Nem alszol jól, és a menstruációd sem pontos? A progeszteronhiány 8 fontos tünete
Hiányára általában a fogamzási nehézségek esetén derül fény, de a teherbeesési gondokon kívül számos más egészségügyi panaszokat is generálhat.

GettyImages-931368538
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A progeszteron egy női nemi hormon, amelyet másképp sárgatest-hormonnak neveznek. Roppant fontos feladata van a megfelelő menstruációs ciklus szabályozásában, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában.

A szteroid hormonnak nevezett progeszteron a petefészekben termelődik a ciklus második felében az ovulációt, azaz a tüszőrepedést követően. A megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest olyan módon támogatja a terhességet és a beágyazódást, hogy a progeszteron termelésével előidézi a méhnyálkahártya megvastagodását, így segíti a megtermékenyített petesejt könnyebb beágyazódását, de szerepe van a méhlepény kialakulásában is. A várandósság korai szakaszában ez a hormon biztosítja a terhesség megmaradását is azzal, hogy gátolja a méhizom-összehúzódásokat.

A progeszteronhiány tünetei

Amennyiben nem történik meg a megtermékenyítés, a progeszteron szintje lecsökken, a menstruáció során pedig bekövetkezik a nyálkahártya leválása és a hüvelyen való távozása.

GettyImages-1041085098

A progeszteronhiány manapság már népbetegségnek számít, ami nemcsak a változókorban levő nőket érinti, de egyre több fiatal, babára vágyó nőnek is nehézségeket okoz. Hiányára általában a fogamzási nehézségek esetén derül fény, de a teherbeesési gondokon kívül számos más egészségügyi panaszt is generálhat.

Leggyakoribb tünetei:

  • menstruációs zavar (erősebb vagy gyengébb menstruáció, köztes vérzés, pecsételő vérzés, fájdalmas menstruáció),
  • vérzés előtti, barnás folyás,
  • teherbeesési nehézségek,
  • vetélési rizikó,
  • szédülés, fejfájás, migrén,
  • alvászavar, nyugtalanság,
  • fáradtság érzése,
  • enyhe hőhullámok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

 Hogyan orvosolható a progeszteronhiány?

Egy vérvétellel megállapítható a progeszteronszint, de hormonspecialistával is érdemes konzultálni. Ha túl alacsony, az a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezheti előre, ha viszont túl magas, és ezt nem a terhesség okozza, az a petefészkek vagy a mellékvesék daganatára is utalhat - utóbbinál a mellékvesék is képesek progeszteront előállítani. A progeszteronhiány hátterében pajzsmirigy-alulműködés, PCOS, de akár inzulinrezisztencia is állhat.

GettyImages-969739476

A szervezet progeszteronpótlása lehetséges külsőleg és belsőleg alkalmazható készítményekkel, például étrend-kiegészítővel, hüvelykapszulával vagy progeszteronkrém használatával. Kutatások kimutatták, hogy az E-vitaminban gazdag ételek és a D-vitamin fogyasztása is fontos a progeszteron termelődéséhez, valamint a teherbeesés megkönnyítéséhez.

3 dolog, amit ne egyél és igyál, ha babát szeretnél

A várandósság előtti életmódbeli változtatások és a célzott táplálkozás növelheti a teherbe esés esélyét, a későbbiekben mind a kismama, mind a magzat egészségének megőrzésében szerepet játszik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük