Nem alszol jól, és a menstruációd sem pontos? A progeszteronhiány 8 fontos tünete

Hiányára általában a fogamzási nehézségek esetén derül fény, de a teherbeesési gondokon kívül számos más egészségügyi panaszokat is generálhat.

GettyImages-931368538

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A progeszteron egy női nemi hormon, amelyet másképp sárgatest-hormonnak neveznek. Roppant fontos feladata van a megfelelő menstruációs ciklus szabályozásában, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában.

A szteroid hormonnak nevezett progeszteron a petefészekben termelődik a ciklus második felében az ovulációt, azaz a tüszőrepedést követően. A megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest olyan módon támogatja a terhességet és a beágyazódást, hogy a progeszteron termelésével előidézi a méhnyálkahártya megvastagodását, így segíti a megtermékenyített petesejt könnyebb beágyazódását, de szerepe van a méhlepény kialakulásában is. A várandósság korai szakaszában ez a hormon biztosítja a terhesség megmaradását is azzal, hogy gátolja a méhizom-összehúzódásokat.

A progeszteronhiány tünetei

Amennyiben nem történik meg a megtermékenyítés, a progeszteron szintje lecsökken, a menstruáció során pedig bekövetkezik a nyálkahártya leválása és a hüvelyen való távozása.

GettyImages-1041085098

A progeszteronhiány manapság már népbetegségnek számít, ami nemcsak a változókorban levő nőket érinti, de egyre több fiatal, babára vágyó nőnek is nehézségeket okoz. Hiányára általában a fogamzási nehézségek esetén derül fény, de a teherbeesési gondokon kívül számos más egészségügyi panaszt is generálhat.

Leggyakoribb tünetei:

  • menstruációs zavar (erősebb vagy gyengébb menstruáció, köztes vérzés, pecsételő vérzés, fájdalmas menstruáció),
  • vérzés előtti, barnás folyás,
  • teherbeesési nehézségek,
  • vetélési rizikó,
  • szédülés, fejfájás, migrén,
  • alvászavar, nyugtalanság,
  • fáradtság érzése,
  • enyhe hőhullámok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 Hogyan orvosolható a progeszteronhiány?

Egy vérvétellel megállapítható a progeszteronszint, de hormonspecialistával is érdemes konzultálni. Ha túl alacsony, az a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezheti előre, ha viszont túl magas, és ezt nem a terhesség okozza, az a petefészkek vagy a mellékvesék daganatára is utalhat - utóbbinál a mellékvesék is képesek progeszteront előállítani. A progeszteronhiány hátterében pajzsmirigy-alulműködés, PCOS, de akár inzulinrezisztencia is állhat.

GettyImages-969739476

A szervezet progeszteronpótlása lehetséges külsőleg és belsőleg alkalmazható készítményekkel, például étrend-kiegészítővel, hüvelykapszulával vagy progeszteronkrém használatával. Kutatások kimutatták, hogy az E-vitaminban gazdag ételek és a D-vitamin fogyasztása is fontos a progeszteron termelődéséhez, valamint a teherbeesés megkönnyítéséhez.

3 dolog, amit ne egyél és igyál, ha babát szeretnél

A várandósság előtti életmódbeli változtatások és a célzott táplálkozás növelheti a teherbe esés esélyét, a későbbiekben mind a kismama, mind a magzat egészségének megőrzésében szerepet játszik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük