Ha ezt látod a kenyéren, már nem szabad megenni: képeken 5 romlásnak indult étel
Árthatnak az egészségnek, ha mégis a tányérra kerülnek.

Dia

	Kenyér	Bár a képen látható kenyéren már jól láthatóak a penészedés jelei, a kis zöld foltok gombostűfej nagyságú pontokként kezdik, és eleinte nem könnyű őket észrevenni. A két-háromnapos kenyeret, főleg, ha zacskós kenyér, szagold meg, és fény felé tartva vedd szemügyre! A savanyú vagy állott szag már rossz jel, de az apró pöttyök jelenléte egyértelműen penészgombára utal, így az ilyen kenyeret már nem szabad megenni.	A penész allergiás reakciót, hányást, légzési nehézséget okozhat.

Kenyér

Bár a képen látható kenyéren már jól láthatóak a penészedés jelei, a kis zöld foltok gombostűfej nagyságú pontokként kezdik, és eleinte nem könnyű őket észrevenni. A két-háromnapos kenyeret, főleg, ha zacskós kenyér, szagold meg, és fény felé tartva vedd szemügyre! A savanyú vagy állott szag már rossz jel, de az apró pöttyök jelenléte egyértelműen penészgombára utal, így az ilyen kenyeret már nem szabad megenni.

A penész allergiás reakciót, hányást, légzési nehézséget okozhat.

Dia

	Tojás	A hipermarketben vásárolt tojásokkal bizalmatlanabb vagy? Vagy épp két hete vásároltad, ami a hűtőben van? Teszteld egy tál vízben! Amelyik a tál alján fekszik el, friss, de amelyiket feldobja a víz, állott, régebbi tojás. Ha feltörve nem büdös, és nem folyik szét a sárgája, még elkészíthető, de jól meg kell sütni vagy főzni.	A rosszul megsütött tojás szalmonellafertőzést okozhat.

Tojás

A hipermarketben vásárolt tojásokkal bizalmatlanabb vagy? Vagy épp két hete vásároltad, ami a hűtőben van? Teszteld egy tál vízben! Amelyik a tál alján fekszik el, friss, de amelyiket feldobja a víz, állott, régebbi tojás. Ha feltörve nem büdös, és nem folyik szét a sárgája, még elkészíthető, de jól meg kell sütni vagy főzni.

A rosszul megsütött tojás szalmonellafertőzést okozhat.

Dia


            	Narancs
            	A narancs, a citrom és egyéb citrusfélék héja nem mindig makulátlan, ez viszont intő jel lehet. Nem feltétlenül szállítás közben sérült meg ugyanis a gyümölcs - noha az sem túl kecsegtető, tekintve, hogy milyen messziről jött -, hanem a gyümölcs rohadásának első jele is a barnuló héj. Az se nyugtasson meg, hogy meghámozod, jobb nem megenni, az íze sem lesz az igazi!

Narancs

A narancs, a citrom és egyéb citrusfélék héja nem mindig makulátlan, ez viszont intő jel lehet. Nem feltétlenül szállítás közben sérült meg ugyanis a gyümölcs - noha az sem túl kecsegtető, tekintve, hogy milyen messziről jött -, hanem a gyümölcs rohadásának első jele is a barnuló héj. Az se nyugtasson meg, hogy meghámozod, jobb nem megenni, az íze sem lesz az igazi!

Dia

	Felvágott	A kissé sápadttá vált felvágott részben attól lehet haloványabb, mert levegővel érintkezett, de ha a szeletek zöldessé válnak, már semmiképpen sem szabad szendvicsbe tenni őket. A romlott felvágott komoly ételmérgezést okozhat. Intő jel lehet az is, ha a felvágott felülete ragacsos, ugyanis ez is romlottságra utal.

Felvágott

A kissé sápadttá vált felvágott részben attól lehet haloványabb, mert levegővel érintkezett, de ha a szeletek zöldessé válnak, már semmiképpen sem szabad szendvicsbe tenni őket. A romlott felvágott komoly ételmérgezést okozhat. Intő jel lehet az is, ha a felvágott felülete ragacsos, ugyanis ez is romlottságra utal.

Dia

	Darált hús	A friss, fogyasztásra alkalmas darált hús pirosas, élénk színű, nem szürke, nem barna és nem zöldes. Az elszíneződött hús sokat érintkezhetett levegővel, és jó eséllyel a frissessége sem az igazi. Jobb, ha inkább a henteshez fordulsz friss áruért.	Mind a felvágotton, mind a romlott nyers húsban egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok vannak.

Darált hús

A friss, fogyasztásra alkalmas darált hús pirosas, élénk színű, nem szürke, nem barna és nem zöldes. Az elszíneződött hús sokat érintkezhetett levegővel, és jó eséllyel a frissessége sem az igazi. Jobb, ha inkább a henteshez fordulsz friss áruért.

Mind a felvágotton, mind a romlott nyers húsban egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok vannak.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: