Nem úri kényeskedés, hanem valós probléma: egyre több nőt érint a tokofóbia

Szinte elképzelhetetlen, de a beteges pánik valakin már a szülés puszta gondolatától eluralkodik.

Rettegés a szüléstől
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon sok nő számára nem csupán a gyermekvállalás tűnik leküzdhetetlen kihívásnak, hanem már a vajúdás gondolata is. Ez a jelenség egy nagyon is létező probléma, amit a tudósok a tokofóbia szóval illetnek.

Talán nem túlzás azt állítani, a legtöbben - még ha csak kicsit is -, de tartanak a szüléstől: a komplikációktól, a fájdalomtól vagy egyszerűen attól az ismeretlen világtól, ami vár rájuk. Bár sokan túllépnek a kezdeti kétségbeesésen, valaki képtelen legyűrni, ezért kialakulhat egy nagyon komoly szorongásos betegség, a tokofóbia. 

Elsődleges és másodlagos tokofóbia

A szaknyelv megkülönböztet elsődleges, illetve másodlagos tokofóbiát. Előbbi azokra jellemző, akik még nem adtak életet első gyermeküknek. Az elsődleges tokofóbiánál a félelem legtöbbször egy korábbi traumatikus élményre vezethető vissza - szexuális bántalmazás -, de akár az is, ha az illető szemtanúja volt a valóságban egy komplikált szülésnek, esetleg több szülés közvetítését is végigkísérte a televízió képernyőjén gyerekként vagy felnőttként.  Ezzel szemben a másodlagos tokofóbia általában egy korábbi szülési trauma miatt alakulhat ki.

Rejtélyes betegség

A szakembereknek mostanáig nem sikerült pontosan meghatározni, milyen arányban fordul elő a rejtélyes szorongásos betegség a nőknél. Egyes kutatások szerint az értékek 2,5% és 14% közé tehetőek, ellenben más kutatók szerint ez akár a 22%-ot is elérheti.

A pontatlanság okát leginkább az állapot kiszámíthatatlansága okozza, a nők ugyanis változó intenzitással élhetik meg a tüneteket, illetve a fenti kutatásokba azokat is belevették, akiket egyébként depresszióval vagy szorongással is kezeltek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sajnos arról sincsenek egzakt adatok, milyen társadalmi helyzetben lévőket érint leginkább a tokofóbia, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy akik már korábban is küzdöttek valamilyen mentális problémával, ők sokkal inkább retteghetnek a szüléstől.

Korábbi elemzések során azt is megállapították, hogy amíg sokan, szinte megbénulva a félelemtől, inkább nem vállalnak gyermeket, valaki sikeresen véghez viszi a várandósságot, azonban csak császármetszéssel hajlandó világra hozni kisbabáját.

Durva következményekkel járhat

Súlyos kihatása lehet, ha valaki tokofóbiától szenved, mert depressziót, pánikrohamot, alvás- és étkezési zavarokat, sőt a libidó teljes elvesztését is okozhatja. Súlyosabb esetben pedig az sem kizárt, hogy az anya képtelen gondoskodni az újszülöttről az őt ért trauma miatt.

A legfontosabb, hogy emiatt senkinek sem kellene különcként tekinteni magára, hiszen ez egy betegség, ami hosszadalmas terápiás kezelést igényel, melynek során pszichiáter segít tudatosítani és csillapítani a félelmet. 

Erős fotósorozat arról, hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre

Szinte nézni is rossz őket, de az alkotó célja éppen ez volt: Frieke Janssens felkavaró képsorozatában szemlélteti az érzést, amit saját maga élt meg, amikor a YouTube-on egy láncdohányos indonéz kétévesről látott videót. Fotói mindenki számára elgondolkodtatóak. 

Hogyan hatnak a felnőttek a gyerekekre? Erős fotósorozat nyitja fel a szemeket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük