Strandvizet ivott a gyerek: mikor van ok aggodalomra?
Strandoláskor könnyen megesik, hogy a gyerek bekortyol a vízből.

strand-vizet-iszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyerekek még nem tudják, és nem is feltétlen foglalkoznak vele, hogy a strandvizet ne vegyék a szájukba, pláne ne nyeljék le, de egy-egy óvatlan kortyolás is előfordulhat a medencében játék közben.

Ez teljesen normális, de vajon lehet-e baja a gyereknek attól, ha strandvíz kerül a gyomrába, és ha igen, milyen következményei lehetnek?

Mi van a strandvízben?

Az első és legegyértelműbb válasz, hogy emberek vannak benne, márpedig ahol emberek vannak, ott baktérium, vírusok és gombák is előfordulnak, akár a vízben lévő fertőtlenítő dacára is. A másik válasz a kérdésre így el is hangzott: különböző vegyszerek is találhatók benne, amelyek annak tisztaságát megőrzendő kerülnek a vízbe. 

Ha strandvizet nyelt a gyerek

Alapvetően fontos úgy megválasztani a strandot, hogy az tiszta és igényes legyen. Bár a strandokat kötelezik a higiénia fenntartására bizonyos szabályok, lehet különbség strand és strand tisztasága között.

Ha a gyerek nyelt a strandvízből, nem feltétlenül lesz negatív következménye. A dolog a nyelt víz mennyiségének függvénye, illetve annak, milyen kórokozók voltak jelen a vízben. Amennyiben a nagyobb mennyiségű nyelt strandvízzel kórokozók kerültek a szervezetbe, előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok, hasfájás, hányás, hasmenés. Az ilyen jellegű fertőzés azonban akkor történik meg, ha a vízben viszonylag nagy százalékban jelen van az adott mikroorganizmus, és jókora kortyokat nyelt a vízből a gyerek.

Ami a vegyszereket illeti, a strandvíz tisztán tartását klórozással végzik. A klórmennyiség szabályhoz kötött, ezt elvileg nem léphetik túl. A vízbe némi naptej és napolaj is kerülhet, ezek mennyisége azonban elenyésző.

Víznyelés élővízben

Ahogy medencében, úgy tóban vagy folyóban is előfordulhat víznyelés, és ez esetben víz nem is tisztított, mint a medencés strandokon, tehát számos különböző, állati, emberi, növényi eredetű és bakteriális szennyeződést tartalmazhat. Különösen nagyobb mennyiségű víz esetén nőhet a gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozó fertőzés kialakulásának kockázata, ám szerencsére a természetes vizek sem maradnak ellenőrizetlenül, folyamatosan figyelik, hogy van-e a vízben kockázatot jelentő baktérium.

Nemzeti Népegészségügyi Központ a fürdőszezon indulása előtt minden hivatalosan jegyzett természetes fürdőhely vízminőségét megvizsgálják és nyáron kijelölt laboratóriumokban havonta egyszer ismétlik az élővizű fürdőhelyek vízminőségének ellenőrzését, felmérve a szennyvízeredetű szennyezettség jelenlétét, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. A  szerint a hazai természetes vizek 2019-es vízminősítését a link alatt található dokumentum tartalmazza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak a víznyelés csinálhat bajt

Ha nem nyelt vizet, akkor is előfordulhat fertőzés a víztől. Kötőhártya-gyulladás, húgyúti és nemi szervi fertőzés is kialakulhat strandolás után, de akár gombás fertőzés is a lábon, illetve egyéb bőrfelszínen. Ezek jele rendszerint viszketés, intim fertőzés esetén folyás is tapasztalható. Célszerű minden fürdőzés után lezuhanyozni, ahogy előtte is elvárható és illendő dolog, hogy a medence vize a lehető legtisztább legyen minden vendég számára.

A bepirosodott szem a túlzottan klóros víz eredménye is lehet. Jelentős különbség a kötőhártya-gyulladással szemben, hogy ilyenkor a szem azonnal piros, kötőhártya-gyulladás esetén viszont idővel lesz az, illetve váladékozik is. A túlklórozott víz a bőr szárazságát okozhatja, ettől az viszketni kezd. A gombától az különbözteti meg, hogy a bőr tapintásra is szárazabb, és testápoló használata után enyhül a kellemetlenség. A gombás fertőzésre speciális kenőcsöt ír az orvos.

Minden fertőzésgyanús esettel orvoshoz érdemes vinni a gyereket kellemetlen tünetei mielőbbi megszüntetése érdekében, illetve ezek célzott kezelést igénylő, továbbfertőző betegségek, amelyek akár a többi gyerekre is átterjedhetnek, és nem maradhatnak kezeletlenül.

Játékok otthonra

Nincs mindennap lehetőség strandra menni, de az otthon töltött órákat nem mindig könnyű kitölteni játékkal. Ha a szülő elfoglaltabb, a gyerek ezekkel a játékokkal órákig ellehet.

Ezt is szeretjük