Veszélyes sajtot adni a gyereknek? 3 eset, amikor nagy hiba lehet
Van, hogy az olyan veszélytelennek hitt ételek is árthatnak a gyereknek, mint a sajtok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a tejtermékek - köztük a sajtok - allergiás tüneteket okozhatnak, jobb óvatosnak lenned vele a hozzátápláláskor - nyolc hónapos kor előtt nem javasolják a szakemberek.

Sőt, vannak olyan helyzetek, amikor a későbbiek során sem árt az óvatosság, illetve a szoptatás alatt neked is vigyáznod kell, milyen sajtot eszel.

Ha beteg a gyerek

A tejtermékek nyákképző hatásúak, így a sajtok fogyasztása megfázás és egyéb légúti megbetegedések esetén nem javasolt. A hurutképződés ilyen esetben csupán védekezés a szervezet részéről - ezzel a módszerrel igyekszik szabadulni az emésztetlen tejfehérjétől.

Betegség esetén tehát érdemes kerülni a tejet, a sajtot és más tejtermékeket, mert fogyasztásuk eredményeképpen a kicsi orrdugulása vagy a nyákos köhögése lassabban szűnik meg.

Ha szoptatsz

Sajnos nem csupán a puffasztó ételekről és a koffeinről kell lemondanod, amíg anyatejjel táplálod a picit, bizonyos tejtermékek is tiltólistásnak számíthatnak. A tehéntejből készült ételek, különösen a penészes sajtok fogyasztása nem javasolt, ugyanis előfordulhat, hogy liszteriózisbaktériumokat tartalmaznak.

Ezek a baktériumok egy egészséges felnőtt esetében többnyire ártalmatlannak bizonyulnak, ám magzatok és csecsemők számára komoly veszélyt jelentenek. A leggyakoribb tünetek a hányás és a hasmenés, és szövődményként súlyos esetben agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

Ömlesztett sajtot soha!

Az ömlesztett sajtok fogyasztása nem csupán a gyerekek, a felnőttek számára sem ajánlható. Meglehetősen távoli rokonságban állnak ugyanis a kemény sajtokkal. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint, az ömlesztett sajt "olyan termék, amely egy vagy többféle sajtból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő.”

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sajnos egyfelől a gyártás során sokszor nem éppen megfelelő minőségű sajtokat használnak fel - ráadásul a kémiai eljárással történő ömlesztés során a maradék vitamin- és ásványianyag-tartalom is odavész. Másfelől az ömlesztett sajtnak önmagában az állaga is veszélyes lehet az emésztésre nézve: a magas zsírtartalmú, ragadós élelmiszer ugyanis rátapad a bélbolyhokra, és nehezíti a táplálékfelvételt.

Ezt is szeretjük