10 kisfiút és 10 kislányt hagytak felügyelet nélkül egy hétre - Ez lett az eredmény
A különös társadalmi kísérletből érdekes következtetések vonhatóak le a két nem közti nevelési különbségeket illetően.

GettyImages-932496348
beauty and style
Top olvasott cikkek

2002-ben indultak Magyarországon az első valóságshow-k. A sokak által vitatott, ám a mai napig sugárzott műsorokban tíz-tizenkét egymásnak vadidegen embert hónapokra összeköltöztettek, majd hétköznapjaikat a tv-képernyőn keresztül követhette nyomon az ország.

Ugyancsak a 2000-es évek elején a britek egy hasonló elven működő társadalmi kísérletet végeztek gyerekekkel: 10-12 éves egymás számára ismeretlen gyerekeket költöztettek össze egy hétre. A bent töltött napjaikat nem élő egyenesben, de dokumentumfilm formájában leadta a Channel 4. Két műsor is készült: először a Boys Alone-t - vagyis Fiúk egyedül - majd ugyanennek a lány változatát, a Girls Alone-t is sugározták. A látottakból érdekes következtetések vonhatók le.

Boys Alone és Girls Alone

Az egyik verzióban tehát tíz fiút, míg a másikban tíz lányt költöztettek be egy házba, mely tele volt ennivalóval, játékkal, mindennel, amire szükségük lehetett. A TV-stáb minden lépésüket követte, figyelemmel kísérte viselkedésüket, mindent felvettek, ám nem beszéltek velük - hacsak nem vészhelyzetről volt szó. A gyerekek bármikor elhagyhatták a házat, és beszélhettek szüleikkel, illetve egy pszichiáterrel - akivel mindannyian találkoztak a beköltözés előtt.

Minden gyereknek részt kellett vennie egy főzőtanfolyamon, mielőtt a házba belépett volna. Ettől függetlenül a bent töltött napok során a fiúk leginkább szénsavas üdítőt és gabonapelyhet fogyasztottak. A fiúk a harmadik napon két táborra szakadtak, jellemző volt rájuk a céltalanság, a felgyülemlő energiák helyzetnek nem megfelelő levezetése, mely leginkább káoszhoz, rendetlenséghez vezetett.

A lányoknál, bár landolt fagylalt a padlószőnyegen, vízipisztolyoztak a hálószobában, és ettek tejszínhabot a tenyerükből, a bent töltött idő alatt jóval kevesebb kárt okoztak a házban, mint a fiúk. Igyekeztek egymással együttműködni, főztek és takarítottak is. Összességében több cselekedetüknek volt valódi, értelmes célja, mint a fiúk esetében.

A fiúk és lányok eltérő szocializációja

Bár az eredménybe kétségkívül belejátszik a tény, hogy a lányok korábban érnek a fiúkhoz képest, ugyanakkor érdemes elgondolkozni, hogy mekkora különbségek mutatkoznak még napjainkban is a lányok és a fiúk szocializációjában. Míg a lányoktól már általános iskolás korban elvárja a család, hogy képes legyen megsütni egy melegszendvicset vagy tojást, addig a fiúkkal szemben nem feltétlenül támasztanak ilyen igényeket. És ez nem csak arról szól, hogy a lányoknak több kedvük van a konyhában tüsténkedni vagy egy seprűt a kezükbe fogni, sokkal inkább arról, hogy a fiúkat a család kevésbé vonja be az ilyen irányú tevékenységekbe. Valahol mélyen még mindig az az érzés munkál a szülőkben, hogy ez nem a fiú dolga. Történik mindez annak ellenére, hogy a család élete is könnyebb lenne, ha a házon belüli munkák terhe nem csak az egyik nem vállát nyomná.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Borítókép: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük