A gyerek viselkedése a rossz házasság tünete

A Suri Cruise-jelenség

A családi idill mindenáron való fenntartásának éppen az issza meg a levét, akinek az érdekében történik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A család a legrégibb és leginkább meghatározó csoport, illetve kapcsolatrendszer, ami legnagyobb a személyiségformáló hatással bír. Ha a rendszer jól működik, a benne felnövekvő gyerek képes lesz bízni önmagában és a világban, ami felnőttkori boldogulását is pozitívan befolyásolja.

Ha azonban zavar támad a működésében, a család egyfajta neurotizáló tényezővé válhat, ami viselkedési zavarokhoz, súlyosabb esetben pedig pszichoszomatikus és szenvedélybetegségek kialakulásához is vezethet.

Hamis családi idill

A hamis családi idill fenntartásának általában éppen az issza meg a levét, akinek érdekében mindez történik, vagyis a gyerek.

Az egyik legmarkánsabb és szinte mindenki által ismert példa erre a Cruise-Holmes házaspár jobb sorsa érdemes kislánya, Suri, aki magazinok beszámolói szerint leginkább egy kis zsarnokra emlékeztet - ami persze a legkevésbé az ő hibája.

Ez a fajta jelenség - más léptékben bár, de - számos hazánkbeli családban is tapasztalható. Tudd meg, mely viselkedésformák engednek arra következtetni, hogy a gyerek érzékeli a szülei házasságában keletkezett zavart.

Követelőzés

Az egymással rossz viszonyban lévő szülők nemritkán tárgyakkal igyekeznek pótolni azt a fajta melegséget és meghittséget, ami az egészséges családok sajátja, esetleg - számolva azzal, hogy előbb-utóbb mégiscsak kenyértörésre kerül sor - ki-ki igyekszik magához édesgetni a csemetét újabb és újabb drága játékkal, menő ruhával, okostelefonnal.

Valójában ettől a gyerek a legkevésbé sem lesz boldogabb - sőt, épp ellenkezőleg. A csilivili ajándékok ugyanis természetüknél fogva eleve csak pillanatnyi örömet képesek szerezni. Mindeközben a gyerkőc érzelmileg egyre inkább kielégítetlenné válik, aminek ráadásul korából adódóan nem is lehet tudatában, így a lelkében keletkező hiányt újabb és újabb tárgyak kikövetelésével próbálja kompenzálni - és az ördögi kör bezárult.

Köztudott, hogy Suri Cruise-t is minden földi jóval elhalmozzák milliomos szülei - a róla készült fotókon egy miniatűr divatdiktáror benyomását kelti, ám az arcán nyomát sem találjuk annak a fajta felszabadultságnak és önfeledtségnek, ami hasonló korú társait jellemzi.

Visszacsúszás egy korábbi viselkedési fázisba

Suri, bár már ötéves, a mai napig cipelteti magát, cumisüvegből iszik és nem hajlandó folyékonyan beszélni, ami nagyfokú bizonytalanságra enged következtetni.

Esete korántsem nevezhető egyedinek: azok a gyerekek, akik nem tudhatják maguk mögött az egészséges család nyújtotta stabil hátteret, gyakorta menekülnek efféle éretlen viselkedésformákba.

Mindez valójában egyfajta - nem akaratlagos - segélykiáltás, aminek a hatékonysága többnyire erősen vitatható, ám a csemetének, ha mást nem is, egy kis extra törődést azért általában sikerül kicsiholnia ily módon édesanyjából-édesapjából.

Ovis bajok

A szülők rossz kapcsolatán kívül számos más dolog is felboríthatja a kicsi lelki harmóniáját - ilyen például a közösségbe kerülés is. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Agresszivitás

A rossz házasság tünete lehet a gyerek agresszív viselkedése is - és nem csak sztáréknál. A szidás, büntetés ilyenkor csak ront a helyzeten, hiszen az agresszió agressziót szül, így konfliktuskezelésre eleve alkalmatlan - ráadásul nem is arról van szó, hogy a gyerkőc úgymond rossz lenne.

Valóban az ilyesféle megnyilvánulások arra az egyensúlyzavarra utalnak, ami a gyerek környezetében következik be, megbolygatva a kicsi érzelmi világát. Valamilyen szinten érzékeli, hogy az a kép, amit szülei mutatnak felé, nem őszinte, ez pedig érthető módon igencsak elbizonytalanítja, sőt, egyenesen félelemmel tölti el.

Ennek a fajta destruktív érzelemnek azonban nem talál valamiféle, minden érintett számára elfogadható kiszelepelési módot - azaz nem tudja vagy meri megfogalmazni, esetleg lerajzolni vagy eljátszani, ami a lelkében zajlik -, így a körülötte lévők, netán saját maga ellen fordul.

A gyereknek alapvetően utánozás révén kellene tanulnia - ezért aztán minél inkább iparkodnak a szülők a békesség, szeretet és egyetértés látszatát fenntartani, annál kevésbé lesz képes csemetéjük kifejezésre juttatni, hogy mit érez, és annál inkább agresszívvá válik.

Gyógyító mese
A mese már önmagában feszültségoldó hatással bír, szimbólumvilága pedig segíti a kicsit bizonyos lelki bajok feldolgozásában. Kattints ide, és válogass az ingyen letölthető klasszikusok között!

Nem csak a válás lehet megoldás

A szakemberek és a szülők egyetértenek abban, hogy a válás - még ha a lehető legkulturáltabban zajlik is - sebet ejt a gyerek lelkén, melyet sokszor az idő sem képes tökéletesen begyógyítani. Ám az is tény, hogy a boldogság látszatának megőrzése még inkább káros lehet a kicsi személyiségfejlődésére nézve.

Természetesen nem csak a válás jöhet szóba megoldásként. Számos házasságot mentett már meg az úgynevezett mediáció. Ennek során egy pártatlan és elfogulatlan szakember - a mediátor - a felek közti kommunikáció elősegítésével tárja fel a feszültséget jelentő pontokat és hozza közös nevezőre a házastársakat.

Ha pedig férj és feleség úgy látják, hogy a legjobb szándékuk ellenére sem tudnak már adni egymásnak semmit, a mediáció révén könnyebben dűlőre juthatnak a gyermekelhelyezés és vagyonmegosztás terén is.

Ezt is szeretjük