A ragacsos slime sokkal több, mint játék: így fejleszti a gyerek érzékeit

Miért szeretik annyira a gyerekek a szülők rémét?

slime
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha van otthon 8-12 éves kor közötti gyermeked, valószínűleg nem kell bemutatni neked, mi is az a slime, hiszen ott van a konyhapulton, a nappali szőnyegén, a gyerekszoba kilincsén.

A ragacsos, nyúlós anyag megvásárolható játékboltban, de akár otthon is elkészíthető például kukoricakeményítőből vagy cukorkából. A google statisztikái szerint ez volt a 2017-es év legnagyobb DIY-trendje.

Ezért jó a slime

Míg a szülők gyakran némi undorral vegyes csodálkozással szemlélik az olykor csillámporos, színes slime-mal játszó gyermekeiket, addig a szakértők egyetértenek abban, hogy a nyálkás, nyúlós anyaggal való foglalatosság egyfajta érzékszervi játékot biztosít a kiskamaszok számára. A slime lényegében segít bekapcsolni a gyerek érzékeit, mivel egyszerre nyújt taktilis, vizuális és akár akusztikus élményt. Formálhatóságának köszönhetően serkenti a kreativitást, és mindezeken túl megnyugtató pillanatnyi hatást fejt ki a gyerekre.

Slime mint mindfullness

- A mai gyerekeket folyamatosan bombázzák külső ingerekkel nem csak az iskolában, de az iskolán kívüli tevékenységek során, valamint természetesen telekommunikációs eszközök útján. Ha pedig a napok nagy részét a kívülről érkező információk töltik ki, a gyerekeknek kevés idejük marad a saját gondolataikra, érzéseikre - mondja dr. Tracy Asamoah, texasi gyermekpszichiáter.

A slime-mal való foglalatosság tehát a gyerekek számára megkönnyíti a külvilág, a sok figyelemelterelő tényező kizárását, tudatos jelenlétet - divatos szóval mindfullnesst - tesz lehetővé. Lényegében a slime gyúrása, nyújtása, formálása egyfajta meditatív tevékenység, mely belső megnyugvást jelent a gyerekek számára. Érdemes tehát szülőként arra gondolni, amikor a tízéves gyerek a nyálkás, nyúlós anyaggal játszik: mennyivel jobb ez, mintha a számítógép előtt ülne!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne csak videón nézze!

Természetesen a videómegosztó oldalakon napjainkban is igen előkelő helyeken szerepelnek a slime-mal kapcsolatos videók. Dr. Deák Anita, a Pécsi Tudományegyetem pszichológiaprofesszora szerint az ok, amiért a gyerekek szívesen nézik ezeket a videókat, az úgynevezett tükörneuron-elméletre vezethető vissza.

- A tükörneuronok olyan motoros neuronok az agyban, amelyek akkor válnak aktívvá, amikor látunk valakit, aki cselekvést hajt végre. De ezek a neuronok akkor is aktívak, amikor mi magunk hajtjuk végre a cselekvést.

A professzor szerint, amikor a gyerek nem csak nézi a képernyőn, hanem ő maga játszik a slime-mal, az a vizuális élményen túl szenzoros, akusztikus és szaglási információval is bír, vagyis sokkal teljesebb élményt nyújt, sokkal pihentetőbb számára a cselekvés.

A '80-as évek retró játékai

Összeszedtük a '80-as évek vágyott játékait, amelyekkel most te is nosztalgiázhatsz. Lapozd végig, és idézd fel általa saját gyerekkorod!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük