Így lesz boldog a nyár utolsó hónapja a gyereknek: nem a sok táboron és utazáson múlik

Töltsétek tartalmasan a vakáció utolsó heteit különösebb rákészülés nélkül!

GettyImages-1048156144
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan az utolsó hónapjához érkezik a nyár, ezzel együtt pedig eltelt a szünidő nagyobbik része is. Szerencsére azonban még mindig van lehetőség felejthetetlenné tenni a vakációt, ráadásul nem is kellenek hozzá eget rengető ötletek, hiszen a gyerekek úgyis a mókázással együtt töltött pillanatokat élvezik leginkább.

Ha már véget értek a táborozások, és otthon vannak a lurkók, érdemes lehet néhány apró, ám kedves foglalkozással lekötni őket, amelyek a szülők és a kicsik számára is olyan emlékekké válnak, amikre jó lesz visszagondolni az év közbeni hajtásban. 

Bakancslista a nyár végére

Egyre elterjedtebb a gyerekek számára szóló nyári bakancslista-készítés. Ezeken korántsem olyan teljesítendő célok szerepelnek, mint a felnőtt változatokon, nincsenek rajta egzotikus utazások, adrenalinlöketet biztosító extrém kalandozások. Sokkal inkább a mindennapi örömökre, a lassulásra fókuszálnak, hiszen így is az egész világ felgyorsult mára a csemeték körül, és sokan nyáron is táborról táborra járnak, mivel a dolgozó szülők nem tudják másképp megoldani a felügyeletüket. Ugyanakkor a szünidő mégis a pihenésről és az iskola hónapjai előtti feltöltődésről kéne szóljon. Így a bakancslista elemei is leginkább ezt szolgálják, a középpontban a minőségi, együtt töltött idő és a közös élményszerzés áll. 

GettyImages-838241594
Fotó: Umkehrer / Getty Images Hungary

Az ötleteket lapra vezetve ki lehet tenni az otthon egy jól látható pontjára, és minden megvalósított terv pipálható is - ez később segít felidézni a boldog pillanatokat.

Emlékgyűjtés

Mindig jó visszanézni a régi képeslapokat, családi albumokat és ereklyéket, amikhez kedves történetek kapcsolódnak. Idén nyáron készítsetek ti is ilyesmit! Írjatok például képeslapokat a családtagoknak, és hogy még nagyobb legyen a meglepetés, adjátok is fel postán. A lap szólhat arról, hogy éppen mit csináltok, mi jár a fejetekben, a kicsik rajzolhatnak is rá. A maradandó emlékekhez tartozhatnak a séták, kirándulások alkalmával gyűjtött virágok is. A legszebbeket egy jó vastag könyv lapjai között szépen le lehet préselni, érdemes melléjük papírcetlit tenni, amin feltüntetitek, hogy mikor és hol szedtétek a növényt. Írjátok le a kedvenc nyári receptjeiteket, készítsetek fotóalbumot a legjobb momentumokról.

GettyImages-453568449
Fotó: wundervisuals / Getty Images Hungary

Kreatív elfoglaltságok

Közösen létrehozni valamit az egyik legjobb dolog, ami a nyáron történhet - itt aztán tényleg csak a képzeletetek szabhat határt az aktivitásoknak. Jó móka a kavicsfestés, a gyöngyfűzés, a só-liszt gyurma kutyulása és a megunt póló kidekorálása is. Utóbbihoz már szinte minden hobbiboltban kapható textilfilc, amivel pofonegyszerű és látványos alkotások készülhetnek, de batikolva is látványos az eredmény. Az ujjal festés kicsit kosszal jár ugyan, ám annál nagyobb élményt garantál. A közös sütisütés, majd a kisült finomság feldíszítése is leköti a csemetéket, pláne, ha kóstolót is kilátásba helyeztek utána. 

Nagy kalandok kicsiknek

A kertben vagy a közeli parkban el lehet rejteni néhány apróságot, amit a gyerekek megkereshetnek. Az igazán kreatívak kincskereső térképet is készíthetnek hozzá. Figyeljetek meg alaposabban valamit a környéketeken, ami mellett nap mint nap csak elmentek, mégis érdekes - legyen az egy szép fa, különleges növény vagy akár egy érdekes szobor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ma már számos internetes gyűjtés létezik, ami kifejezetten családosan teljesíthető túraútvonalakat ajánl, ezek között is érdemes nézelődni. Vajon ki talál több négylevelű lóherét útközben? Pakoljatok némi elemózsiát, és irány az erdő! A kisvasutas utazásokkal sem lehet mellélőni. Tartsatok buborékfújó versenyt, eregessetek papírsárkányt, és keressétek fel a város legjobb játszótereit. Az esőben sétálás is nagy móka lehet, pláne, ha szándékos. 

Rúgjatok ki a hámból!

Most van lehetőség kicsit tovább fennmaradni és megtörni a hétköznapok rutinját. Egy-egy ilyen alkalom igazán izgalmassá teheti a szünidőt - anélkül, hogy a gyerekek rászoknának. Este olvassatok a szokásosnál hosszabb, több mesét, menjetek ki egy pokróccal a kertbe vagy a közeli dombra csillagokat, esetleg naplementét nézni. Ha van rá lehetőségetek, sátorozzatok kint a szabadban. Keljetek fel korán, és gyönyörködjetek a napfelkelte színeiben. Heverjetek a fűben, a felhők alakjáról diskurálva. Mi lenne, ha az egyik ebéd vagy a vacsora nem az asztalnál lenne, hanem piknikezés közben? A szalonnasütés és a bográcsozás is jó ötlet lehet. Rendezzetek óriási kártyapartit, tanuljatok meg egy új társasjátékot. 

A legfontosabb az, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat együtt, kikapcsolódjanak, feltöltődjenek, és szép emlékekkel gazdagodjanak - akkor is, ha csak néhány közösen eltöltött nap jut a nyárból. 

8 varázslatos titkos kuckó a gyerekeknek: mesés lombházak, ahonnét nem lehet kirobbantani őket

Akinek saját kertje van masszív fákkal, és gyerkőcök is laknak a házban, annak biztosan megfordult már a fejében a lombház építésének a gondolata. Kevés jobb dolog létezik egy ilyen kuckónál, ahol a kicsik valósággal saját birodalmat rendezhetnek be maguknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük