4 rejtett lelki ok az emésztési problémák hátterében

Az emésztőrendszer rendkívül érzékenyen reagál a lelki megterhelésekre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy-egy eseményt vagy helyzetet valamilyen oknál fogva nem vagyunk képesek feldolgozni, illetve elfogadni a lélek szintjén, az előbb-utóbb fizikailag is megnyilvánulhat, méghozzá igencsak változatos módon.

Mivel az emésztőrendszer különösen érzékenyen reagál a lelki megterhelésekre, a probléma leggyakrabban hányás, hasmenés vagy gyomorfájás formájában ad hírt magáról. Mindez nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél is megfigyelhető. Tudd meg, milyen pszichés ok állhat a fizikai tünetek hátterében!

Rossz anya-gyerek viszony

Főleg intézetben élő csecsemőknél és kisgyerekeknél tapasztalható az úgynevezett rumináció - ekkor a kicsi a nyelvével vagy a kezével ingerli a garatját, aminek következtében öklendezni vagy hányni kezd.

Az ijesztő jelenség azonban családban nevelkedő csemetéknél is előfordulhat, jellemzően akkor, ha az anya-gyerek viszony nem mondható felhőtlennek, például azért, mert az újdonsült mama nem tud megbirkózni a hirtelen a nyakába szakadó feladatokkal, esetleg depresszió miatt nem képes igazán jelen lenni gyermeke életében.

Így aztán az apróság érzelmileg elhanyagolva érzi magát - még ha ez nem is tudatosul benne -, és a maga nagyon szerény eszközeivel próbálja magára irányítani a figyelmet.

Egy új helyzet elutasítása

- Hányingerem van tőle - mondjuk sokszor mi, felnőttek is bizonyos körülményekre vagy akár személyekre, amiket vagy akiket legbelül elutasítunk ugyan, ám bármennyire is szeretnénk, nem tudunk kiiktatni az életünkből. Mindezt a legkisebbek is megélhetik, leginkább olyan helyzetek kapcsán, melyeknek akaratuk ellenére maguk is részesei.

Ha az egyébként egészséges gyerek kisebb-nagyobb rendszerességgel a kelleténél hamarabb szabadul meg attól, amit megevett, szinte biztosra vehető, hogy valamely, a környezetében lezajlott változás túlságosan is megviselte a lelkét. Ilyen lehet a kistestvér születése, a szülők válása, egy új családtag érkezése, de akár a költözés vagy a közösségbe kerülés is. Más lehetősége nem lévén, a gyerek lenyeli azt, ami a legkevésbé sem kívánatos számára, mivel azonban nem tudja megemészteni, az a bizonyos dolog kikívánkozik belőle - ami testi szinten hányás formájában nyilvánul meg.

Bizonytalanságérzés

Esetenként minden gyereket elkap a hasmenés, lelki vonatkozására azonban csak akkor kell gondolni, ha a probléma hosszabb időn keresztül rendszeresen visszatér, és az orvos kizárta a testi okokat. Ez esetben elképzelhető, hogy a gyerek belső világában bizonytalanság uralkodik, ami mögött leginkább a család nem megfelelő működése áll.

A tipikus kiváltó okok közé tartozik a szülők rossz kapcsolata, az egzisztenciális nehézségek, illetve az, hogy az apa vagy anya valami miatt - például azért, mert aránytalanul megterhelik mindennapos kötelezettségei - nem tud teljes figyelmével a kicsi felé fordulni. A gyerek mindezt úgy éli meg, hogy nem eléggé fontos a számára legkedvesebb embereknek - végső soron híján van annak a fajta elfogadó és támogató háttérnek, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljon bízni önmagában és a világban.

A legősibb terápia
A mesélés egyfajta terápia is, mely segíti a gyereket a történtek feldolgozásában. Kattints ide a legszebb klasszikusokért, és töltsd le őket ingyenesen.

Iskolafóbia

Emésztőrendszeri panaszokhoz - jellemzően gyomorfájáshoz és hányáshoz - vezethet az is, ha a gyerek nem találja a helyét az iskolában. Leggyakrabban korai beiskolázás, teljesítménybeli kudarcok, az osztálytársak csúfolódása, a pedagógus elutasító magatartása áll a probléma hátterében. Mindezek során a gyerek nagyfokú stresszt tapasztal meg, amit aztán - nem feltétlenül tudatosan, de - a továbbiakban minden lehetséges módon igyekszik elkerülni.

Erre utal az is, hogy a tünetek jellemzően hétköznap reggelente, iskolába indulás előtt jelentkeznek. Az iskolafóbia gyanúját fokozza, ha a gyomorfájáshoz, illetve hányáshoz lelki tünetek is társulnak, úgymint levertség, érdektelenség, étvágytalanság, alvászavar, ám az sem kizárt, hogy a kicsi agresszív viselkedéssel tiltakozik a számára nemkívánatos közeg ellen.

Kicsik lelki bajai

A gyereket számos más dolog is nyomaszthatja, ami nem is feltétlenül nyilvánul meg testi tünetekben. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Így kezeld!

Első lépésben meg kell mutatnod a kicsinek, hogy miként fejezheti ki érzéseit, gondolatait - mivel a gyerekek leginkább utánzás révén tanulnak, a legjobb, ha magad is így teszel, így előbb-utóbb követi a példádat, de le is rajzolhatja vagy a játékaival el is játszhatja, hogy mi bántja. Ily módon félig-meddig akár fel is dolgozhatja a történteket, ám a jövőre nézve ez esetben is valamilyen kompromisszumos megoldást kell keresnetek.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha például gyermeked a kistestvérre féltékeny, jelölj ki a nap folyamán egy rövidebb intervallumot, amikor csak rá figyelsz. Ha iskolafóbiája van, segítsd a tanulásban, beszélj a pedagógussal, végső esetben nézzetek ki új intézményt. Amennyiben egyedül nem boldogulsz, kérd szakember segítségét.

Ezt is szeretjük