Meddőséget okozhat, ha ez az anyag hiányzik a szervezetedből - Pedig könnyű lenne pótolni

Ha babát szeretnél, erre nagyon figyelj!

csaj
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok a párok, akik babát szeretnének, de sajnos nem sikeresek a próbálkozásaik, sokszor nem is sejtik, hogy olyan egyszerű dolog is állhat a sikertelenség hátterében, mint a D-vitamin hiánya.

Erről az anyagról, a hiánybetegségeiről, illetve a terhességre gyakorolt hatásukról dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu-nak.

D-vitamin és hiánybetegségei

A D-vitaminról elég hiányosak az ismereteink, a tudomány igazán csak mostanában kezdi felismerni fontosságát. Bár a neve erre utal, nem vitamin, hanem egy hormonszerű anyag. Ez azért fontos, mert a hormonok komoly befolyást gyakorolnak a test működésére, így hiányuk is erősebb következményekkel jár. A D-vitamin a legújabb kutatások alapján nemcsak a PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma kialakulásával hozható összefüggésbe, hanem a metabolikus szindróma kialakulásában is szerepet játszik.

A cukorbetegség előszobájának is nevezett metabolikus szindróma vagy inzulinrezisztencia szindróma egy cukoranyagcsere-rendellenesség. A nem megfelelő életmód és a mozgásszegény mindennapok, valamint a D-vitamin hiánya felborítja az inzulinegyensúlyt a szervezetben. Ez az anyag szükséges ahhoz, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből.

Eddig azt gondolták a tudósok, hogy ennek oka a nem megfelelő arányú cukorbevitelben keresendő. A finomított élelmiszerek, üdítők és más cukros ételek ugyanis folyamatosan magasan tartják a vércukorszintet. Ezt kompenzálandó a hasnyálmirigy speciális sejtjei több inzulint termelnek.

Ez azonban kifárasztja a sejteket, így egy idő után a többlettermelés visszaesik, illetve a sejtek kezdik megszokni a magas inzulinadagot. Ez pedig azzal is jár, hogy egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük. A folyamat vége pedig a kettes típusú cukorbetegség kialakulása. 

Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin anyagcsere-folyamatokra gyakorolt hatása miatt a hiánya jelentős részt vállal a metabolikus szindróma, így pedig a cukorbetegség kialakulásában. Egy kínai kutatás ugyanis bebizonyította, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkező emberek 52%-kal nagyobb eséllyel vannak kitéve a metabolikus szindróma kialakulásának.

A várandósság és a D-vitamin

Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy sajnos a fent említett szövődmények miatt a D-vitamin a várandósságra is hatást gyakorolhat. Egészen pontosan annak kialakulását nehezíti meg. A cukoranyagcsere-zavarok ugyanis olyan terhet rónak a szervezetre, amelynek következtében nemcsak hajhullás, hasi hízás, fáradékonyság, hanem a menstruáció kimaradozása, rendszertelensége is jelentkezhet.

Ez azt jelenti, hogy bár közvetve, de a D-vitamin-ellátottság befolyást gyakorol a fogantatásra is. Azoknak a pároknak, akik folyamatosan sikertelen próbálkozás miatt csüggednek, természetesen mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk. Azonban ők is tehetnek azért, hogy a várandósság mielőbb bekövetkezzen.

A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy a terhességet érdemes vitaminkészítményekkel támogatni. Ez a kijelentés azonban kiterjeszthető a próbálkozási időszakra is, hiszen a megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-ellátottság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet egészséges legyen, így pedig a várandósság is sokkal könnyebben kialakulhat. Természetesen a vitaminkészítmények sem egyformák, így azok között is olyat érdemes keresni, melynek anyagai szerves kémiai kötéssel kapcsolódnak, így a felszívódásuk is optimálisabb.

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük