A gyerek betegsége a rossz házasság tünete?
Vedd fontolóra a válást!
A rosszul működő kapcsolat vagy házasság mélyebb sérülést okozhat a kicsiben, mint a válás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakemberek és a szülők egyetértenek abban, hogy a válás - ha a lehető legkulturáltabban zajlik is - sebet ejt a gyerek lelkén, melyet sokszor az idő sem képes tökéletesen begyógyítani. Ezt megelőzendő nem kevés pár dönt úgy, hogy, bár egymásnak már nemigen tudnak mit adni, a csemetére való tekintettel együtt maradnak. Ám hiába az önfeláldozás: lehetséges, hogy az áldatlan állapot konzerválásával többet ártanak a kicsinek, mint akkor, ha elengednék egymást.

A rosszul működő családokban nevelkedő gyerekek ugyanis sokszor nagyobb mértékben sérülnek, mint számos olyan társuk, aki kénytelen megélni szülei válását - még akkor is, ha ez adott esetben társadalmi leértékelődéssel és szociális bizonytalansággal járhat.

Tipikus tünetek

Vannak párok, akik legdisztingváltabb oldalukat mutatják a gyereknek, remélve, hogy az így nem vesz észre semmit. Másoknak eszük ágában sincs lakatot tenni a szájukra: mindennapjaikat viták, veszekedések tarkítják, melyeknek a kicsi is tanújává válik.

Más-más módon ugyan, de mindkét attitűd nagyfokú feszültséget kelt a gyerkőcben. Sok apróság azonban nem mindig tudja szavakba önteni mindazt, ami benne zajlik, de, ha képes is lenne rá, a környezete negatív visszajelzéseitől tartva magába fojthatja érzéseit - a probléma pedig előbb-utóbb fizikai szinten ad hírt magáról, különböző betegségek formájában.

Emésztési zavarok

A szülők rossz viszonya folyamatos stresszt jelent a kicsi számára, ami pedig - tekintve, hogy a gyomor-bél traktus különösen érzékeny a pszichés tényezőkre - idővel emésztési zavarokhoz vezethet, úgymint hasmenés, székrekedés, hasfájás.

A hasmenés gyakran a helyzettel járó frusztráció testi szintű megnyilvánulása, míg a székrekedés a tehetetlenséget fejezi ki: mivel a csemetének nincs eszköze arra, hogy a környezetében zajló eseményeket befolyásolja, legalább az anyagcseréje fölött próbál - persze nem akaratlagosan - valamiféle kontrollt gyakorolni. A megmagyarázhatatlan hasfájás révén pedig szülei figyelmét igyekezhet magára vonni, hiszen azok így legalább átmenetileg kiesnek a szerepükből - a plusz törődés pedig már csak hab a tortán.

Légúti panaszok

Az időről időre visszatérő légúti panaszok a megváltozott körülmények elutasítását jelezhetik. A gyerkőc szíve szerint édesapja-édesanyja tudomására hozná, hogy a legkevésbé sem érzi jól magát a kialakult helyzetben, ám a negatív fogadtatástól tartva magában tartja mondanivalóját. Hosszabb távon a probléma állandósulhat, különösen, ha a csemete híján van az önbecsülésnek, illetve a család inkább egyfajta társadalmi-szociális keretet, mintsem érzelmi biztonságot jelent számára.

Fülfájás

Ha a gyerkőc szülei minden elővigyázatossága ellenére gyakran küzd fülfájással, elképzelhető, hogy nem tudja, vagy nem akarja befogadni a környezetéből érkező ingereket, melyek éppúgy lehetnek indulattal teli, mint udvariasnak szánt, ám hamisan csengő szavak. A kicsi ilyenkor megpróbál lehatárolódni - aminek az egyetlen számára elérhető és kivitelezhető módja a betegségbe való menekülés.

Allergia

Gyanúra ad okot az is, ha az addig teljesen egészséges gyerek allergiássá válik valamire, illetve korábbi allergiája súlyosbodik. Ennek a fajta érzékenységnek a fő lelki oka az, hogy a csemete tudatosan vagy tudattalanul elutasítja élete egyik vagy másik területét - adott esetben a szülők közötti rossz viszonyt, ami rá is lépten-nyomon hatással van.

Mivel a tényleges problémát nem tudja kiiktatni, keres helyette valamilyen fizikai jellegű dolgot, ami éppúgy lehet egy élelmiszer-összetevő, mint virágpor vagy macskaszőr.

Sztármamik a bölcsődéről

Sokak szerint a kicsinek a bölcsődei környezet sem tesz éppen jót, mások azt vallják, gyermeküknek meg sem kottyant a közösségbe kerülés. Tudd meg, miként vélekednek a bölcsiről a sztármamik.

Így kezeld!

Ha a kicsi életében nem sikerül különösebb zavaró körülményt - közösségbe kerülés, költözés, kistestvér születése, rokon vagy barát halála - felfedezned, ám társaddal való viszonyod nem a legjobb, elképzelhető, hogy porontyod erre reagál a pszichoszomatizálással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell kezdened válóperes ügyvédet keresni.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Megoldást jelenthet a terápia is, mely a családot rendszerként vizsgálva tárja fel a probléma hátterét, illetve kínálja fel a lehetséges megoldásokat. Ha azonban a legjobb szándékotok ellenére sem sikerül zöldágra vergődnötök egymással, érdemes fontolóra venned a válást, a döntés meghozatalakor pedig akár szakember, például pszichológus vagy gyerekpszichológus véleményét is kikérni.

Ezt is szeretjük