Veszélyes sajtot adni a gyereknek? 3 eset, amikor nagy hiba lehet
Van, hogy az olyan veszélytelennek hitt ételek is árthatnak a gyereknek, mint a sajtok.
Mivel a tejtermékek - köztük a sajtok - allergiás tüneteket okozhatnak, jobb óvatosnak lenned vele a hozzátápláláskor - nyolc hónapos kor előtt nem javasolják a szakemberek.
Sőt, vannak olyan helyzetek, amikor a későbbiek során sem árt az óvatosság, illetve a szoptatás alatt neked is vigyáznod kell, milyen sajtot eszel.
Ha beteg a gyerek
A tejtermékek nyákképző hatásúak, így a sajtok fogyasztása megfázás és egyéb légúti megbetegedések esetén nem javasolt. A hurutképződés ilyen esetben csupán védekezés a szervezet részéről - ezzel a módszerrel igyekszik szabadulni az emésztetlen tejfehérjétől.
Betegség esetén tehát érdemes kerülni a tejet, a sajtot és más tejtermékeket, mert fogyasztásuk eredményeképpen a kicsi orrdugulása vagy a nyákos köhögése lassabban szűnik meg.
Ha szoptatsz
Sajnos nem csupán a puffasztó ételekről és a koffeinről kell lemondanod, amíg anyatejjel táplálod a picit, bizonyos tejtermékek is tiltólistásnak számíthatnak. A tehéntejből készült ételek, különösen a penészes sajtok fogyasztása nem javasolt, ugyanis előfordulhat, hogy liszteriózisbaktériumokat tartalmaznak.
Ezek a baktériumok egy egészséges felnőtt esetében többnyire ártalmatlannak bizonyulnak, ám magzatok és csecsemők számára komoly veszélyt jelentenek. A leggyakoribb tünetek a hányás és a hasmenés, és szövődményként súlyos esetben agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.
Ömlesztett sajtot soha!
Az ömlesztett sajtok fogyasztása nem csupán a gyerekek, a felnőttek számára sem ajánlható. Meglehetősen távoli rokonságban állnak ugyanis a kemény sajtokkal. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint, az ömlesztett sajt "olyan termék, amely egy vagy többféle sajtból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő.”
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sajnos egyfelől a gyártás során sokszor nem éppen megfelelő minőségű sajtokat használnak fel - ráadásul a kémiai eljárással történő ömlesztés során a maradék vitamin- és ásványianyag-tartalom is odavész. Másfelől az ömlesztett sajtnak önmagában az állaga is veszélyes lehet az emésztésre nézve: a magas zsírtartalmú, ragadós élelmiszer ugyanis rátapad a bélbolyhokra, és nehezíti a táplálékfelvételt.