3 skizofréniára utaló tünet gyerekkorban
Sok szülő elsiklik fölöttük
A skizofrénia nagyon súlyos mentális betegség, mely teljesen felforgathatja a család életét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegség neve görög eredetű, hasadásos elmezavart jelent. Sajnos a kiváltó okok máig nem ismertek, de nagy valószínűséggel az agyban zajló biokémiai folyamatok zavarai lehetnek a ludasok, ráadásul az öröklődő hajlam sem kizárható.

A pszichológusok állítják, a skizofrénia csak késő serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, de első tünetei már az óvodásoknál és a kisiskolásoknál is megfigyelhetők. Összeszedtünk néhány tipikus jellemzőt, melynek láttán érdemes gyanút fognod, illetve felkeresned egy szakembert.

Természetesen az alábbi jelek nem egyértelmű bizonyítékok, nincs okod azonnal kétségbeesni, ha egyszer-egyszer kicsit szétszórtabb vagy fáradtabb a lurkód, netalántán lehangolt valami miatt. Először próbáld meg rábírni, mondja el, ki bántotta meg. Talán csak egy kis óvodai nézetletérés okozhat nála hasonló tüneteket. Ám, ha huzamosabb ideig, minimum hat hónapig észleled ezt az állapotot, érdemes kikérned egy gyermekpszichológus véleményét.

A személyes kapcsolatok hiánya

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a gyermeked egy új barátról számol be, akiről később kiderül, csak az ő fejében létezik. Ezzel önmagában nincs semmi baj: a gyermekkori kisebb füllentés általában normális jelenség. Ám, ha azt veszed észre, téged és a család többi tagját kizárja az életéből a lurkó, és csak az új, képzeletbeli barátjával hajlandó kommunikálni, kezdj el gyanakodni.

A skizofrénia egyértelmű jele, hogy a beteg a szociális életét próbálja minimálisra csökkenteni, mert bizalmatlan a környezetével szemben. Az eltávolodás, egy saját, belső világ létrehozása az első lépcső. Idővel a vizuális hallucinációk is felerősödnek, melyek téveszmékkel, üldözési képzettel társulhatnak. Sajnos ebben a szakaszban a gyógyszeres kezelés már nem elég.

Viselkedési rendellenességek

Vannak gyerekek, akiknek több mozgásra van szükségük, illetve a médiából feléjük áradó ingerek feldolgozása is fokozott figyelmet és koncentrációt igényel részükről. Tehát, ha egyik nap többet szaladgál csemetéd, mint szokott, az még nem ok a pánikra. Ha viszont látványosan megnő a mozgásigénye, illetve délelőtt még túl aktív, pár órával később pedig apátiába süllyed, az jelezhet skizofréniát. Az is árulkodó lehet, ha korábban például szeretett gyurmázni, aztán huzamosabb ideig demotivált, nincs kedve semmit sem alkotni, és a közös játék megemlítése heves dührohamot vált ki belőle. A túlzott izgalom, mely akár remegéssel is párosulhat, szintén figyelmeztető előfutár - különösen akkor, ha ugyanaz a dolog vagy személy rövid időn belül szélsőséges reakciókat vált ki a gyerekből.

Emellett a saját, egyedi finommozgások kialakítása és ismétlése, a gyors szemmozgás, beszédkor a furcsa intonáció alkalmazása, esetenként saját szókincs alkotása is tipikus tünet. Kisiskolás korban érdemes figyelned a teljesítményét: a koncentráció hiánya és a rendszertelen, ok-okozati összefüggést nélkülöző gondolatok megjelenése előrevetíthetik a problémákat.

Problémák a közösségben

Természetesen számos oka lehet annak, ha a kicsi nem találja a helyét az adott közösségben, például az óvodában. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Érzelmi eltompulás

Az érzelmi reakciók csökkenése, majd teljes hiánya már kicsi korban jelentkezhet. A külvilágból érkező ingerekre az ilyen betegek nem reagálnak, sem a hangjukkal, sem az arckifejezésükkel, és a mimika hiánya is árulkodó lehet. Mivel a biztonságos, belső életük leköti a figyelmüket, nem törődnek a társas kapcsolataikkal, így az empátia és a tolerancia képessége sem alakul ki náluk.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Például a bábszínházban nem ijednek meg a félelmetesebb figuráktól, illetve, ha jóra fordul a történet, nem örülnek együtt a többiekkel a boldog végkifejletnek. Sajnos egy idő után, ha romlik a kicsi állapota, megjelenhet a túlzott érzékenység is, ami agresszív viselkedéssel és dührohammal párosulhat. Mivel ezek teljesen kiszámíthatatlan viselkedési zavarok, nem tudhatod, épp hogyan reagál majd.

Ezt is szeretjük