3 mondat, amit minden lánynak hallania kell az anyjától: sokat számít, milyen felnőtt válik belőle
Ha lányod van, fontos, hogy a következő mondatok elhangozzanak időről időre.

GettyImages-1343159152
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy megszületik egy baba, az első hetek, hónapok az életben tartásával, az egész napos együttléttel, fizikai kontaktussal telnek. Ez a 0-24 órás szimbiózis az idő múlásával csökken, bölcsődés, óvodás lesz, majd iskolába megy, de még hosszú-hosszú évekig fontos lesz számára az ölelés és a szavaid.

Természetesen a legtöbb információt a szülő viselkedéséből, önmagával való kapcsolatából szűri le a gyerek, de vannak bizonyos mondatok, melyek jó, ha elhangzanak egy szülő-gyerek, illetve anya-lánya viszonyban.

Akkor is szeretlek, ha haragszom rád

Mindegy hogyan viselkedsz, hányast kapsz a suliban, történjen bármi, szeretlek! Akkor is szeretlek, ha éppen veszekszünk! A feltétel nélküli szeretet elsősorban az édesanyákhoz kötődik. Ezt nyilván a szavakon túl a viselkedésből is éreznie kell a gyereknek, de fontos a verbális megerősítés. A jelen, a jövő szempontjából talán a legtöbb, amit a gyereknek adhatunk, az a biztos érzelmi alap. Természetesen ez nem csak a lányok, a fiúk szempontjából is lényeges - de a lányok esetében a verbális megerősítés talán egy hajszállal fontosabb. Minden erre a feltétel nélküli szeretetre épül, ebből indul ki. Ha az ember nem tapasztalja meg gyerekként, az felnőttként sok pszichés problémához, lelki feszültséghez, állandó bizonyítási vágyhoz vezethet.

Vekerdy Tamás a következőt írta erről Jól szeretni című könyvében:

- Ha az ember szeret, látja azt, amiben őszintén gyönyörködni tud. Akkor is, ha a felszíni tulajdonságok esetleg nem tűnnek vonzónak. Szeressünk mögé! Szeressünk fölé! Ott mindig van valami, ami nagyrabecsülésünkre, csodálatunkra méltó.

Tudj nemet mondani!

Míg a fiúk esetében ma sem számít ördögtől való dolognak, ha egy visszatérő óvodai konfliktushelyzetben, egy piszkálódó, agresszív gyerekkel szemben a szülő egy idő után azt tanácsolja, „akkor üss vissza, fiam”, a lányokkal szemben még ma is sokkal inkább elvárás, hogy rugalmasak, simulékonyak legyenek a közösségi helyzetekben. Az ilyesfajta elvárások túlhangsúlyozása azonban súlyosabb esetben oda vezethet, hogy a kis, majd később nagyobb lány nem ismeri fel a saját vágyait, szükségleteit, akkor is a többség, illetve a tekintélyszemély akaratához alkalmazkodik, ha neki az nem komfortos. Ilyenkor, bár érzi a belső feszültséget, mégsem képes nemet mondani. Természetesen nem könnyű szülőként a társas szabályok tiszteletben tartása és az egyéni érdekek kinyilvánításának határmezsgyéjén egyensúlyozni, de fontos annak megtanítása, hogy bizonyos szituációkban nemet kell mondani olyan dolgokra, ami neki kényelmetlen. Az útközben adódó ilyen óvodai, iskolai szituációknak az egyenkénti alapos átbeszélése nagyon fontos. Ennek a témának egy sarkalatos pontja az úgynevezett bugyiszabály, melyről korábbi cikkünkben írtunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ne félj az öregedéstől!

Már az egész kicsik is tudják, hogy a nők általában több időt töltenek a fürdőszobában, sminkelnek, hajat festetnek, a férfiaknál jobban odafigyelnek a külsejükre. A kislányokat gyakrabban dicsérik meg amiatt, hogy milyen szépek, csinosak, míg a fiúknál inkább valamely teljesítményük ad okot a dicséretre - vagy legfeljebb, ha karácsonykor öltönyt húznak. A lányokkal szemben van egyfajta társadalmi elvárás arra vonatkozóan, hogy szépek legyenek. Korunk szépségideálja pedig sajnos erősen összefonódik a fiatalsággal, ami sok szempontból veszélyes lehet. Egy cseperedő lányt a környezet hajlamos a külseje alapján megítélni, fontos azonban, hogy a lány tisztában legyen vele, hogy a fiatalság nem egy erény, sokkal inkább egy kellemes állapot, de az idő múlásával már kár üldözni azt. Az öregedéstől nem kell félni, a ráncokra, az élet során összegyűjtött hasznos tapasztalatokra és tudásra büszkének kell lenni.

Megható anya-lánya fotósorozat

Rania Matar több országot is bejárt, hogy ezt a gyönyörű köteléket képeken is megörökítse. „Unspoken Conversations”, azaz Kimondatlan beszélgetések című fotósorozatán megmutatta, hogy országtól, kultúrától, vallástól függetlenül az anya-lánya kapocs mindig ugyanolyan gyönyörű.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük