Szeptembertől rendőr vinné iskolába a lógós gyereket - Tiltakozások
Mind erkölcsileg, mind jogilag, mind emberileg elfogadhatatlan a tervezet, mondják.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tiltakozik a Hálózat a Tanszabadságért - HAT - és a Szülői Hálózat - SZH - a közveszélyes iskolakerülésre vonatkozó törvényjavaslat ellen, a szervezetek az indítványt gyermekellenesnek tartják - számol be az MTI.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös állásfoglalásban a két szervezet úgy véli, a közveszélyes iskolakerülés címen elhíresült törvénytervezet mind erkölcsileg, mind jogilag, mind emberileg elfogadhatatlan, pedagógiai, gyermekvédelmi és szülői szempontból pedig nonszensz.

Emberi és személyiségi jogot sért

A közleményben a HAT és a SZH erélyesen tiltakozik ellene, és határozottan követeli, hogy a kérdést vegyék le a napirendről - közölték. Véleményük szerint a rendőrség bevetése az iskolán kívül tartózkodó gyermekek ellenőrzésére alapvető emberi és személyiségi jogot sért.

Közleményükben úgy fogalmaztak: a szülők kikérik maguknak, a pedagógusok pedig szakmai és emberi jogi alapon elfogadhatatlannak tartják, hogy adott esetben a negyedik óra után, tehát dél körül a haza vagy különórára igyekvő gyermeket feltartóztathassa bárki, és félelemben tartsa.

Erős kétségeik vannak afelől, hogy a javaslattevők felmérték, milyen következményekkel járhat ez a hatósági magatartás a gyermekekre nézve, hogy már gyermekkorukban szembesülnek a hatóság packázásával - olvasható a dokumentumban, melyben a szervezetek azt írták, nem kriminalizálhatják a gyermekeket.

- A magyar jog is kimondja, hogy a gyermek személyiségi jogait, így különösen személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát, önrendelkezési jogát, cselekvési szabadságát, családi élethez és magánélethez való jogát az óvodának, az iskolának, illetve a kollégiumnak tiszteletben kell tartania - emlékeztettek.

Testi erőt alkalmazhatna a rendőr

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrségről szóló törvény módosításában azt javasolta, hogy az igazgatóhoz kísérhetné a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról.

A parlamentnek benyújtott indítvány szerint a rendelkezés úgy szólna: ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. Hitelt érdemlő igazolást az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A belügyminiszter ezzel összefüggésben módosítaná a köznevelési törvényt is, rögzítve abban, hogy a tanuló iskolájának megállapítása, a hiányzás jogszerűségének ellenőrzése, valamint az iskolával és a szülővel való kapcsolatfelvétel céljából a köznevelés információs rendszeréből továbbítható a rendőrségnek egyebek mellett a diák neve, neme, születési helye és ideje, lakcíme, állampolgársága, diákigazolványának száma, tanulói jogviszonyának adatai, valamint iskolájának neve, címe.

Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén arról beszélt: a rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen. Az új szabályozás 2013. január 1-jén lépne hatályba.

Te mit gondolsz a javaslatról?

Ezt is szeretjük