Napszúrás vagy hőguta? Baljós tünetek, amikkel azonnal fordulj orvoshoz

Mik a tünetek, és mikor kell orvoshoz vinni a gyereket?

gyerek -nyar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A forró nyárban a kinti játék, a kirándulás, a strandolás vége sajnos nem csak kellemes fáradtság lehet, de a mostani hőmérsékleti maximumokkal akár hőguta is vagy napszúrás.

A két állapot nem ugyanaz, másképp kell fellépni ellenük, de néhány eltérő tünetből megállapítható, hogy melyik lépett fel a gyereknél.

Mi a különbség a napszúrás és a hőguta között?

Sokan tévesen egymás szinonimáiként használják a napszúrás és hőguta kifejezéseket, pedig egészében nem fedi egymást a kettő. A napszúrás a felhevülés utáni következő lépcsőfok, ami kialakulhat a forró napsütés hatására, a hőguta pedig a napszúrásnak az a fokozata, ami már túlmegy az egyszerű napszúráson, és még komolyabb tünetekkel egészül ki. Hőguta esetén felborul a test hőháztartása.

A forróság és a fejet ért sugárzás tehető felelőssé a kellemetlen tünetek kialakulásáért. Ezért fontos, hogy a gyerekeken mindig legyen egy kis vászonkalap, ha a napon tartózkodik. A forróság és a napsugárzás hatására az agyhártya steril, kórokozómentes gyulladása lép fel, minek eredményeként püffedtek lesz, és nyomja az agy egyes területeit, rossz érzetet okozva.

Mivel a gyerekek koponyája még vékonyabb, a magas hőmérséklet és sugárzás rájuk veszélyesebb, őket gyakrabban és könnyebben érheti napszúrás, hőguta.

A napszúrás és a hőguta tünetei

A szülő alapvetően felismerheti, hogy gyermeke nyűgös, bágyadtabb, ami azonban a nagy melegben egyébként is előfordul. Más tünetek megléte azonban egyértelműen napszúrásra, vagy akár hőgutára utalhat.

A napszúrás tünetei a gyengeség, a fejfájás, a hőemelkedés, a hányás, a szédülés, de ritkán ájulás is előfordulhat.

A hőguta tünetei a fentieken túl a kivörösödött, tapintásra meglehetősen száraz és forró arcbőr, a járás bizonytalansága, illetve a nagyon megnövekedett testhőmérséklet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő?

A tünetek felismerése után a gyerek célirányos kezelésre szorul. A hűvös szobában van legjobb helyen, ilyenkor segít a félhomály, és jó kereszthuzatot csinálni, így az amúgy meleg lakás is hűlhet.

Érdemes vizes törölközővel hűteni a testét, megmosdatni arcát, lezuhanyoztatni, hűtőfürdőt készíteni neki. A hűtést természetesen nem szabad túlzásba vinni, inkább langyos vízzel végezzünk mindent.

Nagyon fontos pótolni a gyerek szervezetében a folyadékmennyiséget. Kapható a gyógyszertárakban külön erre a célra izotóniás italpor, ami pluszban segít, hogy a gyerek jobban legyen. A sós víz is jó szolgálatot tesz, 1 liter-1 teáskanál arányban.

Már kezdetben meg kell mérni a gyerek lázát. Ha lázas, ami ilyenkor előforduló tünet, akkor legjobb kúppal csillapítani azt, mivel esetleges hányás esetén a tabletta is kijöhet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A rosszullétnek pár órán belül csillapodnia kell, ahogy a láz is csökken optimális esetben. Ha ez nem történik így, akkor orvoshoz kell fordulni. Akkor is így kell tenni, ha a gyerek félrebeszél, idegrendszeri panaszokat mutat, esetleg elveszíti az eszméletét. A napszúrás teljes lecsengési ideje egy-két nap.

Ezt is szeretjük