Ugyanolyan tiszta lesz a télikabát, mintha mosodába vinnéd: így tisztíthatod otthon
Nem akaródzik tisztítóba vinni a télikabátokat? Kitisztíthatod otthon is.

kabat-szaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz a télre való felkészülés időszaka. Ilyenkor érdemes mosodába vinni a télikabátokat, hogy a legnagyobb hidegek beköszöntére már tisztán várják a viselést. Azonban a mosoda költségeit könnyen el is kerülheted otthoni mosással.

A télikabátokat a legtöbben nem szívesen mossák otthon, mivel a bélés és a különleges anyagok használata miatt a kabátok a mosás és a száradás közben könnyen eldeformálódnak, pedig a megfelelő odafigyeléssel ez a művelet megoldható házilag is.

Hogyan mosd a télikabátodat?

Az első és legfontosabb lépés - mint a legtöbb ruha esetében - a mosási utasításokat tartalmazó címke ellenőrzése. Ez elárulja, hogy szabad-e a kabátot egyáltalán gépben mosni, ugyanis rengeteg gyapjúból készült szövetkabát esetében ez teljesen kizárt, ezeket muszáj mosodába vinni, mert a megfelelő technika és eszközök hiányában akár tönkre is mehetnek. 

mosas-mosogep

A dzsekik többségénél érdemes a legalacsonyabb hőmérsékletet használni - ha van hideg mosás program, akkor azt. Ha bármilyen látható folt található a kabáton előző évről, még mielőtt a gépbe tennéd, kezeld folttisztítóval, hogy biztosan kijöjjön, ezután húzd fel az összes cipzárt, és gombolj be minden gombot, így tedd a dzsekit a dobba.

A kabátokkal nem szabad semmilyen más ruhát együtt mosni, és ilyenkor kifejezetten rossz ötlet öblítőt vagy mosóport használni, ezek ugyanis foltot hagyhatnak az anyagon. Egyedül folyékony mosószert adagolj a dzsekihez.

A centrifugálás nem ajánlott, mert a kabát bélését teljesen eldeformálhatja. A legtöbb pufidzseki jól szárítható géppel, azonban nagyon figyelni kell, hogy a legkímélőbb fokozatot használd, illetve dobj néhány szárítólabdát is a kabát mellé - ha ez nincs otthon, megteszi gyors megoldásként a teniszlabda is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nincs szárítógéped, nyomogasd ki óvatosan a kabátból az extra vizet, azután tedd vállfára, és akaszd ki - ha lehet, a szabad levegőre. Bármilyen csábítóan is hangzik, ne lógasd a radiátor fölé, mert jobbat tesz neki a lassú száradás. Ha kiakasztottad, félóránként-óránként rázogasd át, hogy ne tapadjon össze a töltelék. Ez a folyamat akár egy napon át is tarthat, sőt tovább is, attól függően, milyen az idő kinn, és mennyire vastag a kabát. Egészen addig semmi esetre se tedd vissza a szekrénybe a dzsekit, amíg biztosan meg nem száradt.

Ruhaszárító elrejtése

A ruhaszárító ősszel-télen rengeteg helyet foglal el a szobában, amely kis lakás esetén kifejezetten kellemetlen lehet, ezért összegyűjtöttünk néhány ügyes trükköt, hogyan lehet jól elrejteni a szárítót.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük