5 jel, hogy a kisgyerek stresszel küzd, pedig mindent megteszel érte
Így oldd a feszültséget
A láthatatlan stresszkeltők felboríthatják a gyerkőc lelkivilágát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekkori stresszt bizony nem könnyű észrevenni, hiszen a kicsik sokszor nem tudják vagy merik szavakba önteni, hogy mi az, ami zavaró vagy bántó számukra. Mindez pedig hosszabb távon a testi-lelki-szellemi fejlődést is negatívan befolyásolja.

Most megtudhatod, milyen láthatatlan stresszforrások lehetnek csemetéd környezetében, és miként iktathatod ki őket.

A gyerekkori stressz tünetei

Ha gyermeked minden elővigyázatosságod ellenére rendszeresen megbetegszik, nagy a valószínűsége annak, hogy a probléma hátterében nemcsak fizikai, hanem lelki elváltozások is állnak - melyek a stresszre vezethetők vissza.

Ha a már hosszabb ideje szobatiszta gyerkőc egyszer csak újra bepisil, lehetséges, hogy valamilyen stressz zavarta meg.

Az emésztőrendszer különösen érzékenyen reagál a stresszre, leggyakrabban hányás, hasmenés vagy gyomorfájás formájában.

Hirtelen hízás - testi ok nélkül. A stressznek kitett gyerkőc gyakran az étkezésben keresi a megnyugvást és a feloldódást.

Árulkodó jel lehet a megváltozott magatartás. A gyerek különösebb átmenet nélkül nehezen kezelhetővé válik: visszabeszél, füllent, esetleg elvesz olyasmit, ami nem az övé.

Így iktasd ki a stresszkeltőket!

Az alábbi tényezők számos család életében jelen vannak - holott egytől egyig súlyos stresszforrást jelenthetnek. Szerencsére könnyen és gyorsan megszabadulhatsz tőlük.

A napi rutin hiánya

A napi rutin hiányában nem alakulnak ki a gyerek életében azok a keretek, amelyekhez tartani tudja magát, az ebből adódó bizonytalanságot pedig stresszként éli meg. Dolgozz ki a gyerkőc számára egy napirendet, amely magában foglalja a napi étkezések, a tisztálkodás, a tanulás, a játék és a felkelés-lefekvés idejét, amelyekhez - ha nem is túl mereven, de - a továbbiakban tartania kell majd magát.

Kevés, illetve felületes alvás

Egy iskoláskorú lurkónak kilenc-kilenc és fél órát kell aludnia, egy óvodáskorúnak nagyjából tíz órát, méghozzá  mélyen, felriadásoktól mentesen. A kevés vagy nem megfelelő minőségű alvás nemcsak a gyerek fizikai és lelki teljesítményét veti vissza, hanem egyfajta stresszt is jelent számára. Gondoskodj róla, hogy csemetéd viszonylag korán - a napirendnek megfelelő időpontban - ágyba kerüljön. Fontos, hogy már az ezt megelőző egy-két óra is békességben teljen, a szülő által mondott esti mese pedig valóságos csodát tesz!

Túlzott elvárások

Sok szülő nem gondol arra, hogy a túlzásba vitt fejlesztés és oktatás - foglalkozások, különórák -, valamint az ebből adódó kevés pihenés ugyancsak stresszforrás. E téren is igaz a mondás, miszerint a kevesebb több! Ovis vagy kisiskolás gyerekek esetében bőven elég az extra elfoglaltságokból egy vagy kettő. Később már ennél több is megengedett - feltéve, hogy mindez nem veszi túlságosan igénybe a lurkót, és persze örömét is leli benne.

Ha hiányzik az egyedüllét

A felnőttekhez hasonlóan a gyerkőcöknek is szükségük van arra, hogy esetenként elvonulhassanak a világ szeme elől - akár csak a saját kis vackukba. Habitusfüggő, hogy ki mennyi egyedüllétet igényel - a lényeg, hogy engedd meg csemetédnek ezt a fajta passzív pihenést, és ne szólj rá, ha csak fekszik az ágyon és bambul.

Kevés fizikai aktivitás

A fizikai aktivitás minden gyerek létszükséglete, hiszen nemcsak a mozgásfejlődést segíti elő, hanem a feszültség kiszelepelését is biztosítja. Gondoskodj róla, hogy csemetéd minél többet legyen a szabadban, ahol kedvére ugrálhat, futkoshat, és időnként menjetek kirándulni. Esetleg valamilyen sportot is választhattok közösen.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Feszültséggel terhelt családi viszonyok

Korántsem mindegy, hogy a család tagjai milyen viszonyban állnak egymással - még akkor sem, ha a kicsit mindannyian szeretik. Gondold végig: mindenki megkapja a többiektől a kellő figyelmet, megértést, elfogadást? Mindenkinek a számára szükséges mennyiségű pozitív megerősítésben van része? Ne feledd, hogy a szülők közötti - akár kimondatlan - feszültség is elég ahhoz, hogy felbolyduljon a gyerkőc lelke. Törekedj arra, hogy az efféle helyzetek mielőbb feloldást nyerjenek - ám ezt ne a gyerek előtt kivitelezd, hogy ő már csak a végeredményt lássa.

A beszélgetés hiánya

A kisgyerek jóval több kommunikációt igényel annál, mint hogy mi volt aznap az oviban vagy a suliban. Rendszeresen szakítsd egy kis időt mélyebb beszélgetésekre! Vess fel egy témát, aztán hagyd, hogy a társalgás spontán alakuljon. Fontos, hogy ilyenkor semmiféle elvárást ne támassz csemetéd felé - engedd meg neki, hogy elmondja, amit érez vagy gondol, következmények nélkül.

Ezt is szeretjük