„Először a gyerek, utána minden más” - Ezért baj, ha nincs idő a párkapcsolatra
Gyakorlati tanács szakértőktől, ha nincs időtök egymásra a gyerek mellett.

szulok-faradtak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyermek érkezésével a párkapcsolat is rengeteg átalakuláson megy keresztül, amihez nem könnyű alkalmazkodni, jelentősen igénybe veszi a szülők erőforrásait. Éppen ezért fontos, hogy a leendő szülők lehetőség szerint a párkapcsolatukat már korábban megerősítsék, így az a kiszámíthatatlanabb élethelyzetekben is működni tud.

Hiszen a párkapcsolat minősége a család minden tagjára hat, beleértve a gyerekeket is. A párkapcsolati nehézségek, problémák pedig nem kerülhetők el, de megoldási lehetőségek mindig vannak. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Párkapcsolat vagy szülőség című kiadványában hazai pszichológus és családterapeuta szakemberek elemzik a magyarországi helyzetet, és a párkapcsolatot erősítő tippekkel is szolgálnak. Ezekből szemezgettünk egy kicsit. A teljes kiadványban megtalálod a legfontosabb segítő szervezetek és szakemberek elérhetőségét is.

A magyarok jellemzően nehezen kérnek segítséget

A tabusítás, legyen szó bármilyen témáról, még mindig nagyon sokszor előforduló jelenség. Nem kell messzire menni, mindenkinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban. A legtöbben nem szeretjük kiteregetni a szennyest, megosztani másokkal, ha valami problémánk van, azt meg főleg nem, ha valamire nem tudjuk a választ - vagy esetleg még durvább: hibáztunk! Fokozottan igaz ez a párkapcsolatokra, párkapcsolat és szülőség témájára.

Először a gyerek, utána minden más

A kiadvány készítése során megkérdezett hazai pszichológusok, pár- és családterapeuták tapasztalata azt mutatja, hogy a szülők elsősorban gyermekükkel kapcsolatban fordulnak szakemberhez, és csak ezután következik, hogy párkapcsolati nehézségek okán keresnek támogatást. A párok kevéssé nyitottak párkapcsolati nehézségeikről beszélni, pedig téma bőven van.

Tippek, ha nem akartok külső segítséghez fordulni

 • Beszéljetek őszintén és nyíltan az érzéseitekről akkor is, ha nehéznek érzitek a mindennapokat!
 • Hallgassátok meg figyelmesen a másikat! Beszéljétek meg együtt a gyakorlati kérdéseket is! Ide tartozik, hogy ki milyen háztartási teendőket vállal, milyen legyen a munkamegosztás kettőtök között.
 • Gondoljátok át közösen, hogyan tudnátok többet törődni a másikkal, és fektessetek ugyanannyi energiát az együtt és a külön töltött időbe is!
 • Egységben az erő! Tekintsetek csapattársként egymásra, osszátok fel úgy a szerepeket, hogy abban mindketten jól érezzétek magatokat!
 • Töltsetek időt kettesben, a gyerek nélkül is!

Intimitás: tabuvá válik a szülőséggel?

A hétköznapok taposómalmában vagy akár a gyermek születése után a színes szexuális élet megfakulhat, átalakulnak a prioritások. Lehet, hogy megváltozik a saját vagy a párod szexuális igénye, és nem biztos, hogy ugyanazt értitek intimitás alatt. De néhány aprósággal ez is orvosolható:

 • Szakítsatok időt egymásra anélkül, hogy közben mással vagy akár a házimunkával lennétek elfoglalva!
 • Beszéljetek nyíltan a szexuális igényeitekről, mondjátok ki, mire vágytok, mi okoz örömet, és mi nem!
 • Alkossatok közös szexnyelvet, és csak olyan kifejezéseket használjatok, amelyektől egyikőtök sem érzi magát kellemetlenül!
 • Beszéljetek arról, hogy hogy szeretitek, ha megérintenek, hogy a legélvezetesebb számotokra a szeretkezés!
 • Kérdezzétek meg egymást arról, hogy mi hoz tűzbe titeket, és mit találtok kiábrándítónak!

A cikk az ajánló után folytatódik

A közös program ereje - legyen időtök egymásra!

A közösen átélt élmények megszilárdíthatják és elmélyíthetik a kapcsolatotokat, és segíthetnek megerősíteni az összetartozás érzését. Küzdjétek le a mindennapok fáradtságát, menjetek el például együtt szórakozni vagy egy romantikus randevúra, sportoljatok együtt, figyeljetek egymásra, vagy beszélgessetek arról, ami épp foglalkoztat titeket!

 • Ha túl sok a teendő, gondoljátok végig: tudtok például segítséget kérni a házimunkák elvégzéséhez, vagy hívhattok néhanapján bébiszittert?
 • Tűzzetek ki egy időpontot a naptárban! Válasszatok egy fix randinapot, vagy hetente variálhatjátok a programokat.
 • Tervezzétek meg, hogy mik legyenek a szabályok a randi alatt: például beszéljétek meg, hogy kikapcsoljátok-e a telefont, vagy egyezzetek meg abban, hogy bizonyos témákkal nem foglalkoztok!
 • A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Ha nincs sok időtök, beszéljétek meg, szerintetek mi számít minőségi időtöltésnek! Lehet, hogy találtok valami kreatív megoldást, például együtt reggeliztek, vagy egy órával korábban abbahagyjátok a munkát, hogy élvezhessétek egymás társaságát.

A hosszú, boldog párkapcsolat titka

A százéves Ashraf Mohyeddin és a 109 éves Mohammed például nyolcvan éve szeretik egymást, és a CBC-nek meséltek arról, hogyan csinálták ezt. Nem ők azonban az egyetlenek, akik elárulták, mi a boldog kapcsolat kulcsa: olvasd el a nyolcvan, illetve több mint 75 éve óriási szeretetben élő párok titkait!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük