Nem akarja felvenni a gyerek a sapkát, meleg ruhát? A pszichológus tanácsai a dackorszakra
Nehéz ráadni a gyerekre a sapkát, pulóvert vagy az overallt? Pszichológus szerint van hatékony megoldás a problémára.

gyerek nem akar sapkát venni
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnhet, hogy léteznek olyan gyerekek, akik egyszerűen nem kompatibilisek a téli ruházatokkal. A sapkát egy tized másodperc alatt tépik le a fejükről, és rohannak az ajtó felé fedetlen buksival, vagy cipzárazzák ki kabátjukat a nagy hidegek alatt. 

Van egy kor, amikor elég nehéz megértetni velük, miért is van szükség arra, hogy a szabad mozgásukat gátló ruhadarabokat felvegyék a hidegebb időszakokban, ez pedig a dackorszak, ami általában 1-3 éves korukban jön elő.

Miért nem akarja felvenni a meleg ruhákat a gyerek?

Minden szülő jól tudja, hogy bizony nem egyszer kell elmondani a gyerekeknek, hogy vegyék fel, illetve ne szedjék le magukról a kabátjukat vagy sapkájukat, mert majd melegen tartja őket. Tina Grotzer kognitológiával, viselkedéssel foglalkozó kutató szerint a gyerekek döntéshozatala komplex összetevőkből áll, és az erőszak nem vezet megoldásra.

- Érdemes elmondani a gyerekeknek, hogyan segít nekik a kabát. Tehát nem csak megvédi őket a hidegtől, hanem megtartja, ami a sajátjuk, a testmelegüket. Tudjuk, hogy a hatóerő számít a legtöbbet a gyerekek motiválásában - mondta Tina Grotzer.

- Életük első évében tanulják meg az okok és a következmények hatásait, ami segíti őket a fejlődésben. Idővel a gyerekek elkezdik tesztelni a határaikat, a döntéseik hatását. A folyamat az érzékeléseiken alapszik, mihez milyen érzelmeket társítanak, és a kabát, a nagy, kitömött, kevés mozgást biztosító, nem túl kényelmes ruhadarab ellenérzést vált ki - tette hozzá a szakember.

Segítség a döntéshozatalban

Ugyan már érzékelik a körülöttük lévő világot, és adaptálják az információkat, még nincsenek olyan tudás birtokában, amivel észszerű döntéseket tudnának meghozni, ebben segítenek a szülők. A kabát- vagy sapkacsaták alatt valójában a gyerek csak kezdi megfogalmazni a világgal szemben a saját igényét, érvényesíteni identitását, építeni az önbizalmát, önértékelését. Az úgynevezett dackorszak semelyik családnál sem könnyű időszak, de a szülőknek mindig a hosszú távú előnyöket nézniük. Érdemes döntési lehetőségeket biztosítani, ami bátorítja őket az önálló gondolkodásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha hagyod, hogy ők válasszák ki a ruháikat, akkor nagyobb eséllyel fognak ragaszkodni hozzájuk még abban az esetben is, ha a szülő nincs mellettük, például az óvodai játszótéren vagy az iskola udvarán. Ezenkívül idővel jobban fognak hallgatni arra, mit mondasz nekik, mivel nem próbáltad meg felülírni az ő döntéseiket - mondja Aaron E. Carroll, M.D., az Indiana Orvostudományi Egyetemének professzora. 

Türelmesen el kell magyarázni nekik, miért fontos melegen öltözni, illetve mikor és hol van igazán hideg, mert csak akkor fogják felvenni a szükséges ruhadarabokat, ha maguktól jön az ötlet. Természetesen, ha elég hideg van, a fiatalabb gyerekek is élvezik a melegséget nyújtó ruházatok előnyeit. 

GettyImages-126486129
Fotó: hl-studios / Getty Images Hungary

Mire az általános iskola 5-6. osztályos tanulói lesznek, már a korosztály többi tagjához fogják hasonlítani magukat, a szülők jótanácsai csak másodlagos szereppel fognak bírni. De ha kis korukban megtanulták értékelni a meleg ruhák adta védelmet, az végigkíséri őket életükben.

Ami a gyerekeknél benyomta a hisztigombot: például, mert nem ehette meg a légycsapót

Sok szülő keres sorstársakat a neten, és teszi közzé fotón azokat a pillanatokat, amikor a gyereknél valami vicces okból szakadt el a cérna. Ilyen képekből válogattunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük