Hanyatt vágja magát, és ordít mások előtt
Bombabiztos tipp hiszti ellen a szakértőtől
A hisztizést csak egyetlen módon lehet jól kezelni. Tudd meg, mi ez!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyakorló anya vagy, te is szenvedő alanya lehettél már a szupermarket közepén kivágott hisztinek. Az ilyen megnyilvánulás az alkalmatlan anya színében tüntethet fel, holott erről szó sincs.

Most megtudhatod, hogy kell kezelni a problémát, és elkerülheted a további kellemetlen perceket.

A kellemetlen szituáció

Isabelle szinte vitustáncot jár a dacrohamaitól, mondja az édesanyja, Rebecca Siemens.

- A minap percekig feküdt a hideg földön a piacon, csak mert a sapkát egy kicsit mélyebbre húztam a homlokába a jeges szél miatt. Isabelle ott helyben őrjöngeni kezdett, a földre vetette magát, és semmilyen úton-módon nem lehetett rávenni, hogy felkeljen, sem szelíd rábeszéléssel, sem fenyegetéssel, miszerint tovább megyek, és otthagyom, ha nem kel fel azonnal.

Minél tovább beszéltem hozzá, annál hangosabban sivalkodott. A fülére tapasztotta a kezét. És csak üvöltött és üvöltött! És tudja, mi volt a legrosszabb ebben a helyzetben? Egy arra járó nő azt mondta, hogy azelőtt ilyesmi nem fordulhatott elő!

A lehetőségek

Valószínűleg te is rögtön beleképzelted magadat az adott szituációba. Elméletben az efféle hisztit háromféleképpen közelítik meg az emberek. Az első szerint te - mint anyuka - dühbe gurulsz, önmagad miatt is bosszankodsz, de megpróbálod rávenni a gyereket, hogy keljen fel. Minthogy ez nem történik meg, tanácstalanul álldogálsz, és reménykedsz, hogy a kis hisztizsák mihamarabb megnyugszik. A jóindulatú nőre pedig rá se hederítesz.

A másik lehetőség, hogy egy darabig győzködöd a gyerkőcöt, de mivel a hiszti nem akar alábbhagyni, lassan kezdesz eltávolodni tőle abban a reményben, hogy mégiscsak abbahagyja, és követ téged. Vagy, harmadjára, ott is maradsz a poronttyal, kiállva mellette, mert tudod, hogy a dacroham úgyis elmúlik. Az arra járó nőre, aki adja a nagyokost, megsemmisítő, dühös pillantást vetsz.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A jó megoldás

A lehetőségek jól hangzanak, különösen az a rész, amikor a nagyokost a tekinteteddel bírálhatod, ám egyik sem segít, ha hisztiről van szó. A dacrohamot nem lehet megúszni. Abban jut kifejezésre a gyermek belső meghasonlottsága: már nagynak érzi magát, sok mindent tud, például fel tudja venni a sapkáját, és akkor jön egy felnőtt, aki merő jó szándékból megigazítja.

Ezt ne tedd!

Ha a nevelési módszereid nem a megfelelőek, azzal sokat árthatsz a kicsinek. Íme, néhány, ami egész biztosan melléfogás!

A következmény: a gyerek úgy érzi, manipulálják, és kiborul. Mégpedig nagyon rövid idő leforgása alatt, úgyhogy nincs mód megfelelő reakcióra, amivel eltereld a figyelmét. Teljesen kivetkőzik önmagából, és nincs az az isten, aki meg tudná nyugtatni.

Egy dolgot lehet csak tenni: mellette kell maradni, a szó szoros értelmében kiállni mellette, hogy érezze a közelségedet. Ám ennél többet - se szóban, se testileg - ne tegyél. A gyerekhez ilyenkor nem érdemes szólni, azt akarja, hogy hagyd békén, de közben mégis érezze szerető gondoskodásodat.

A dacroham üzenete: hagyj békén, de fogj erősen! Ilyenkor érdemes arra gondolnod, hogy a dacroham ugyanolyan hamar elmúlik, mint ahogy jött. Más, idegen emberek rosszalló megjegyzéseit nyugodtan hagyd figyelmen kívül, vagy öntudatosan meg lehet kérdezni tőlük: - Maga olyan okosnak látszik, mit tanácsol, mit tenne a helyemben? Máris nyugtod lesz tőlük egyszer és mindenkorra.

Cikkünk megjelenésben Jan-Uwe Rogge Nevelési kérdezz-felelek című könyve segített, mely a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük