Nem ellentmondás: az anyasági hormon is okozhat meddőséget

Így kezeld!

A magas prolaktinszint meddőséghez is vezethet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyasági hormonként is ismert prolaktin túlzott termelődése akadályozhatja a teherbeesést.

Az állapot azonban megszüntethető, dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondja, hogyan.

Stressz és prolaktin

- A teherbeesés nehézségei különösen gyakran jelentkeznek olyan pároknál, ahol egyik vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg magánélete során az átlagosnál nagyobb mértékű stresszel kell megbirkóznia. Stressz hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a prolaktinszint. Sok esetben már a vérvétel előtti izgalom hatására is kicsit magasabb értékeket kaphatunk, de ez egyénenként változó lehet - hívja fel a figyelmet dr. Koppány Viktória.

A szülés után bekövetkező prolaktinszint-emelkedés természetes folyamat, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás ideje alatt minimálisra csökken a teherbeesés lehetősége. A normálisnál magasabb prolaktinérték ugyanis gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást. A babára váró hölgyek esetében a stressz hatására megnövekedett prolaktinszint tünetei, a teherbeesés nehézségei ugyanilyen módon jelentkeznek.

Az agyalapi mirigy betegsége

A prolaktint a fő hormontermelő szervek közül az agyalapi mirigy, más néven hipofízis termeli. Más nemi hormonokkal együtt a prolaktin részt vesz például az anyagcsere, a növekedés folyamataiban, de legfőbb tulajdonsága a szüléshez köthető, tejelválasztást serkentő hormonként ismert.

Emelkedett hormonérték nemcsak a túlzott stressz, hanem a hipofízist érintő elváltozások miatt is létrejöhet. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata a prolaktinóma, mely a normálisnál nagyobb mértékű prolaktin termelését eredményezi a szervezetben. A prolaktinóma rendszerint több hormonnál is eltéréseket okoz: emelkedett prolaktinszint mellett a növekedési és a pajzsmirigyserkentő hormon termelődésére is hatással lehet. A prolaktinómán kívül több más hormontermelő hipofízis-daganathoz is társulhat emelkedett prolaktinszint, okozhatja például Cushing-kór is.

Ha nincs tejed

A prolaktinszint a tejre is hatással lehet, akár babát vársz, akár nem, ezért nem árt, ha figyelsz rá!

A magas prolaktinszint tünetei

  • Terhesség, szoptatás nélkül jelentkező tejcsorgás.
  • Hízás, fáradékonyság, hajhullás, alvászavarok.
  • Apró, lilás foltok megjelenése a lábon.
  • A libidó csökkenése, menstruációs problémák.

Műtét vagy gyógyszeres kezelés

Az emelkedett prolaktinérték vérvizsgálattal igazolható. A hormon mértékét több tényező is befolyásolhatja, például napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb. A diagnózis felállításához ezért több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges. Ha felmerül a hipofízis-betegség gyanúja, MRI-vizsgálat az agyalapi mirigyről célzottan szükséges. Ez az úgynevezett SELLA-felvétel, mely szó szerint az agyalapi mirigy ágyát jelenti. Az agyalapi mirigy előtt vonulnak el és kereszteződnek a látóidegek, ezért a kivizsgálás során látótérvizsgálatra is szükség lehet.

A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik. Az agyalapi mirigy nagyméretű, egy centiméter feletti, esetleg a látóideg kereszteződését is érintő daganata rendszerint műtéti eljárás szükségességét vonja maga után.

Egyéb esetben az emelkedett prolaktinérték gyógyszerekkel normalizálható: hatására a daganat mérete csökkenthető, a menstruációs ciklus rendeződik, és a terhesség is létrejöhet. Lényeges, hogy magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes növelni a hormon mennyiségét a szervezetben.

Ezt is szeretjük