3 tipp, hogyan tedd könnyebbé az otthon tanulást a gyerekkel - A jegyein is meglátszik majd
Így lesz jó tanuló a gyerek.

GettyImages-1034464980
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pandémia újbóli begyűrűzésével az oktatási intézmények egy része ősszel átállt a hibrid vagy digitális tanulásra, a gyerekek otthoni környezetben, szülői és tanári segítséggel próbálják meg elsajátítani a tanagyagot. Kevés olyan tanuló van, akinek kisebb-nagyobb gyakorisággal ne gyűlne meg a baja a leckékkel.

A sorozatos kudarcok és a lemaradás egy idő után motiválatlanná teszik őket, így szülőként is fontos, hogy otthon, a négy fal között hogyan tehető hatékonyabbá a gyerkőcök számára a lecke elsajátítása. Alábbi tippjeink abban a szerencsés helyzetben segíthetnek, ha a szülőknek az otthoni munkavégzés mellett akad egy kis ideje arra, hogy a gyermekkel tanuljon.

Időbeosztás és napi rutin kialakítása

Az otthon tanulás egyik előnye, hogy reggelente nem kell rohanni, az az idő, amit megspórol a szülő az utazással, a gyerek javára fordítható: reggelente kicsit tovább aludhatnak, hogy kipihenten, jókedvűen ébredjenek, de legyen egy maximum időpont, amikor mindenképp fel kell kelni. Nyugodtan reggelizzen meg a család, általános iskolás gyerekeknél a tanulás előtt időt lehet szánni egy kis önálló játékra. A játék után jó, ha megbeszélitek a napi terveket, akár egy pár pontból álló listát is összeállíthatsz, amely mentén haladhat a gyerek.

GettyImages-142019473

Amennyiben lehetőség nyílik rá, egy külön szoba vagy egy tanulósarok kialakítása sokat segít abban, hogy a gyerkőc nyugodtan tudjon koncentrálni a feladataira. A napi rutinja valamelyest alkalmazkodjon az iskolaihoz, a tanórákat bontsátok 30-40 perces időszakokra, az órák közötti 10-15 perces szünetekben mozogjon, szívjon egy kis friss levegőt, étkezzen, és sok folyadékot fogyasszon.

A tanulási készségek fejlesztése

Ha kialakítottátok a napi rutint, fektessetek hangsúlyt a lecke elsajátításához szükséges tanulási készségek fejlesztésére is.

Egy írni tanuló kisiskolásnak például sokat segíthet, ha a betűket gyakorolhatja, ezt egy rajz- vagy mágnestáblán tudja kivitelezni. Idősebb gyerekek esetében az internet használata sok veszélyt rejt, így csak megfelelő szűrőprogramok, biztonsági beállítások mellett végezze ezen a napi feladatait.

GettyImages-476429209

Sok gyermek vizuális típus, és nehezen birkózik meg a száraz, sokszor illusztrálatlan, tagolatlan tananyaggal. A hatékony tanulás alapköve, hogy a gyerek tudja rendszerezni a memorizálandó dolgokat, amikkel találkozik a könyveiben. Használjon színes, öntapadó post-iteket, amelyre egy-egy kulcsszót ír, vagy a szülő könnyítésképp magyarázó mondatokat írhat rá, aminek révén a diák könnyebben elsajátítja, miről is szól az adott anyag.

Vegyél a gyereknek színes kihúzótollakat, és mutasd meg neki, hogyan tudja a lényeges részeket az adott szövegben színekkel és jelekkel kiemelni, így könnyebben és gyorsabban rögzül a tanulnivaló is. A megjelölt részeket külön egy papírra vetheti, így csak a lényegi dolgokat tanulja meg az adott anyagból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segít begyakorolni és könnyebben megjegyezni a tananyagot, ha a gyerek felmondja. Telefonos hangrögzítővel vegyétek fel a fontos információkat, amiket bármikor vissza tud hallgatni, és akkor is jó szolgálatot tesznek, ha egy nagyobb dolgozatra készül. 

A tananyag megkönnyítésére szolgálhat számos telefonos applikáció is, amelyekkel nemcsak könnyebb, de élvezetesebb is lehet az ismeretszerzés a kevésbé kedvelt tárgyakból is. Pihenésképp be lehet iktatni egy angol nyelvű rövid mesét, egy történelmi kvízt vagy egy olyan applikációt böngészhet, amelyekben matematikai fortélyokat lehet elsajátítani.

Csak akkor segíteni, ha valóban szüksége van rá

A gyerekek próbálják meg először önállóan megoldani a feladatokat, amennyiben elakadnak, kérjenek segítséget a szülőktől, akik mindegyik gyermekkel külön-külön is töltsön mindennap egy kis időt. 

Egy túlbuzgó szülő ugyanakkor nem segít azzal, ha fáradt gyermekére pillantva inkább megcsinálja helyette a házit, csak hogy gyorsabban haladjanak. Ha a megoldási folyamatba a szülő túlságosan is beavatkozik, tévesen magyaráz, vagy túl sokat segít, a gyermek önszántából sosem ül majd le leckét írni, mi több, az önbizalma is csorbulhat, hiszen a szülő azt érezteti vele, hogy még erre sem képes, így motiválatlan lesz.

GettyImages-1063387876

Az arany középút az ideális, segíteni, amikor igényli, és nem segíteni, amikor nincs rá szüksége. De még a legzsúfoltabb napokon is figyeljen a szülő arra, hogy a gyerek leüljön leckét írni, és tényleg azzal foglalkozzon, ne a telefonjával vagy tabletjével.

Három tanár mesélte el nekünk, hogyan kezdték a szeptembert

Cikkünkben három budapesti iskola három tanárát kérdeztük: hogyan indult a tanév, mennyire ment gördülékenyen az iskolakezdés és betarthatók-e az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott intézkedési terv egyes pontjai.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük