Nem jön a baba? 3 testi ok a háttérben
Sokak számára problémás a teherbeesés, ha te is ebben a cipőben jársz, most megtudhatod, mi az oka, hogy nem jön a baba.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki számára boldog pillanat, amikor eldönti, hogy babát szeretne, kevésbé felemelő viszont, amikor rájön, hogy a teherbeesés sokszor nem úgy megy, mint a karikacsapás. Ennek rengeteg oka lehet, és nem szabad megijedni, mert sokszor orvosolható a probléma.

Ha ti is próbálkoztok, mégsem estél eddig teherbe, ne pánikolj, inkább járj utána, hogy mi lehet a gond.

Hormonális okok

A terhességben szerepet játszó hormonoknak már a kisfokú zavara is gátolhatja a teherbeesést.

A probléma oka lehet egyebek mellett a luteinizáló hormon - LH - és a follikulus stimuláló hormon - FSH - nem megfelelő termelődése. Ezek a hormonok az ovulációt szabályozzák, és ha a normálisnál alacsonyabb szinten vannak jelen a szervezetben, nehezebben megy a teherbeesés.

A prolaktinszint megemelkedése is okozhat problémákat. Ezt bizonyos gyógyszerek szedése, illetve daganatok is kiválthatják. A prolaktin szintén az ovulációban játszik nagy szerepet.

Ritkán, de előfordulhat a korai menopauza, mely azt jelenti, hogy 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció és megszűnik az ovuláció.

A hormonális okok közé sorolható a fogamzásgátló gyógyszerek szedésének abbahagyását követő teherbeesési képtelenség. Ez a probléma is, mint a legtöbb hormonális zavar, gyógyszeres kezeléssel sikeresen orvosolható.

Mechanikus akadályok

A megtermékenyülésnek fizikális akadályai is lehetnek. Ide sorolhatók a hüvely, a méh és a petevezetők veleszületett eltérései, amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők.

A petevezető károsodhat gyulladásos megbetegedések - salpingitis - szövődményeként, vagy akár a nemi úton terjedő betegség - a chlamydia - is okozhat ilyen problémát. Mivel ezek a károsodások gyakran rejtve maradnak, észrevételükkor már nehezen orvosolhatók. A petevezető normális működése elengedhetetlen a teherbeeséshez, így fontos, hogy a nők ezen szerveikre nagy figyelmet fordítsanak, hiszen akár már egy gyulladásos megbetegedés is végleges károsodást okozhat.

Meddőséghez vezethetnek a kismedence összenövései, a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok - melyek 30 éves kor fölött nagyon gyakoriak - és az endometriózis, amelyről akkor beszélhetünk, ha a méhszövet a méhen kívül ágyazódik be, majd hegesedést és gyulladást okoz.

Férfigondok

Természetesen a férfiaknál is felléphetnek olyan problémák, melyek gátolják a megtermékenyülést. A férfi nemzőképtelenné válhat, ha spermái nem a megfelelő minőségűek, amire az életmód is hatással van. Ugyanakkor náluk is előfordulhat, hogy hormonális probléma okozza a gondot. A férfihormont - a tesztoszteront - a hipotalamusz és az agyalapi mirigy termeli, az e szerveknél fellépő probléma kihathat a termékenységre. Nemzőképtelenné válhat egy férfi bizonyos gyulladásos betegségek - például mumpsz - következtében is.

A problémákat veleszületett genetikai elváltozások is okozhatják, például rejtettheréjűség - ekkor a here a hasüregben helyezkedik el, ahol a magasabb testhőmérséklet miatt nem tudja megteremteni a megfelelő feltételeket a spermiumok számára.

Lelki okok a háttérben

Megesik, hogy a pár mindkét tagja egészséges, mégsem sikerül a baba. Videónkból megismerheted a lelki vonatkozását.

Mikortól számítasz meddőnek?

Meddőségről akkor beszélhetünk, ha egy év rendszeres, védekezésmentes szexuális életet követően sem fogan meg a baba.

Ha egy éve próbálkoztok, mégsem sikerül, fontos, hogy mindketten részt vegyetek egy meddőségi vizsgálaton, melynek segítségével kiderülhet, hogy mi a probléma. A mai modern orvoslás, rengeteg módszerrel képes segíteni a gyermektelen párokon, mint például a gyógyszeres kezelés, az inszemináció vagy a lombikbébi-eljárás.

Ezt is szeretjük