Vágysz az anyaságra, de nem sikerül a baba? Ismerd meg a Reprosyst
A meddő párok több mint 90 százaléka számára van segítség a gyermekáldás érdekében – a legnagyobb biztonságban és a legkisebb terhelés mellett.

baba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy manapság – főként a fejlett társadalmakban – egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje. Sokan a harmincas vagy akár a negyvenes éveikben jutnak az életüknek abba a szakaszába, amikor gyereket vállalnának – ám ilyenkor már nagyobb eséllyel kell valamilyen biológiai problémával szembesülni, akár női, akár férfioldalon. Mindemellett a környezeti hatások, az életmód, sőt, a stressz is megnehezítheti a fogantatást.

200 ezer pár érintett Magyarországon

Becslések szerint Magyarországon jelenleg mintegy 200 ezer pár érintett. Ehhez képest évente körülbelül 6000 lombikkezelést végeznek, ami nagyjából 2000 szülést jelent – ebbe az ikerszülések is beletartoznak, vagyis 2000-nél több baba jöhet a világra a beavatkozás eredményképp. Mindenesetre, ahogy a fenti számokból is kitűnik, fontos lenne, hogy még többen vehessék igénybe a termékenységi ellátást, amiben a meglévő központok fejlesztése mellett az új centrumoknak is bőven van létjogosultsága – ha pedig a külföldi példákat nézzük, a feleakkora lakossági Ausztriában vagy Csehországban kétszer annyi ilyen jellegű intézet működik.

A közelmúltban alakult, de szakembergárdája révén két évtizedes tapasztalatot magáénak mondható Reprosys Termékenységi Központ a meddőségi problémák kivizsgálása és kezelése területén kínál megoldásokat a hozzájuk fordulóknak. Dr. Vass Zoltán, a Reprosys centrumvezető főorvosa, szülész-nőgyógyász szakorvos, aki mostanáig egy közepes falu lakosságának megfelelő gyermek fogantatásában működött közre, öt különböző intézetben fordult meg termékenységi specialistaként. Az öt helyen pedig öt különböző modellt ismert meg, melyekből a lehető legjobbat igyekezett „összerakni” az új központban. 

Dr. Vass Zoltán a Reprosys recepcióján
Dr. Vass Zoltán a Reprosys recepcióján

Minden, ami szükséges, és semmi, ami nem

Mint a Reprosys ünnepélyes megnyitóján elmondta, a széles szolgáltatási spektrumnak köszönhetően személyre szabottan egyszerűbb vagy bonyolultabb módszerekkel tudnak segíteni pácienseiknek. Első lépésben az alábbi lehetőségek közül mindig az adott páciens számára legegyszerűbbet, legkényelmesebbet és persze leginkább ígéretest ajánlják – ez egyébként orvosi követelmény is. 

Természetes fogamzás természetes úton

Tanácsadás, életmódbeli változtatások, lelki okok feltárása – szükség esetén szakember bevonásával.

A női szervezet hormonális működésének támogatása, úgymint a peteérés gyógyszeres segítése, a fogamzást akadályozó egyéb hormonális eltérések gyógyszeres korrekciója, a peteérés folyamatának ellenőrzése, a tüszőrepedés idejének pontos meghatározása, a megtermékenyült petesejt megtapadásának gyógyszeres segítése. 

Természetes fogamzás orvosi segítséggel

Az inszeminációnak is nevezett eljárás során a laboratóriumban feldolgozott ondómintát peteérés idején a méhüregbe juttatják, növelve a hímivarsejtek és a petesejt sikeres találkozásának esélyét.

Mesterséges megtermékenyítés – lombikprogram

A női szervezet hormonkezelését követően a laboratóriumban a műtéti úton kinyert petesejteket megtermékenyítik a hímivarsejtekkel, majd az ily módon létrejött embriókezdeményt orvosi eljárással juttatják a méhűrbe. Mindez több módon is történhet – a korszerű felszereltségnek köszönhetően a Reprosysnél valamennyi elérhető.

Első a biztonság

Nem ritka, hogy már bizonyos életmódbeli változtatások is meghozzák a sikert, de az is előfordul, hogy ehhez kisebb vagy nagyobb beavatkozásra van szükség.

A személyre szabott megoldások ajánlása során elsődleges szempont a biztonságosság is: mint a centrumvezető főorvostól megtudtuk, mivel egy igen gyorsan fejlődő tudományágról van szó, előfordul, hogy egy módszer még azelőtt „eltűnik a süllyesztőben”, hogy kikristályosodhatna. Bár a Reprosysben igyekeznek a legújabb vívmányokat alkalmazni, soha nem lépnek rá olyan útra, amiről még nem tudni biztosan, hogy hová vezet. Csakis olyan beavatkozást végeznek el, ami az adott páciens számára egyértelműen jó – egy kicsivel mindig a „határ” alatt maradva. 

A terhelés csökkentése

A megnyitó háziasszonya, Winkler Nóra szerint a maga nemében egy svájci órához hasonlítható a Reprosys méreteit tekintve nem mondható nagynak, az ott dolgozók tudása és a központ filozófiája adja az értéket, azaz a minőségi kezelést. Hogy ez így is maradjon, a jövőre nézve sem terveznek növekedést – mint ahogy az sem véletlen, hogy a világban működő termékenységi központok nagyjából 80 százaléka is csak egy bizonyos méret ér el, egy bizonyos számú beteget ellátva.

A minőségi kezelésbe pedig beletartozik a terhelés csökkentése is. A termékenységi eljárásokban ugyanis az úgynevezett burden of treatment jelenti a legnagyobb nehézséget, testileg-lelkileg éppúgy, mint például a mindennapos rutin átmeneti felborulásában. Ahogy a párok egy része is inkább a fokozott igénybevétel, és nem financiális okokból hagy fel a próbálkozással, ha az első beavatkozás nem vezet sikerre. 

Dr. Vass Zoltán azt vallja, ha jól akar bánni a pácienseivel, akkor az idejükkel és az energiájukkal is jól akar bánni. Ennek megfelelően a józan ész és a humánum jegyében optimalizálták a betegútmenedzsmentet – magánintézetként ezt meg tudták tenni. További előnyt jelent, hogy a centrumnak otthont adó Medcityben számos más egészségügyi szolgáltatás is elérhető – így az orvoslás különböző területei egyfajta szinergiában tudnak működni, legyen szó például belgyógyászatról, endokrinológiáról vagy képalkotó diagnosztikáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Férfioldal – mennyiségi és minőségi vizsgálat

Ma már köztudott, hogy nemcsak a női reprodukciós szervek – a petevezetékek, petefészekben – állapotában lehetnek olyan problémák – gyulladásos folyamatok, szerzett vagy örökletes betegségek –, amelyek akadályozzák a fogantatást, hanem férfioldalon is fennállhatnak bizonyos tényezők. Az, hogy a hívivarsejtek száma és mozgékonysága úgymond rendben van, sajnos nem biztos, hogy elég, ugyanis az esetek 15-20 százalékában ennek ellenére sem következik be a fogantatás – sem természetes, sem mesterséges körülmények között. Mint Nagy Melinda vezető embriológus elmondta, a Reprosys laboratóriumában a fentieken túl a spermiumok valódi megtermékenyítőképességét is meghatározzák speciális vizsgálatokkal. Megnézik többek között a hímivarsejtek DNS-fragmentációját, azaz -töredezettségét, hialuronsav-megkötő képességét vagy például az elülső részükön található „fejet”, vagyis az acrosomát – melyeknek mind meghatározó szerepük van a megtermékenyülésben. Az ily módon kapott információk pedig nagy segítséget jelentenek az andrológus szakembernek – kimondottan férfieredetű nemzőképességi specializálódott urológusnak – a helyzet javításában.

Ahol az új élet születik

A korszerű laboratóriumot egyfajta „szentélyként” is emlegetik. Ott történik a petesejtek megtermékenyítése – erre különféle technikai eljárások állnak rendelkezésre –, illetve ott kísérik figyelemmel, ahogy a megtermékenyített petesejtek az adott stádiumnak megfelelően osztódnak-e, preembriókká fejlődve – ennek a folyamatnak az állomásait dr. Buzder Tímea embriológus mutatta be, részletesen pedig a Reprosys blogján is megtekinthető. Minderre különféle eszközök és eljárások állnak rendelkezésre, ám, ahogy dr. Vass Zoltán fogalmaz, a legfontosabb műszer az embriológus szeme. Majd azok közül a petesejtek közül, amelyek jól megtermékenyültek, és szabályosan fejlődnek – tehát már nem petesejtek, hanem preembriók –, a méhbe helyeznek egyet, kettőt vagy annyit, amennyiről az előzetes megállapodás szól. Ha pedig ennél több szép, egészséges preembrió alakul ki, akkor ők első lépésben a fagyasztóba kerülnek – egy későbbi beültetés esetére. 

Látható tehát, a tudomány ma már számos lehetőséget kínál a termékenységi problémákkal küzdőknek, olyannyira, hogy megfelelő életmód, életvitel mellett, szakszerű kivizsgálást követően a meddő párok több mint 90 százaléka számára van segítség a gyermekáldás érdekében – ami a Reprosysnél a lehető legnagyobb biztonság és legkisebb terhelés mellett érhető el.

Ezt is szeretjük