Így válassz könyvet alsós gyereknek, hogy megszeresse az olvasást

Erre figyelj, ha kezdő olvasónak keresel könyvet!

kislany-olvasas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha gyereknek szánt húsvéti ajándékról van szó, a legtöbben az édességek és a szabadtéri sportok vonalán indulnak el. De csak azért, mert végre jó idő van, még vétek lenne megfeledkezni a könyvekről.

A gyerek életében kétségkívül mérföldkő, amikor megtanul olvasni, ám hogy megszereti-e az olvasást, szívesen olvas-e önállóan, az sok mindenen múlik. Például részben azon, hogy milyenek a könyvekkel kapcsolatos első élményei.

Így válassz könyvet alsós gyereknek

Mi érdekli?

Vedd tekintetbe a kicsi életkorát, nemét és érdeklődési körét! Mi foglalkoztatja inkább: a gépek, a természet, a dinoszauruszok, az emberi kapcsolatok? Próbálj ezen a vonalon elindulni, és vedd tekintetbe azt is, hogy vajon inkább egy humoros vagy esetleg egy rejtélyes történet jönne be neki jobban. Ha regények között nem találsz olyat, melyről úgy gondolod, szívesen olvasná, nézz körül az ismeretterjesztő könyvek vagy a mesék között!

Milyen olvasási szinten áll?

Alapszabály, hogy ha túl könnyű számára a könyv, unni fogja, míg ha túl nehéz, valószínűleg idő előtt feladja az olvasást. Ha nem vagy biztos magadban, érdemes kikérni ebben a kérdésben a gyerek pedagógusának véleményét. Olvass bele a könyvbe, és próbáld azt is kitalálni, vajon a szöveg nyelvezete mennyire lesz nehéz számára, az ismeretlen szavak mennyire bonyolítják a szöveg érthetőségét. Ha egy oldalon ötnél több olyan szót találsz, melyet a gyerek valószínűleg nem ismer, inkább keresgélj tovább.

Fontos az illusztráció

Bár már nem annyira kicsi, és nem óvodás, ebben a korosztályban még komolyabb jelentősége van az illusztrációnak. A szöveget kísérő rajzok ugyanis vizuális támogatást nyújtanak a gyerek számára a történet jobb megértéséhez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Tud kapcsolódni a történethez?

Talán minden felsorolt szempont közül a leglényegesebb, hogy tud-e kapcsolódni a gyerek az olvasott szöveghez. Elsősorban ezen múlik majd, hogy végigolvassa-e a könyvet, szeretni fogja-e a történetet, esetleg lesz-e kedve újra és újra elolvasni. Fontos, hogy legyen olyan szál, olyan szereplő a könyvben, melyben felfedezheti önmagát, választ találhat azokra a kérdésekre, melyek aktuálisan foglalkoztatják.

Iskolásnak is olvass!

Attól, hogy gyerek már tud olvasni, még ne hidd, hogy véget ért a meseolvasások ideje. Onnantól kezdve, hogy megtanul olvasni, még hosszú út vezet odáig, míg valóban megszereti az olvasást, és megérlelődnek benne azok a képességek, melyek az értő olvasáshoz szükségesek. A mesélés, különösen a lefekvést megelőző, összebújós olvasás nem pusztán remek szülő-gyerek program, de az olvasóvá nevelésnek is a lehető legjobb módszere, mindemellett érzelmi biztonságot is nyújt, és persze segít lecsillapítani az elmét. Vekerdy Tamás szerint nem ördögtő való akár 10-12 éves gyereknek sem felolvasni, ha kéri.

Olvasósarok

A hely kialakításánál érdemes figyelembe venni, hogy milyen mértékben dominál a természetes fény, illetve mennyire van elszeparálva a lakás többi, forgalmasabb helyétől.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük