4 rejtett lelki ok az emésztési problémák hátterében
Az emésztőrendszer rendkívül érzékenyen reagál a lelki megterhelésekre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy-egy eseményt vagy helyzetet valamilyen oknál fogva nem vagyunk képesek feldolgozni, illetve elfogadni a lélek szintjén, az előbb-utóbb fizikailag is megnyilvánulhat, méghozzá igencsak változatos módon.

Mivel az emésztőrendszer különösen érzékenyen reagál a lelki megterhelésekre, a probléma leggyakrabban hányás, hasmenés vagy gyomorfájás formájában ad hírt magáról. Mindez nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekeknél is megfigyelhető. Tudd meg, milyen pszichés ok állhat a fizikai tünetek hátterében!

Rossz anya-gyerek viszony

Főleg intézetben élő csecsemőknél és kisgyerekeknél tapasztalható az úgynevezett rumináció - ekkor a kicsi a nyelvével vagy a kezével ingerli a garatját, aminek következtében öklendezni vagy hányni kezd.

Az ijesztő jelenség azonban családban nevelkedő csemetéknél is előfordulhat, jellemzően akkor, ha az anya-gyerek viszony nem mondható felhőtlennek, például azért, mert az újdonsült mama nem tud megbirkózni a hirtelen a nyakába szakadó feladatokkal, esetleg depresszió miatt nem képes igazán jelen lenni gyermeke életében.

Így aztán az apróság érzelmileg elhanyagolva érzi magát - még ha ez nem is tudatosul benne -, és a maga nagyon szerény eszközeivel próbálja magára irányítani a figyelmet.

Egy új helyzet elutasítása

- Hányingerem van tőle - mondjuk sokszor mi, felnőttek is bizonyos körülményekre vagy akár személyekre, amiket vagy akiket legbelül elutasítunk ugyan, ám bármennyire is szeretnénk, nem tudunk kiiktatni az életünkből. Mindezt a legkisebbek is megélhetik, leginkább olyan helyzetek kapcsán, melyeknek akaratuk ellenére maguk is részesei.

Ha az egyébként egészséges gyerek kisebb-nagyobb rendszerességgel a kelleténél hamarabb szabadul meg attól, amit megevett, szinte biztosra vehető, hogy valamely, a környezetében lezajlott változás túlságosan is megviselte a lelkét. Ilyen lehet a kistestvér születése, a szülők válása, egy új családtag érkezése, de akár a költözés vagy a közösségbe kerülés is. Más lehetősége nem lévén, a gyerek lenyeli azt, ami a legkevésbé sem kívánatos számára, mivel azonban nem tudja megemészteni, az a bizonyos dolog kikívánkozik belőle - ami testi szinten hányás formájában nyilvánul meg.

Bizonytalanságérzés

Esetenként minden gyereket elkap a hasmenés, lelki vonatkozására azonban csak akkor kell gondolni, ha a probléma hosszabb időn keresztül rendszeresen visszatér, és az orvos kizárta a testi okokat. Ez esetben elképzelhető, hogy a gyerek belső világában bizonytalanság uralkodik, ami mögött leginkább a család nem megfelelő működése áll.

A tipikus kiváltó okok közé tartozik a szülők rossz kapcsolata, az egzisztenciális nehézségek, illetve az, hogy az apa vagy anya valami miatt - például azért, mert aránytalanul megterhelik mindennapos kötelezettségei - nem tud teljes figyelmével a kicsi felé fordulni. A gyerek mindezt úgy éli meg, hogy nem eléggé fontos a számára legkedvesebb embereknek - végső soron híján van annak a fajta elfogadó és támogató háttérnek, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljon bízni önmagában és a világban.

A legősibb terápia
A mesélés egyfajta terápia is, mely segíti a gyereket a történtek feldolgozásában. Kattints ide a legszebb klasszikusokért, és töltsd le őket ingyenesen.

Iskolafóbia

Emésztőrendszeri panaszokhoz - jellemzően gyomorfájáshoz és hányáshoz - vezethet az is, ha a gyerek nem találja a helyét az iskolában. Leggyakrabban korai beiskolázás, teljesítménybeli kudarcok, az osztálytársak csúfolódása, a pedagógus elutasító magatartása áll a probléma hátterében. Mindezek során a gyerek nagyfokú stresszt tapasztal meg, amit aztán - nem feltétlenül tudatosan, de - a továbbiakban minden lehetséges módon igyekszik elkerülni.

Erre utal az is, hogy a tünetek jellemzően hétköznap reggelente, iskolába indulás előtt jelentkeznek. Az iskolafóbia gyanúját fokozza, ha a gyomorfájáshoz, illetve hányáshoz lelki tünetek is társulnak, úgymint levertség, érdektelenség, étvágytalanság, alvászavar, ám az sem kizárt, hogy a kicsi agresszív viselkedéssel tiltakozik a számára nemkívánatos közeg ellen.

Kicsik lelki bajai

A gyereket számos más dolog is nyomaszthatja, ami nem is feltétlenül nyilvánul meg testi tünetekben. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Így kezeld!

Első lépésben meg kell mutatnod a kicsinek, hogy miként fejezheti ki érzéseit, gondolatait - mivel a gyerekek leginkább utánzás révén tanulnak, a legjobb, ha magad is így teszel, így előbb-utóbb követi a példádat, de le is rajzolhatja vagy a játékaival el is játszhatja, hogy mi bántja. Ily módon félig-meddig akár fel is dolgozhatja a történteket, ám a jövőre nézve ez esetben is valamilyen kompromisszumos megoldást kell keresnetek.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ha például gyermeked a kistestvérre féltékeny, jelölj ki a nap folyamán egy rövidebb intervallumot, amikor csak rá figyelsz. Ha iskolafóbiája van, segítsd a tanulásban, beszélj a pedagógussal, végső esetben nézzetek ki új intézményt. Amennyiben egyedül nem boldogulsz, kérd szakember segítségét.

Ezt is szeretjük