Hogyan tedd könnyebbé a beszokást az oviba? 3 tipp, amivel mindkettőtök helyzetét megkönnyítheted
Az oviba szoktatás mérföldkő a szülő és gyermek számára egyaránt.

GettyImages-1148918292
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyermekes szülők életében hamar eljön az a pillanat, amikor a gőgicsélő csecsemőből érdeklődő, mindenre fogékony kisgyermek lesz, aki a három éves kort elérve átlépi az óvoda küszöbét.

Az óvoda egy új világot nyit meg számára: sok-sok barátot szerezhet, új játékokkal és óvó nénikkel ismerkedhet meg. De bármennyire is egyszerűen hangzik mindez, az óvodába szoktatás érzelmileg egy nehéz időszak a család, de legfőképp a gyermek és az anya életében.

Így lesz könnyebb a beszoktatás

Az oviba szoktatás mérföldkő a szülő és gyermek számára egyaránt, hiszen – ha előtte nem járt bölcsődébe , ez az első olyan közösség, ahol huzamosabb ideig van távol a kicsi, ez pedig az első időszakban a gyermeket és a szülőt is megviselheti.

GettyImages-523520794

Hiszen gondolj csak bele, a gyerkőcnek egy számára teljesen idegen környezethez kell alkalmazkodnia, be kell tartania az óvoda szabályait, együttműködőnek és önállónak kell lennie. Az addig a csemetéjével szimbiózisban élő anyának az elengedés, a munkába való visszatérés okozhat bizonytalanságot, frusztrációt, sok esetben lelkiismeretfurdalást. Sok szülőben kérdések sora vetődik fel ilyenkor, mennyire viseli meg a távol töltött idő a kapcsolatukat, vagy az, hogyan érzi majd magát a félénk, visszahúzódó gyermek a többiek között.

Alábbi tippjeink segítségével mindkettőtök helyzetét megkönnyítheted, így a beszoktatás is egyszerűbben megy majd.

Ne reklámozd, mennyire jó az ovi!

A legjobb, ha a szülő a lehető legtermészetesebben kezeli a közösségbe való beszoktatás kérdését. Nem kell reklámozni, milyen jó lesz az ovi, hiszen ha valami mégsem tetszik a kicsinek, könnyen a fejedhez vághatja már az elején, hogy hazudtál neki. Beszoktatás előtt érdemes sok-sok mesét olvasni neki óvodásokról, arról, mit csinálnak egy ilyen intézményben, milyen játékokkal lehet játszani, milyen programokban lehet részt venni. A beszokást az is megkönnyíti, ha alkalomadtán elsétáltok az óvoda előtt, megmutatod neki, hogy ide fog járni, és sok barátja lesz majd. Az óvodák sokszor a beszoktatás előtti héten ismerkedős délelőttöt is szerveznek, ahová a szülő együtt látogathat el a gyerkőccel, és közösen ismerkedhetnek meg a környezettel, a játszópajtásokkal és az óvó nénikkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy határozott és pozitív!

A gyermek rögtön megérzi, ha a szíved mélyén még nem igazán engednéd őt el, ha aggódsz és bizonytalan vagy az elkövetkezendő hetek miatt. Ilyen helyzetben jó, ha határozottságra és magabiztosságra törekszel, hiszen te vagy az, aki bátoríthatja és biztathatja a csemetéjét, megértetve vele, hogy az óvodakezdés valójában egy teljesen természetes dolog.

A cumit és alvós állatkát otthon ne felejtsd!

Sok szülő félelme, hogyan fog beszokni a kicsi, ha még cumizik, szopizik, vagy egyszerűen túl anyás, félénk és visszahúzódó. Az intézményekben általában engedik a cumihasználatot, a szoptatásnál pedig már kicsi korban is tudják a babák: ha nincs anya, nincs cici sem, így a beszoktatásra ez nincs hatással. Egy alvós állatka, egy kedvenc plüss biztonságérzetet ad, így az első hetekben érdemes ezt a kis társat is bepakolni a táskájába. Amennyiben félénk a gyermek, vagy ha eddig nem vitted közösségbe, itt az idő, hogy még ovikezdés előtt a nagyinál aludjon párszor, ezzel is szoktatva őt ahhoz, hogy más környezetben, más személyekkel is legyen.

GettyImages-1163242833

Ha sokat sír a gyermek

Az első hetekben teljesen természetes, ha a gyermek az elválás után sírásban tör ki, de az is felmerülhet, hogy reggelente nem akar majd óvodába menni. Problémák általában nem közvetlenül a beszoktatáskor, hanem csak néhány hét vagy hónap elteltével jelentkeznek. Ha kicsi nem eszik, nem pisil és kakil, nem kommunikál a többiekkel, akkor mindenképpen ki kell vizsgálni, mi okozza nála a tartós szorongást.

Anyákat kérdeztünk a beszoktatásról

Senkinek sem könnyű megszokni az új helyzetet, más anyákkal viszont mindenképp jó erről elbeszélgetni. Könnyít a lelken, és segíthet a tapasztalatcsere is: két anya osztotta meg velünk, hogyan élték meg a beszoktatást.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük