Napi 20 perc meseolvasás kétévnyi előnyt jelent: 4 fontos készség, amit remekül fejleszt

Érdemes már pici korban megismertetni a gyerkőcöt a mesék varázslatos világával, hiszen csak profitálhat belőle.

Meseolvasás pozitív hatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakemberek, pedagógusok és gyermekpszichológusok nem győzik hangsúlyozni a mesék rendkívüli fontosságát gyermekkorban. Nem véletlenül: az ölbéli játékok, a lovagoltatók, sétáltatók, hintáztatók, a mondókák és a mesekönyvek hallgatása révén években mérhető iskolai előnyökre tehetnek szert azokkal a gyerekekkel szemben, akiknek csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem mesélnek.


Már akkor érdemes elkezdeni a picinek a mesélést, amikor még csak a pocakban van, ezzel is segítve az anya-baba kötelék még szorosabb kialakulását. A babának mondott mese amellett, hogy örömmel és közös, minőségi idővel ajándékozza meg a kicsit és szüleit is, számos készségét is fejleszti.


Napi 20 perc meseolvasás kétévnyi előnyt jelent

Mindenekelőtt különbséget kell tenni mese és mese között. Míg a mondott vagy mesélt történet hatására a gyermek képzelete szárnyal és szókincse fejlődik, addig a tévében vagy számítógépen hallott, látott rajzfilmek mindezeknek határt szab, hiszen ezek révén a gyermek egy készen kapott képet kap, a történet feldolgozásához és az információk helyes megértéséhez pedig többnyire a szülőtől sem várhat segítséget.

GettyImages-562601429

A televíziós mesékkel szemben napi 20 perc meseolvasás vagy mesehallgatás kutatások szerint két év előnyt jelent a gyermek számára a kortársakéhoz képest. Évente 1,8 millió szót hall a gyermek a napi 20 perces olvasás által, amelynek révén jobb eredményeket érhet el az iskolában, mint a kortársak 90%-a. Az olvasás persze nemcsak emiatt kell, hogy lényeges eleme legyen a gyerekkornak, hiszen számos más előnye, pozitív hatása is van a gyerek fejlődésére nézve.

Fejleszti az agyat

Nem véletlenül mondják azt, hogy a rendszeres olvasás okosabbá teszi az embert. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nemrégiben végzett kutatása szerint az olvasás bármilyen korú gyermek számára felébreszti az agy bal részének számos régióját - ez a felelős a racionális, logikus, analitikus gondolkozásért. A képi és hangingerek mellett a történet feldolgozása, annak értelmezése és elképzelése is fejlesztőleg hat a gyermek agyára, miközben gyarapszik a szókincse és kommunikációs képességei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Növeli a kreativitást

Amíg a tévében futó mesék képeit a gyermek készen kapja, addig a mesehallgatás során a képi világot gyakran saját magának kell megteremtenie, és elképzelnie az adott történetet, ezáltal fejlődik a fantáziája, amely elengedhetetlen akkor, ha majd a kreativitására lesz igény egy iskolai vagy, mondjuk, egy munkahelyi feladat megoldása során.

Oldja a feszültséget

A gyermekek - a felnőttekhez hasonlóan - számos stresszhelyzettel találkoznak a mindennapjaik során, ezt a fajta felgyülemlett feszültséget pedig remekül le tudják vezetni a mesékkel. Fontos, hogy a szülők életkornak megfelelő meséket válasszanak, hiszen ezekkel tudnak azonosulni a gyerekek. A mindennapi problémákra is remek megoldást nyújtanak a kitalált történetek, szinte nincs olyan élethelyzet, amelyet ne lehetne egy kitalált történettel megoldani. A mese segít abban, hogy megértsék és átéljék újra a mindennapi történéseket, és észrevegyenek ok-okozati összefüggéseket.

GettyImages-1264402272

Mélyíti a szülővel való kapcsolatot

A mindennapi meseolvasás amellett, hogy számos készséget fejleszt, a gyermek lelkére, személyiségének alakulására is hatással van. A mindennapi, egy időben történő olvasás egy rendszerességet ad a gyermeknek, ami számára a biztonság alapját szolgálja, a közelség és a történetek átbeszélése pedig mélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot.

10 kvízkérdés gyerekkorunk kedvenc meséiből

Még mielőtt leülnétek a gyerkőcökkel a kanapéra, teszteld tudásod! Vajon mennyi mindenre emlékszel a régi idők nagy kedvenceiből?

10 kvízkérdés gyerekkorunk kedvenc meséiből: hogy hívják Vuk apját?

Kvíz!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük