6 otthoni játékötlet, ami órákra leköti a gyereket: a készségeit is fejleszti

Az interneten számos hasznos, kreatív játékötlet fellehető, ami órákra leköti a kicsiket.

Otthoni játékötletek gyerekeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány szigorításai miatt sok szülő kényszerül újból otthonról dolgozni, miközben a háztartással, valamint az óvodás, iskolás gyermekekkel is foglalkozni kell. 

Bár nem egyszerű mindig elfoglaltságot találni számukra, ilyenkor jól jönnek az óvó nénik által küldött elkészítendő feladatok, de az interneten is számos hasznos, kreatív játékötlet fellehető, amelyek nem igényelnek hosszas előkészületeket, mégis remekül szórakoztatják és fejlesztik a gyerkőcöket.

Szórakoztató játékok, amelyek a készségeket is fejlesztik

A szülőknek minden kreativitásukat be kell vetniük ahhoz, hogy lefoglalják a különböző korosztályú gyerekeket. Az alábbiakban olyan készségfejlesztő játékötleteket mutatunk, amelyet óvodások és iskolások is elkészíthetnek, miközben remekül szórakoznak.

GettyImages-1216317625

Ötletek óvodásoknak:

1.

Hozzávalók: papírtányér, színes filctollak vagy vízfesték, ruhaszárító csipeszek.

Elkészítés: a papírtálcát oszd különböző részekre, és színezze ki őket a gyerkőc filctollal vagy vízfestékkel. A csipeszek végét is fesse be, majd rögzítse őket a papírtányér adott színéhez, ezáltal játékosan tanulja meg a színeket, miközben a finommotorikus képességei is fejlődnek.

1-okk
Fotó: Pinterest

2. 

Hozzávalók: cipősdoboz, színes rajzpapír, 3 papírguriga, színes labdák vagy dekorációs pamacsok.

Elkészítés: a dobozt közösen elő lehet készíteni: három színű rajzpapírra lesz szükség, amiből hosszú, nagyjából 10x40 centis csíkokat vágtok. A papírgurigákat is bevonhatjátok a színes papírral, majd kérd meg a gyerkőcöd, hogy rajzoljon rá szemeket, orrot, szájat. A gurigákat ragasztóval rögzítsétek a dobozhoz, a sárga színűbe sárga pamacs, a pirosba piros, a kékbe pedig kék pamacs vagy labda kerüljön. Szülői felügyelet mellett a gyerkőc is foghat ollót a kezébe, hiszen ezzel is fejlődik a kézügyessége.

2-okk
Fotó: Pinterest

3.

Hozzávalók: pár papírguriga, fekete filctoll, műanyag szemek, ragasztó, színes rajzpapír.

Elkészítés: a gyerkőc ragassza fel a gurigára a szemeket, és rajzoljon neki arcot. A színes papírból a szülő vágjon ki olyan hosszúságú lapot, hogy körbe lehessen ragasztani a papírgurigára - ez lesz a figura haja, amit óvatosan be lehet nyírni. A bábukkal bábjátékot vagy szituációs játékot is játszhatnak a gyerekek.

3-ok
Fotó: Pinterest

Ötletek iskolásoknak:

1.

Hozzávalók: a könyvjelző elkészítéséhez mintás scrapbook papírra vagy sima színes rajzlapra lesz szükség, a díszítéshez pedig bármi megfelel, ami a háztartásban fellelhető, a gyöngyöktől kedve matricákon át a pamutfonalig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elkészítés: a gyerkőc képzelőerejére lesz szükség, hiszen ő válogathatja ki az anyagokat, a színeket, és ő állíthatja össze a saját könyvjelzőjét, így bármennyi variáció születhet a hozzávalókból. Egy keményebb, színesebb papírlapból vágjatok ki egy hosszú téglalapot, a sarkakból formázzatok félköríveket, és ragasszatok rá otthon fellehető apró dolgokat. A végére szalagból vagy pamutfonálból készítsetek díszt. Nem csak a kreativitása, de a kézügyessége is fejlődik ettől.

iskolás-1-ok
Fotó: Pinterest

2.

Hozzávalók: pár színes zseníliadrót, gyöngyök.

Elkészítés: a zseníliából bármilyen mintázatot hajtogathatnak a gyerkőcök, amire nagyobb lyukú gyöngyöket is fűzhetnek. Készülhet belőle napocska, virág, házikó, de komplexebb alkotások is, mint például egy űrhajó vagy tengeralattjáró.

iskolas-2
Fotó: Pinterest

3.

Hozzávalók: kiszuperált zokni, rizsszemek, díszes szalag, fekete filctoll, befőttes gumi.

Elkészítés: a kiszuperált zokniba öntsön a gyerkőc annyi rizsszemet, hogy szinte ellepje, majd befőttesgumival ossza három részre, ez lesz a nyuszi pocakja, a feje és a fülei. Filctollal rajzoljon neki szemeket, a nyaka köré pedig díszes masnit kössön.

3-ok-iskola
Fotó: Pinterest

Még több nagyszerű, filléres játék

A szenzomotoros játékok például fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt, ezeket pedig még a legegyszerűbb hozzávalókból is könnyedén elkészíthetik.

8 nagyszerű, ám filléres játék, amivel órákig elvan a gyerek: nem csak fejleszti, de szórakoztatja is

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük