Érzelmi oka is lehet a meddőségnek: a félelem ereje a szakértő szerint

Ha nem sikerül a baba, ugyan ki kell vizsgáltatni, de nem feltétlenül szervi ok van a háttérben.

no-ferfi-teszt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos hazánkban a meddő párok száma igen magas, és évről évre egyre csak nő. Ez már önmagában is nagyon aggasztó, hiszen rámutat arra, hogy nagyon sok felderítetlen betegséggel állunk szemben.

Ugyanakkor számolni kell azokkal a tényezőkkel is, amelyeket mi magunk generálunk. Ebben az esetben a szüléstől való beteges rettegéssel, vagyis a tokofóbiával foglalkozunk. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Félni a szüléstől?

Sajnos a különböző betegségek mellett azokkal a lelki tényezőkkel is számolni kell a meddőség területén, amelyeket a kismamák sokszor nem is vallanak be sem az orvosuknak, sem a párjuknak, sőt, akár még önmaguknak sem. Ilyen diagnosztizálható kórkép a tokofóbia is.

Erről a betegségről akkor beszélhetünk, ha a szüléstől való rettegés a nőben odáig fajul, hogy az már beteges méreteket ölt. Ilyenkor jellemzően depresszió, pánikrohamok, sőt, akár a libidó teljes elvesztése is társulhat a kórképhez. Ráadásul az is előfordul, hogy nem akkor jelentkezik a gond, amikor a magzat már növekedni kezdett, hanem akkor, amikor a pár eldönti, hogy babát szeretne.

Ilyenkor a nő jellemzően nem sürgeti a dolgot, de a tokofóbia messze nem jelenti azt, hogy ne szeretne babát. Sajnos azonban a rettegés nem csak a mindennapokat teheti tönkre. A meddőséggel kapcsolatban, orvosi értelemben legalábbis, sokkal kevesebb szó esik a lelki tényezőkről, mint a szervi betegségekről. Pedig a teherbeesést teljesen ellehetetlenítheti az a tény, hogy a kismama fél a várandósságtól, a szüléstől vagy akár a kisbabával való élettől.

Ez csak mással történhet meg

Fontos tisztázni, hogy a fent említett félelmek mindegyike teljesen normális, hiszen egy egészen új élethelyzettel kell megbirkózni, egy olyan folyamaton fog keresztülmenni a kismama, ami gyökeresen változtatja meg a család addigi életét. Az ilyen események pedig mindenkiből kiváltanak félelmet. A gond akkor kezdődik, amikor ez a félelem elharapódzik, és olyan méretet ölt, ami már komolyan befolyásolja a mindennapokat és a boldogulást.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy amikor egy pár életében bekövetkezik az a pillanat, hogy papírt kapnak arról, hogy meddő az egyik, esetleg mindkét fél, akkor nem kell pánikba esni. Ez ugyanis csak azt jelenti, hogy egy éven belül természetes módon nem sikerült teherbe esnie a nőnek. A következő lépés mindenképpen az alapos orvosi kivizsgálás kell, hogy legyen, de emellett a kismama és a kispapa mást is tehet!

A meddőség okai között sok esetben a nem megfelelő tápanyag-ellátottság is szerepel. Ez viszonylag könnyen orvosolható életmódváltással, megfelelő táplálkozással és mozgással. A szakemberek többségének ajánlása szerint a várandósvitaminok szedése is indokolt, hiszen a jól kiválasztott készítmény segít feltölteni a raktárakat, a várandósság tervezésétől a három eltérő igényű trimeszteren keresztül egészen a szoptatásig. Azonban a lelki terheket még a kiegyensúlyozott élet sem tünteti el minden esetben.

A lélek egészsége a test teljessége

Hiba lenne kihagyni a számításból a lelki egészséget, hiszen hatalmas szerepe van a mindennapokban is. Ha csak azt a nagyon egyszerű, orvosilag elfogadott tényt szemléljük, hogy a stressz mennyire rossz hatással van a szervezetünkre, akkor könnyen elfogadható az is, hogy a szorongás ugyanilyen hatalmas károkat okozhat. Ám a stressz ellen az ember fizikailag is tehet, a szorongás azért egy kicsit más tészta. Ne szégyelljen szakemberi segítséget igénybe venni, hiszen ez jelentheti a határvonalat a várandósság és az elkeseredett próbálkozások között.

Forrás: ratkotunde.hu

Ezt is szeretjük