Növeli a kötődést, fejleszti a gyerek fantáziáját és gondolkodását - A meseolvasás elképesztően fontos
Az olvasásnak szinte megszámlálhatatlan előnye van.

GettyImages-661556654
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit a szülő adhat a gyermekének, hogy már kis korában elkezd olvasni neki, jóval azelőtt, hogy képes lenne megérteni vagy elolvasni a szavakat. A kisgyermekeknek és csecsemőknek való olvasás nagyon jót tesz a fejlődésüknek.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek olvasnak az életük első öt évében, megközelítőleg 1,4 millió szónyi előnyben vannak azokkal szemben, akiknek otthon nem olvasnak.

Az olvasás előnyei gyermekkorban

Fejlődik a szókincs

Azok a gyerekek, akiknek olvasnak, lényegesen nagyobb és fejlettebb szókincsük van, mint más gyerekeknek. Ez hatalmas előnyhöz juttatja őket intellektuálisan, és segít nekik jobban megbirkózni a feladatokkal az iskolában.

GettyImages-1255578041
Fotó: Catherine MacBride / Getty Images Hungary

Ezeknek a gyerekeknek nemcsak szókincsük fejlett, hanem mindeközben sok szokatlan szóval is találkoznak, amelyeket nem gyakran hallanak a mindennapi nyelvben. A szülőnek érdemes ösztönöznie a különböző témákkal való érintkezést. Az emberek egész életüket új szavak tanulásával töltik. Az iskolában megtanulható szavaknak nincs véges listája, mert a nyelv folyamatosan fejlődik. Minél többet olvasnak a gyerekek, annál gazdagabb lesz a szókincsük.

Nyelvi minták

A gyerekek úgy tanulnak meg beszélni, hogy a szüleik nyelvhasználatára figyelnek. Amikor a felnőtt felolvas a gyerekeknek, egész biztos, hogy jó nyelvi szerkezeteket és nyelvtani használatot fognak hallani, és természetesen utánozni fogják azokat. A gyerekek nem a semmiből tanulják meg az igéket, elöljárószavakat, kötőszavakat és határozószavakat az iskolában. Az évek folyamán az olvasás révén nemcsak szélesebb szókincsük lesz, hanem jó beszédkészségük és nyelvtani érzékük is.

GettyImages-1300038464
Fotó: evgenyatamanenko / Getty Images Hungary

Gondolkodási képességek

Miközben a gyerekek meséket olvasnak vagy hallgatnak, gondolkodnak. A közös meseolvasás tökéletes alkalom arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel a szülőnek, és a szókincs mellett a kritikai, gondolkodási készségeik is fejlődjenek.

Önálló olvasás

Egy újabb előnye annak, ha a szülők olvasnak gyermekeiknek, hogy arra ösztönzik őket, hogy megtanuljanak olvasni. A gyerekek mindenek előtt a szüleiktől tanulnak. Ha azt látják, hogy a szülők olvasnak, utánozni akarják őket. Emellett megtapasztalják a meseolvasás örömét és mókáját azáltal, hogy hallgatják a felnőtteket, és meg akarják ismerni a szavakat önállóan is.

Íráskészség fejlődése

Az olvasás javítja a nyelvi készségeket, ami pedig fejleszti az íráskészséget. A gyermek nemcsak megérti a helyes mondatszerkezeteket, és képes helyesen használni őket, hanem a szókincse gyarapodásával fejlődik a kreatív íráskészsége is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minőségi idő és kötődés

Az együtt töltött idő értékes és felbecsülhetetlen. Egy hosszú iskolai nap, sportolás, házi feladat és sok más tevékenység után az olvasás az egyik biztos módja a lelassításnak, és ez gondoskodik arról, hogy felnőtt és gyermek minőségi, zavartalan időt töltsön együtt.

Mivel az olvasás általában csendes helyen zajlik, és csak a felnőtt és gyermeke vagy unokája vesz részt benne, tökéletes minőségi időtöltést biztosít. Az olvasás folyamata a gyermekek számára egy kötődést erősítő élmény, olyasmi, amit mindennap várni fognak. Értékelni fogják a szülő vagy nagyszülő erőfeszítését és osztatlan figyelmét, és közelebb érzik magukat hozzá.

Egy jó esti mesével kezdődik minden

A könyvek legalább olyan szórakoztatóak, mint a digitális kütyük. Az esti mese pedig az olvasás szeretetének előszobája.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük