyv adhat meg. Ezeknek a stratégiáknak a hatékonyságát meggyőzően és élményszerűen támasztja alá az eszközöket bemutató rengeteg gyakorlati példa: szülők, tanárok, óvónők humorral átszőtt beszámolói a "rettenetes kétévesekről, vad háromévesekről, bősz négyévesekről, vakmerő ötévesekről, önző hatévesekről vagy éppen közepesen civilizált hétévesekről".

Kiadja: Reneszánsz Könyvkiadó
Ára: 3444 Ft
A könyvet itt rendelheted meg.

2. Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Vekerdy Tamás Érzelmi biztonság című könyve a 36. lett a top 50-es listán, ezzel a második legnépszerűbb gyereknevelési könyv lett tavaly. A 2019 őszén elhunyt magyar gyerekpszichológus, író könyvei megkerülhetetlenek a hazai könyvpiacon. Az érzelmi biztonság olyan kérdéseket feszeget, mint hogy mire van szükség ahhoz, hogy gyerekeink érvényesüljenek, beváljanak az életben? Valóban annyi mindenre, és olyan eszeveszett tempóban, mint azt a világ ma sugallja?

Vekerdy Tamás szerint a válasz: nem. Nem az lesz sikeres felnőtt, aki kisgyerekkorában már felnőtt módon hajtott és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett. Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól. Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

Kiadja: Kulcslyuk Kiadó
Ára: 3780 Ft
A könyvet itt rendelheted meg

3. Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés

A harmadik legnépszerűbb gyereknevelési könyv 47. lett az összesített, top 50-es listában. Jane Nelsen Pozitív fegyelmezés című könyve szokatlan hangot üt meg a magyar gyereknevelési irodalomhoz szokott olvasó számára. A szerző szerint a hagyományos büntetőeszközök a gyerek megalázására épülnek, amire ép lelkű gyerek csak ellenállással vagy önfeladással reagálhat. A könyv célja, hogy segítsen a bevett fegyelmezési eszköztárunkat olyan eszközökkel leváltani, amelyek határozott korlátokat állítanak, de egyben jellemformálóan hatnak, a felelősség és az életismeret irányába terelik a gyereket, miközben mentesek a megalázástól és az öncélú, rejtett bosszúvágytól hajtott büntetéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pozitív fegyelmezés hasznos tippeket, eszközöket adhat azoknak, akik az egyensúlyt keresik szabadon engedés és korlátozás között. A könyv egyaránt szól szülőknek és tanároknak - mindenkinek, aki a hagyományos eszközöket valóban hatékonyakkal szeretné leváltani, vagy ilyeneket is beépíteni az eszköztárába. A Pozitív fegyelmezés hasznos és gondolatébresztő adalék bármely gyerekekkel foglalkozó ember számára.

Kiadja: Reneszánsz Könyvkiadó
Ára: 3000 Ft
A könyvet itt rendelheted meg.

4. Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Az 50-es toplista 49. helyén áll 2022 negyedik legnépszerűbb gyereknevelési szakkönyve. Talán nem túl meglepő, hogy Vekerdy Tamás egy másik alkotása, a Jól szeretni című könyv. Míg az előző kötetben, az Érzelmi biztonságban a gyermekpszichológus előadásainak válogatása jelent meg, a Jól szeretni című kötetben azoké a közös beszélgetéseké, melyek az előadás hallgatói, felszólalói és Vekerdy Tamás között zajlottak.

- Ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést - a gyerekkel és tágabban: egymással - jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést - írja Vekerdy Tamás.

Kiadja: Kulcslyuk Kiadó
Ára: 3780 Ft.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük